Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το στικάκι της χαράς...


Πηγή: ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Χαμογελούν στη φωτογραφία ο Παπακωνσταντίνου που παραδίνει το στικάκι με τον προϋπολογισμό κι ο Πετσάλνικος που το παραλαμβάνει. Γιατί όμως είναι μέσα στην καλή χαρά αυτοί οι τύποι αντί να τους ζεματάει το αναθεματισμένο μαραφέτι, που κλείνει μέσα του όση δυστυχία, σκληρότητα και πόνο για τους πιο ευάλωτους μπορεί να φανταστεί κανείς;
Εκδοχή πρώτη: Χαμογελούν γιατί τους αρέσει ο λογαριασμός που θα στείλουν με το στικάκι τους σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια. Πάσχουν δηλαδή από πολιτικό σαδισμό, τη βρίσκουν που θα διπλασιαστεί το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πετάξει η τιμή του ρεύματος, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, θα περάσουν διά στόματος μαχαίρας οι συλλογικές συμβάσεις, θα ξαναμπούν στην κλίνη του Προκρούστη οι συντάξεις, θα εκτελεστούν δουλειές και εισοδήματα στις ΔΕΚΟ και γενικώς.


Εκδοχή δεύτερη: Χαμογελούν επειδή κατάφεραν να εξοικονομήσουν τα επιπλέον δις που απαιτεί η τρόικα χωρίς να πάρουν νέα μέτρα. Άρα έβγαλαν παλικάρι τον Qadriga (γερμανικό βραβείο ειλικρίνειας, μην το ξεχνάμε) που αυτό ακριβώς υποσχέθηκε προεκλογικώς. Τα παλιά νέα μέτρα, τα νέα παλιά μέτρα, τα επικαιροποιημένα, τα μνημονευόμενα στο μνημόνιο, τα διαρθρωτικά (συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.), τα άμετρα, δεν είναι νέα μέτρα. Όπερ έδει δείξαι και άρα είναι συνεπείς και μπορούν να χαμογελούν μπροστά στον φακό.
Εκδοχή τρίτη: Χαμογελούν όπως εκείνος ο πιο καλός ο μαθητής ήμουν εγώ στην τάξη. Μπορεί η τρόικα να τους φέρεται εξευτελιστικά, μπορεί να πέταξε στα μούτρα του Ρέππα και της Κατσέλη τα χαρτιά τους, ή εν πάση περιπτώσει τα laptop τους, μπορεί το Eurogroup να απαγόρευσε στον Παπακωνσταντίνου έστω και να την εκφωνήσει την παράκληση (ελεήστε τον φτωχό!) του Παπανδρέου για κάποιο λασκάρισμα στις προθεσμίες, αλλά με το στικάκι είναι βέβαιοι ότι περνούν τις εξετάσεις. Ορίστε boss, κάναμε αυτό ακριβώς που διέταξες.
Εκδοχή τέταρτη: Είναι τόσο παχύδερμα που δεν συναισθάνονται. Και τόσο μέτριοι που δεν καταλαβαίνουν. Ο Παπανδρέου έφτασε να διαφημίζει στην Ευρώπη ότι οι κάλπες έβγαλαν συναίνεση με την πολιτική του. Τα χαμόγελα εκφράζουν συνεπώς τη βεβαιότητα ότι το υποζύγιο θα συνεχίσει αδιαμαρτύρητα με το στικάκι στον σβέρκο. Καλώς, αλλά ας μην ξεχνούν ότι με τέτοια στικάκια πολλά μπορεί να κάνει κανείς, χαμογελώντας μάλιστα, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και να καθίσει πάνω τους…

10 σχόλια:

Ψευτοστέργιος είπε...

Εκτός από ψυχανάλυση επιφανειακού τύπου (έστω και στα αστεία) πιάστε εκεί στην αυγή, στο σύριζα κλπ, ορισμένους οικονομολόγους της αναδιανομής και της προόδου που ξέρουν πάρα πολύ καλά να δώσουν μερικές κατευθύνσεις στους τσίπρες κάθε τύπου, για ένα εναλλακτικό οικονομικό πακέτο μέτρων αναδιανομής αντί για τον προτεινόμενο προυπολογισμό έστω και στα πλαίσια του δημοσιονομικού πνιγμού του μνημονίου, έστω σαν αντίβαρο στη σιχαμερή λάσπη των καναλιών περί του "δεν υπάρχουν από αλλού έσοδα και πρέπει να ξεσκίσουμε τα νοσοκομεία και τους μισθωτούς".

Πάτε στη διεύθυνση http://www.minfin.gr/budget/2011/proyp/index.html

και κατεβάστε την εισηγητική έκθεση
Εκεί θα βρείτε μαργαριτάρια. Οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται και αλλο σε σχέση με το παρελθόν ως προς τους αμέσους!, οι φόροι νομικών προσώπων είναι αστείοι μπροστά στων φυσικών(σελ.89 του pdf). Οι φόροι περιουσίας είναι 0,8% των εσόδων!! Οι συντάξεις και οι αποδοχές μαζί είναι μόλις 16.4% των δαπανών!!

ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ στο μέρος του προυπολογισμού που λέγεται φορολογικές δαπάνες (όχι στην εισηγητική έκθεση πηγαίνετε ξανά στο http://www.minfin.gr/budget/2011/proyp/index.html).ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ!!!! Ενδεικτικά αν δεν δινόταν μόνο το 20% της φοροαπαλλαγής που δίνεται στα πλοία και αεροπλάνα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων παραλαμβανομένων στα ύδατα τησ ΕΕ (σελ.252 του pdf) θα γλίτωναν οι 10000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που θέλουν να απολύσουν.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 400 ΣΕΛΙΔΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΕΣΟΔΑ!!
ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ? ΜΟΝΟ ΚΡΕΒΑΤΟΜΟΥΡΜΟΥΡΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ?ΛΥΣΕΙΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ!!
"Σκανάρετε" εσείς οι οπαδοί (και) της στατιστικής όπως η cynical και οι άλλοι εδώ στο blog τα δύο αυτά αρχεία. Εχουν μαργαριτάρια. Είμαι σίγουρος ότι θα βγάλετε πολλά αξιόλογα συμπεράσματα.

cynical είπε...

Ψευτο Στεργιο,

ήδη τσιμπησα το τυρακι. Ειδικα αυτο με τις φοροαπαλλαγες.

Θα με κλεισεις μεσα το Σ/Κ, απ' οτι φαινεται.

Γραψε και συ αν μπορεις καποιο κειμενο , που εισαι γνωστης των οικονομικων, και θα το ανεβασω στο youpay.

Αντε κανε τον κοπο, θα πιασει τοπο!

Ψευτοστέργιος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.Αλλά εκτός από το ότι είναι κόπος και χρόνος (πράγμα που με δυσκολεύει περισσότερο) είναι και πραγματικά καλύτερα να οργανωθεί και να προταθεί ένας εναλλακτικός προυπολογισμός από έναν πιο ειδικό (και αριστερό φυσικά!) στα δημοσιοοικονομικά ή ακόμα καλύτερα και από μια ομάδα. Ας γίνει μια δουλειά κάπως πιο ακριβής και αναλυτική από τις περιεκτικές προτάσεις που έχουν ειπωθεί σαν υποπαραγραφούλα ενός άρθρου.
Εγώ θα έλεγα ότι η μελέτη και προπαντός τα περιθώρια της αναδιανομής του πλούτου σε διάφορες μακροοικονομικές συνθήκες είναι και ένα αντικείμενο διατριβής σε πανεπιστήμιο που πιθανότατα να πρέπει να γίνει ή και να έχει ήδη γίνει!
Να μαζέψουν κάποιες προτάσεις εφικτές και με συγκεκριμένο δημοσιονομικό βάρος (για τους πλούσιους φυσικά) που να είναι αντίβαρο στη λαίλαπα των συνεχών περικοπών. Ακόμα και το 1 λεπτό παρουσίασης του κάθε Τσίπρα, σε ένα megaλο κανάλι μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικό, και πιο εριστικό αν θέλεις για τους κεφαλαιοκράτες. Φαντάσου να είχε κανάλι η Αριστερά και να έκανε παρουσιάσεις με διαγράμματα κλπ ακριβώς δλδ από την ανάποδη από αυτές του Μπ.Παπαδημητρίου και λοιπών τύπων του μακαρθικού σκάι

ΣΣ. Εννοείται και δεν είμαι "αισιόδοξος" ότι είναι απλά θέμα αναδιανομής το πράγμα ε? Αλλά τι να γίνει δλδ πρέπει να μουγκαίνονται στα πάνελ οι αριστεροί όταν τους λένε "τι να κάνουμε χρειάζονται 2 δις άρα θα πρέπει να κλείσουν αυτά τα νοσοκομεία και αυτά τα ΤΕΙ"?

Χώρια που φυσικά το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ειπώνεται είναι ότι τα νούμερα του μνημονιου (όπως π.χ και τα νούμερα του συμφώνου "σταθερότητας" είναι εντελώς εξωθεν επιβεβλημένα, είναι αυθαίρετα επιστημονικά και δεν έχουν βάση σε καμία πολιτική οικονομία ούτε και του πιο κλασικού εγχειριδίου οικονομικών.

cynical είπε...

Ψ-Στεργιο,

δεν ζητησα διατριβη! Να καποια απο αυτα που εντοπισες στον προυπολογισμο, να τα εγραφες σε ενα κειμενακι, επειδη το κατεχεις το θεμα. Να αναδεικνυονταν για παραδειγμα οι αδικιες αντιπαραβαλλοντας δυο-τρια νουμερακια, απ' αυτα που δεν τα βγαζει κανεις στη φορα.

Και να σκεφτεις οτι καθε αριστερο κομμα εχει και απο ενα οικονομικο επιτελειο. Θα επρεπε να ξετιναζαν τον προυπολογισμο και να τους τον εφερναν στη μουρη.

Αντε τωρα εγω και καποιοι μπλογγερς να βγαλουμε τα ματια μας με τα νουμερα.

nikos__alfa είπε...

Δυστυχώς πρέπει να πω κάτι στο οποίο έχω καταλήξει προ πολλού.
Ότι τα ηγετικά κλιμάκια της Αριστεράς και οι παρατρεχάμενοι τους που πληρώνονται κιόλας ως ειδικοί σύμβουλοι είναι τεμπελχανάδες ολκής!
Στην ΤΙΝΑ του ΓΑΠ η Αριστερά μπορεί να αντιπαρατάξει ,να αντεπιτεθεί και να νικήσει μόνο αφού κατορθώσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις,καλά τεκμηριωμένες, σε καθημερινή βάση, για κάθε πρόβλημα που ταλανίζει τον κόσμο και όχι με τσιτάτα και γενικόλογα ευχολόγια!
Και για να γίνει αυτό κάποιοι πρέπει να στρώσουν το κώλο τους στη δουλειά!

Ανώνυμος είπε...

"..συγκεκριμένες προτάσεις,καλά τεκμηριωμένες.."

που να αποδεικνυουν τι; Οτι υπαρχει τροπος να λειτουρησει ο ντοπιος καπιταλισμος χωρις επιβαρυνση των ασθενεστερων; Με επιβαρυνση τινος;
Του κεφαλαιου; Μα αφου με ευνοικο φορολογικο καθεστως δεν λειτουργει ανταγωνιστικα και δεν υπαρχει ενδιαφερον γαι επενδυσεις, θα λειτουργησει με επιπλεον επιβαρυνσεις; Θα βαλουμε με το ζορι τους καπιταλιστες να γινουν ανταγωνιστικοι για να συνελθει η οικονομια;

nikos__alfa είπε...

Ανώνυμε μαζεύεις τη μπάλλα απτην κερκίδα τώρα που ανακουφίστηκες;

You Pay Your Crisis είπε...

Γιατι δεν επενδυουν αραγε οι επιχειρηματιες;

Τους σταματουν οι φοροι; Μα απο το 1985 οι φορολογια συνεχως μειωνεται, και κοντευει να φτασει αυτη της ιρλανδιας. μαλλον περιμενουν να φτασει στο 0%.

Και πώς ψωμιζονται ολα αυτα τα χρονια οι επιχειρηματιες; μα, επενδυοντας σε αεριτζιδικα χρηματιστηριακα προιοντα με πολυ μεγαλυτερες αποδοσεις.

cyn

Ψευτοστέργιος είπε...

Ανώνυμε δεν μιλάω για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ούτε προτείνω αναδιανομή. Ούτε και σώζεται το μνημόνιο. Προτείνω ό,τι λέει πάνω κάτω ο Λαπαβίτσας (και ίσως και τη δραχμοποίηση του χρέους που λέει ο Φωτόπουλος και μάλιστα εξω και από την ΕΕ).
ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε την απίστευτη ανισοκατανομή πλούτου ή το θηριώδες περιθώριο κέρδους των εγχώριων καπιταλιστών (πρώτο στην ΕΕ σύμφωνα με έκθεση ΓΣΕΕ) ούτε θα ήταν άσχημο να βγει μια μελέτη για το πόσα έσοδα χάνονται από τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων αλλά και τα εκατομμύρια λογιστικά τερτίπια (αυτό μάλλον υπάγεται στη φοροδιαφυγή) ώστε να μπορούμε π.χ. έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο (που έχει μεγάλη σημασία κατά τη γνώμη μου) να απαντάμε στο στυλ, μην βάλετε και άλλο φόρο στο πετρέλειο θέρμανσης να κρυώσουν οι φτωχοί αλλά πειράξτε τη φοροαπαλλαγή που αφορά στο παραλαμβανόμενο στα χωρικά ύδατα πετρέλαιο στην ΕΕ από καράβια και αεροπλάνα (παράδειγμα λέω τώρα).

Δες λίγο αυτό το αρχείο που αφορά στα φορολογικά έσοδα στην ΕΕ μέχρι το 2006 (οπότε και τα πράγματα καλυτέρεψαν μετά για το κεφάλαιο)

http://www.google.gr/search?as_q=%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%95%CE%95+%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5&hl=el&biw=1120&bih=504&num=10&btnG=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=ppt&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=images

You Pay Your Crisis είπε...

Ψ-Στεργιο,

τις φοροαπαλλαγες για το πετρελαιο του Βαρδινογιαννη (και οχι μονο φοροαπαλλαγες) τη λαθρεμπορια, που δεν οφειλεται σοτυς βενζινοπώλες, θα τις χρειαστουμε για να οργανωσουμε την αντεπιθεση στην εξομοιωση των τιμων.

Ψ-Στεργιο, άρχισε απο τωρα να τις σημειωνεις μια-μια, please!!!

Για να μην μας λες μετα οτι δεν εχεις χρονο...