«Η Γερμανία είναι συνένοχος για τα χάλια της Ελλάδας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, διότι τέτοια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως είναι τα ελληνικά, προκύπτουν επειδή αντίστροφα χώρες όπως η Γερμανία σημειώνουν πλεονάσματα. Η Γερμανία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της στο πεδίο των εξαγωγών καθώς καθήλωσε πρακτικά τους μισθούς επί δέκα χρόνια». Αυτά υποστηρίζουν στην κυριακάτικη έκδοση της Tageszeitung οι οικονομολόγοι Χάινερ Φλάσμπεκ, επικεφαλής της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, και Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης.
«Σύμφωνα με το πλαίσιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού της ΕΚΤ έπρεπε το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα να αυξάνεται ετησίως γύρω στο 2%, επομένως σε δέκα χρόνια θα έπρεπε το μισθολογικό κόστος να φθάσει το 22%.
Στη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια το μισθολογικό κόστος άγγιξε μόλις το 8%, ενώ στην Ελλάδα το 28%. Δηλαδή, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Φλάσμπεκ, «η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη νόρμα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από ό,τι η Γερμανία».
Η λύση είναι και για τους δύο οικονομολόγους να χαράξει η ΕΕ ένα σχέδιο βασικών αρχών για την εξίσωση των μισθών, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες λόγω της αυτονομίας στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
DEUTSCHE WELLE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου