Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πνεύμα και ηθική


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/10/2010
Του Θανάση Καρτερού
Τι αποκάλυψε ο Γιούνγκερ τελικώς; Ότι τα νυχτοπερπατήματα της ελληνικής οικονομίας τα ήξεραν εδώ και καιρό και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και ο Τρισέ και το eurogroup και όλος ο καλός ο κόσμος στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια. Κι αντί να ανακαλέσουν στοn δρόμο της ηθικής την αμαρτωλή, αυτό που έκαναν ήταν να εκμεταλλευτούν την ελαφρότητά της με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εκ των οποίων ο εντιμότερος υπήρξε ο τρόπος του Χριστοφοράκου και του Μαντέλη.
Ύστερα -αυτό δεν το λέει ο Γιούνγκερ αλλά το ζούμε- αφού κατάντησαν όπως κατάντησαν την ουτιδανή και κέρδισαν όσα κέρδισαν από τον κατήφορό της, αποφάσισαν κάποια στιγμή να της επιβάλουν πνεύμα και ηθική. Να την επαναφέρουν από τον κατήφορο της αμαρτίας στον ανήφορο της αρετής. Να την αναμορφώσουν, να αποκαταστήσουν την τιμή της, να της βρουν και ένα καλό γαμπρό, που λέει ο λόγος. Με όρους και επιτόκια όμως που πάλι βγάζουν κερδισμένους τους ίδιους Φαρισαίους. Και με δικά μας έξοδα.
Θα πείτε πρώτη φορά είναι που βλέπουμε τους επί των χρηστών ηθών της αγοράς να ξεσαλώνουν στο οικονομικό trafficking; Μας χρειαζόταν ο Γιούνγκερ δηλαδή για να καταλάβουμε τι σήμαινε η Siemens, τα γερμένα υποβρύχια, τα άρματα μάχης, τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα, οι αγορές του αιώνα, το γιάγμα δισεκατομμυρίων με την Ολυμπιάδα; Ήταν ανάγκη να μας ενημερώσει ο Λουξεμβούργιος για τα χαΐρια μας και δεν έφτανε να δούμε πώς μοιράστηκαν τα μεγάλα έργα για να καταλάβουμε τι γίνεται;
Αν έτσι έχουν τα πράγματα όμως, τι διάολο πολιτική είναι να πληρώνουν τώρα οι διάκονοι του Μνημονίου με τη σύνταξη του ενός και τον μισθό του άλλου, με το κλειστό μαγαζί του τρίτου και την ανεργία του τέταρτου, τους δανειστές και τους προστάτες, που ήδη έχουν τσεπώσει κατά τον Γιούνγκερ τεράστια κέρδη; Για να αποκαταστήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία και το κύρος της στην Ευρώπη και στις αγορές, λέει ο κύριος-λεφτά-υπάρχουν. Οι ίδιοι δηλαδή οι προαγωγοί της αμαρτωλής να της πουλήσουν τώρα το συγχωροχάρτι. Να πέσει σε βαρύτερες αμαρτίες για να σωθεί!
Κάπως έτσι υποκύπτεις στον πειρασμό του καταραμένου λαϊκισμού και του δεν πληρώνω-δεν πληρώνω. Με τέτοιους σωτήρες καλύτερα διεφθαρμένος, που λέει ο λόγος, παρά ενάρετος.

Φωτό: www.aspromavro.net

1 σχόλιο:

στελιος είπε...

Αν ζητάς πνεύμα και ηθική από τους ιππότες του χρήματος της eurogroup
είναι σαν να ζητάς παρθένες σε βραζιλιάνικο μπουρδέλο.