πηγή: Euro2day
της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Την διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, ώστε η Ελλάδα να έχει μπροστά της ένα «καθαρό» 2011, που θεωρείται η πιο κρίσιμη χρονιά του μνημονίου, ζήτησε η τρόικα.
Παράλληλα ζήτησαν ακόμα πιο ευέλικτο δημόσιο τομέα και αναδιάρθρωση του τρόπου διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αίτημα στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση.
Αυτό μεταφράζεται σε νέες μετατάξεις, μεταθέσεις και καταργήσεις θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ τα υπουργεία έχουν λάβει εντολή να καταθέσουν σχέδια συρρίκνωσης οργανισμών, συμβουλίων και αρμοδιοτήτων που εποπτεύουν, ώστε σταδιακά η διακυβέρνηση να γίνει πιο ευέλικτη άρα να ελέγχεται καλύτερα.
Στόχος η συρρίκνωση να φθάσει το 30% σε ορίζοντας τετραετίας ώστε να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροι.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η τρόικα ζητεί επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ενώ φαίνεται πως Κομισιόν και ΕΚΤ συμμερίζονται πλέον την λογική του ΔΝΤ, για κλείσιμο των προβληματικών ΔΕΚΟ σε περίπτωση που δεν πετύχει το σχέδιο εξυγίανσης.
Οι δανειστές μας θεωρούν ότι το 2011 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά καθώς η επιτυχία της θα βασίζεται περισσότερο στην πορεία δύσκολων διαρθρωτικών αλλαγών και λιγότερο στα φοροεισπρακτικά μέτρα.
Επίσης, το 2011 είναι μια χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας το ΥΠΟΙΟ αναμένεται να πειραματιστεί και να βγει στην αγορά με έκδοση ομολόγων, μετά από παρότρυνση της τρόικας.
Για αυτό τον λόγο, υποστηρίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές ετοιμάζουν ένα προκαταρτικό πόρισμα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης τους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μετά την αναχώρηση τους από την Αθήνα και πριν την δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης.
Ο σκοπός είναι διπλός: να δοθεί ξανά το μήνυμα στις αγορές «ότι σε γενικές γραμμές πάμε καλά» αλλά και να υπογραμμιστούν τα ρίσκα ώστε να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση και να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες η πίεση παραμένει ασφυκτική για διορθωτικές κινήσεις εκεί που υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις. Οι ελεγκτές:
- Απέσπασαν την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι όλα τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους παρά τις αντιδράσεις, ενώ το νομοσχέδιο για τις μεταφορές δεν θα αλλάξει παρά τις απεργίες. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και απεργών κινούνται γύρω από πιθανές φοροελαφρύνσεις και άλλες επί μέρους διευκολύνσεις και όχι γύρω από τις αρχές του νομοσχεδίου.
- Να επισπευστούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα προωθείται και η επίσπευση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
- Οι ελεγκτές ζήτησαν πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου ώστε να τεθούν προς άμεση εκμετάλλευση. Αυτό συμπεριλαμβάνει ενοικίαση, πώληση ή ακόμα και συνδιαχείριση των στοιχείων (ακινήτων εταιριών, κ.λ.π) από το κράτος και από ιδιώτες, εγχώριους και ξένους. Τις σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνει η διυπουργική επιτροπή με διαδικασίες εξπρές και χωρίς να χρειάζεται προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε σχετική τροπολογία για εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, με την δικαιολογία «να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους».
- Οι ελεγκτές διαπίστωσαν προβλήματα στην ασφαλιστική κάλυψη και παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις έθεσαν στο τραπέζι θέμα κατάργησης της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Η απόφαση αν θα κοπούν ή όχι, αναμένεται να παρθεί με την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης και από το εάν ο στόχος για τις ασφαλιστικές δαπάνες του κράτους επιτευχθεί. Βάση μνημονίου οι κρατικές δαπάνες για την ασφάλιση πρέπει να υποχωρήσουν στο 2,5% του ΑΕΠ.
- Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία το «ηλεκτρονικό μάτι» σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού και εξαντλητικούς ελέγχους ώστε να εισπραχθούν σε πρώτη φάση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε δεύτερη φάση να παταχθεί η φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Παράλληλα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και πλάνο κατάσχεσης και λουκέτων για τους μεγαλο- οφειλέτες.
- Παρά τις αντιδράσεις, ορκωτοί λογιστές αναμένεται να γίνουν μόνιμοι θαμώνες των νοσοκομείων ώστε να ελέγχονται ανά μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τα υπουργεία που από τον Σεπτέμβρη θα καταθέτουν μηνιαία κατάσταση στο ΥΠΟΙΟ.
- Οι ελεγκτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι καθυστερεί η συλλογή στοιχείων για τις οφειλές του δημοσίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ζητήθηκε καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ και απευθείας σύνδεση τους με την Eurostat.
- Στην έκθεση αναμένεται να επαναλάβουν την άποψη ότι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, πρέπει να γίνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Τι θα γίνει με τα μέτρα
Οι ελεγκτές θεωρούν ότι ο τουρισμός θα κρίνει εάν η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη του -4 όπως πιστεύει το υπουργείο οικονομικών. Προς το παρόν θεωρούν ότι για να υπάρξει αναθεώρηση του στόχου πρέπει να δουν την αλλαγή σε βασικούς δείκτες (hard evidence).
Επίσης ενημερώθηκαν για το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 και τα μέτρα στα οποία αναμένεται να περιλαμβάνει (μετάταξη προϊόντων από συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αύξηση του φόρου σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις κ.λ.π).
Στην έκθεση τους αναμένεται να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου ότι η μετάταξη των προϊόντων στον μεγάλο συντελεστή ΦΠΑ, ενδέχεται να φέρει νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες και συνεπώς αύξηση του πληθωρισμού. Για αυτό το λόγο ο κρατικός μηχανισμός ελέγχων των τιμών πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Με ορίζοντα την τρίτη δόση πλέον, καθώς η δεύτερη θεωρείται εξασφαλισμένη, η τρόικα επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης, ώστε να διαπιστώσει εάν η Ελλάδα θα βρίσκεται μέσα στους στόχους.
Από αυτό θα εξαρτηθεί η ενεργοποίηση του όρου του μνημονίου για διορθωτικά μέτρα, μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά την τρόικα αναλαμβάνει ελέγχους για τα δημοσιονομικά στοιχεία και η Eurostat η οποία έχει προειδοποιήσει για αναθεώρηση προς τα πάνω ελλείμματος και χρέους τόσο για το 2009 όσο και για το 2010.
Βέβαια για να πραγματοποιηθούν οι αναθεωρήσεις πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων και η καταγραφή της κατάστασης του δημοσίου τομέα.
Αυτό έπρεπε ήδη να είχε γίνει, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στον τομέα της υγείας και της καταγραφής των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των καίριων υπουργείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου