Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Eurogroup ,ολα η τίποτα

ΦΩΤΟ Περικλής Αντωνίου
Του Γιάννη Αγγέλη 
Η μετάθεση των αποφάσεων για το Μάρτιο από την χθεσινή συνάντηση του Eurogroup αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο αντιδράσεων από τις αγορές κεφαλαίου με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά ομολόγων.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση κυριάρχησε η απαίτηση της Γερμανίας να διατηρηθεί προς το παρόν ως έχει το Ταμείο διάσωσης (EFSF) τόσο ως προς το μέγεθός του, όσο και ως προς την μη δυνατότητά του να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Ο κ. Σόϊμπλε επέμεινε ότι δεν υπάρχει ακόμα λόγος για αλλαγές και υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου της αποκαλούμενης "συνολικής λύσης" η οποία θα περιλαμβάνει εξαιρετικά αυστηρότερους όρους οικονομικής διακυβέρνησης, αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης δημοσιονομικών μέτρων στις προβληματικές οικονομίες, ανεξάρτητα και πέρα από τα εθνικά κοινοβούλια και μόνο στην περίπτωση αυτή θα συζητηθεί η αύξηση των πόρων του ταμείου διάσωσης όπως και η μεταφορά σε αυτό της δυνατότητας να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Μέρος μάλιστα της "συνολικής λύσης" παραμένει η διαδικασία "ελεγχόμενης πτώχευσης" και της ρήτρας συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών...

Στις διαπραγματεύσεις για το συνολικό αυτό πακέτο μετατίθενται τα ελληνικά και ιρλανδικά αιτήματα για επιμήκυνση του χρέους όπως και η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής του πακέτου των δανείων που έχουν πάρει από την τρόικα... Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του δανείου προς την Ελλάδα είναι κατά μισή μονάδα χαμηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ιρλανδία.

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων έχει μετατεθεί για το Μάρτιο στη Σύνοδο Κορυφής στις 25/26 του μήνα.

Για την προετοιμασία της "συνολικής λύσης" θα υπάρξουν ανακοινώσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου που έχει αποφασίσει να κάνει η ουγγρική Προεδρία της Ε.Ε.

Η ανησυχία για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές στην εκ νέου αναβολή αποφάσεων στο Eurogroup εκφράσθηκε με την ανακοίνωση της Ισπανίας ότι ανακαλεί την απόφασή της για δύο δημοπρασίες ομολόγων που επρόκειτο να γίνουν τις επόμενες ημέρες και τις αντικαθιστά με κοινοπρακτικό δάνειο από ομάδα ξένων και ισπανικών τραπεζών για 10 περίπου δισ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το επιτόκιο του ισπανικού κοινοπρακτικού δανείου θα ξεπεράσει το 5,6%.

Δείγμα των αντιδράσεων των αγορών αναμένεται επίσης να εμφανισθεί και στη σημερινή δημοπρασία εντόκων στην Αθήνα αν και η διάρκεια των εντόκων είναι μικρή και η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να είναι καθοριστική για το που θα καθοριστούν τα επιτόκια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: