Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Μονά ζυγά, κερδίζουν οι τράπεζες

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/08/2010

Χθες ανακοινώθηκε άλλη μία γενναία δόση στήριξης των τραπεζών από δημόσιο χρήμα. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση, σε ρευστό ή σε εγγυήσεις, άλλα 25 δισ. ευρώ. Η συνολική προίκα των ελληνικών τραπεζών από την έναρξη της κρίσης ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει οι τράπεζες να αφεθούν να χρεωκοπήσουν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να μην έχουμε βγάλει συμπεράσματα από τις ευθύνες των τραπεζών στη δημιουργία της κρίσης και γενικότερα για την κρίση του τραπεζοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης. Ολόκληροι τομείς της οικονομίας διαλύθηκαν στη δεκαετία του 2000 και η προσδοκία της ανάπτυξης εστιάστηκε στην τοκογλυφική γιγάντωση των τραπεζών, εντός και εκτός συνόρων.
Η κρίση αποκάλυψε ότι οι τραπεζίτες δεν λειτουργούν μόνο με μειωμένη κοινωνική ευθύνη, αλλά είναι και κακοί διαχειριστές του χρήματος. Τα κράτη ήρθαν σε αρωγή τους, με αποτέλεσμα η κρατική επιδότηση των τραπεζών να παροξύνει τα δημόσια ελλείμματα. Τώρα, οι τράπεζες ζητούν τα ρέστα.
Χθες, στο Χρηματιστήριο, το σύνολο της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου 20 δισ. ευρώ. Από τα 75 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν πάρει σε ρευστό περίπου 12 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που προσεγγίζει την κεφαλαιοποίησή τους. Θα ήταν, άραγε, παράλογο και εκτός των υγιών κανόνων ανταγωνισμού, αν το κράτος παρενέβαινε στη λειτουργία των τραπεζών, έθετε κανόνες, δημιουργούσε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα και -γιατί όχι- προχωρούσε ακόμη και σε εθνικοποίηση τραπεζών που ζουν με κρατικές ενέσεις; Κι όλα αυτά, όταν αυτή την περίοδο επιχειρείται αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος με συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Το κράτος δανείστηκε 10 δισ. ευρώ από τον “μηχανισμό” για να συγκροτήσει ταμείο στήριξης των τραπεζών. Πληρώνει κάθε χρόνο τόκους 500 εκατομμύρια ευρώ. Θα ήταν παράλογο και εκτός των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού αν οι τράπεζες πλήρωναν τους τόκους γι' αυτόν τον κουμπαρά;

1 σχόλιο:

KnowDame είπε...

Από τον Στ.Κ. Χαρίτο στο Η ένεση ρευστότητας των 25 δισ. ευρώ και οι συμπτώσεις

Οι συμπτώσεις είναι σατανικές. Την Πέμπτη ο υπουργός των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η τρόικα απαίτησε να δοθούν άλλα 25 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση ή την τόνωση - αν θέλετε- της ρευστότητας των τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία, τόσο από το Bloomberg, όσο και από τις παρουσιάσεις των ίδιων των τραπεζών, το 2010/2011 οι τράπεζες καλούνται να αποπληρώσουν ομόλογα και δάνειά τους που λήγουν συνολικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου 3μήνου στα χαρτοφυλάκιά τους κατείχαν ομόλογα, ύψους 49,178 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι από το Σεπτέμβριο θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες με ένα haircut της τάξης του 20%. Αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι η ΕΚΤ δέχεται σ’ αυτή τη συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα με haircut της τάξης του 5% και συζητείται πολύ σοβαρά ν’ ανέβει στο 20%.

Γι’ αυτό το λόγο και ο υπολογισμός έγινε με είκοσι ποσοστιαίες μονάδες, αφού έχει προεξοφληθεί από τις αγορές ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει τελικά από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα μειωθεί περίπου κατά 9,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές μας από μεγάλη ιδιωτική τράπεζα.

Έτσι λοιπόν, 14,8 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια και τα ομόλογα των τραπεζών που λήγουν το 2010 και το 2011 συν τα 9,8 δισ. ευρώ που είναι το haircut της ΕΚΤ μας κάνει 24,656 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε άλλα, επιπλέον 25 δισ. ευρώ για την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.