Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

EUROSTAT: ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΟΙ «ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ!


ΠΗΓΗ: ISKRA


   Στο 15,5% του ΑΕΠ, θα αναθεωρηθεί, όπως όλα δείχνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη 21 ή την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, από τη Eurostat,μετά από συνεχείς υποδείξεις και εντολές της πρώτης στην ΕΛΛ. ΣΤΑΤ.
   H αναθεώρηση θα αφορά βασικά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της περιόδου 2006 – 2009, γεγονός που με τη σειρά του όχι μόνο θα εκτοξεύσει το έλλειμμα του 2009, αλλά θα μετατρέψει και τον Προϋπολογισμό του 2010 σε πραγματικό κουρελόχαρτο. Μόνο εξαιτίας αυτής της αναθεώρησης το έλλειμμα του 2010, προβλέπεται να ανέβει κατά € 2,4 δις ή 1% του ΑΕΠ!    Κυρίως όμως, αυτή η έκτη κατά σειρά αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, θα σημάνει ένα νέο κύκλο σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Όπως άλλωστε, είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, οι επιδράσεις από την αναθεώρηση αυτή θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού του 2011,χωρίς αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου!

   Η τελευταία αυτή αναθεώρηση, ήταν γνωστή ήδη από τον Απρίλιο του 2010, κατά την προηγούμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, στο 13,6% του ΑΕΠ. Τότε οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πιθανή νέα αναθεώρηση τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι περίπου 0,7% δηλαδή στο 14,1 του ΑΕΠ. Τώρα όμως, ηEurostat, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αυξήσει όσο το δυνατόν πιο πολύ το έλλειμμα της περιόδου 2006 – 2009προκειμένου να δικαιολογηθεί νέος κύκλος αντιλαϊκών μέτρων!

Οι "πηγές" αναθεώρησης του ελλείμματος θα είναι οι εξής:

1. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, τωνΟργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

2. Τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, των αστικών συγκοινωνιών και των αμυντικών βιομηχανιών, τα οποία μέχρι σήμερα καλύπτονταν από τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος καλυπτόταν από εγγυήσεις του Δημοσίου. Μόνο όταν οι εγγυήσεις κατέπιπταν γινόταν σχετική εγγραφή στον Προϋπολογισμό.

3. Το αμαρτωλό swaps κρατικών ομολόγων της Goldman Sachs από το 2001, η επίπτωση των οποίων δεν έχει καταγραφεί στο Δημόσιο Χρέος. Μάλιστα, η Eurostat αμφισβητεί όχι μόνο τη σκοπιμότητα αλλά και τη νομιμότητα των σχετικών πράξεων.

   Είναι πλέον σαφές ακόμα, και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή, πως οι σχετικές παρεμβάσεις της Eurostat και η «δοσιλογική» ανοχή της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, έχουν ως ξεκάθαρη σκοπιμότητα, τη δικαιολόγηση λήψης νέων μέτρων εντός του 2011. Μέχρι τώρα οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χρησιμοποιούσαν πλειάδα μεθόδων δημιουργικής λογιστικής για την τεχνητή μείωση των ελλειμμάτων ενώ η Eurostat, γνώριζε πολύ καλά το τι συνέβαινε.

   Η επιλογή της αναπροσαρμογής μεγεθών που αφορούν τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ σε συνδυασμό με τον υπολογισμό του «βάρους» του swap της Goldman Sachs, με μια μονοκοντυλιά είναι πρωτοφανής. Σαν να μην έφτανε αυτό ανάλογη τακτική ακολουθείται και σε ότι αφορά το λογιστικό χειρισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και των άλλων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Εάν η Eurostat, επιθυμούσε απλά μια εξυγίανση των στατιστικών στοιχείων θα προέβαινε σε σταδιακή αναπροσαρμογή των μεθόδων και των επιπτώσεών τους.

   Μέχρι τώρα, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, οι σχετικές ανακοινώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ είναι ήπιες αλλά σαφείς: «Περιμένουμε το αποτέλεσμα» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες τα αναμενόμενα για το 2011 μέτρα θα είναι:

1. Περικοπές στις αποδοχές των 770.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων και των 200.000 υπαλλήλων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτές θα γίνουν βάσει του νέου μισθολογίου – πεινολογίου αλλά και με την οριστική κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων (€500) και Πάσχα (€ 250) αλλά και του επιδόματος αδείας (€ 250). Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αυτή θα «εξοικονομήσει» ποσό της τάξης του €1 δις
2. Κατάργηση του ειδικού μειωμένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (2,1 λεπτά ανά λίτρο) από 01.01.2011 και εξίσωση του με αυτόν του πετρελαίου θέρμανσης στα 39 λεπτά ανά λίτρο. Το σχετικό χαράτσι αναμένεται να αποφέρει € 1 δις.
3. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο, με σχετικό ύψος εσόδων ίσο με € 300 εκατ.
4. Νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και προϊόντων καπνού, με σχετικά έσοδα άνω των € 300 εκατ.
5. Αυξήσεις έως και 20%, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας. Το τελευταίο αυτό χαράτσι αναμένεται να κοστίσει στο λαό € 400 εκατ.

1 σχόλιο:

στελιος είπε...

Κατάσχεση της περιουσίας των διεφθαρμένων πολιτικών, κρατικοποίηση των Τραπεζων, πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα.