Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Πώς οι ΗΠΑ στήριξαν τη διάσωση της Ελλάδας


ΠΗΓΗ: Euro2day
Δημοσιεύθηκε: 09:55 - 11/10/10

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης καθοδηγήθηκε εν μέρει από την ενισχυμένη ανησυχία των ΗΠΑ για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και τη βραδύτητα ανάληψης δράσης από την Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις. 

Οι "Financial Times" αποκαλύπτουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ είχαν δύο κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, στα τέλη Απριλίου, όπου τέθηκε το πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.
 
"Οι Αμερικανοί ήταν όλο και πιο εκνευρισμένοι", δήλωσε στους "F.T." ο κ. Alistair Darling, υπουργός Οικονομικών τότε της Βρετανίας, και συμπλήρωσε: "Με απλά λόγια, άρχισαν να λένε: 'Τι γίνεται, επιτέλους, εκεί; Είστε απίστευτα εφησυχασμένοι'". 

Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε στους "F.T.": "Είναι μία δίκαιη εκτίμηση ότι η αμερικανική κινητοποίηση συνέβαλε στο να προχωρήσουν τα πράγματα".
Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δημιούργησαν ένα τριετές σχέδιο στήριξης 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στις 2 Μαΐου. Μία εβδομάδα αργότερα, τις πρωινές ώρες της 10ης Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ανακοίνωσαν σχέδιο ανάσχεσης αξίας έως και 750 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 250 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, για οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Αυτά τα μέτρα όχι μόνο έβγαλαν την ευρωζώνη από την άβυσσο, αλλά οδήγησαν και στην αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης στο υπόλοιπο χρηματοοικονομικό σύστημα, κυρίως μέσω των ιδιωτικών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες με ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Η πρώτη από τις δύο συναντήσεις στην Ουάσιγκτον ήταν ένα δείπνο στην πρεσβεία του Καναδά, στις 22 Απριλίου, δύο ημέρες πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εκεί συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες αρκετών χωρών του G7 όπως επίσης και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn. 

"Εκφράστηκαν πολύ σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο διεθνούς μετάδοσης", ανέφερε στους "F.T." ο κ. Olli Rehn, αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για νομισματικά θέματα, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση. "Ήταν εμφανές ότι οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα προσέφεραν στήριξη. Δεν υπήρξε χαιρεκακία από την αμερικανική πλευρά. Ήταν υποστηρικτικοί και έτοιμοι να βοηθήσουν με την εμπειρία τους στη διαχείριση κρίσεων". 

Ο κ. Darling, που ήταν επίσης παρών, δήλωσε: "Οι Αμερικανοί έλεγαν: 'Πρέπει να ξεκαθαρίσετε αυτήν την κατάσταση και να καθησυχάσετε τις αγορές, αλλιώς η μετάδοση θα εξαπλωθεί σαν τη φωτιά'". 

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Strauss-Kahn στις 24 Απριλίου, όταν ο ίδιος συμφώνησε με τους κ. Rehn και Παπακωνσταντίνου ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεισφέρουν τα δύο τρίτα και το ΔΝΤ το ένα τρίτο στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. 

Η αμερικανική ενθάρρυνση για λήψη δράσης στην Ευρώπη διατυπώθηκε και από σειρά τηλεφωνημάτων από τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Barack Obama στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Angela Merkel και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες το σαββατοκύριακο 7 - 9 Μαΐου. 

Η κ. Merkel και οι σύμβουλοί της στήριζαν εξαρχής την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Η άμεση ανάληψη δράσης, όμως, εμποδιζόταν από τον αρχικό δισταγμό Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς την εμπλοκή του ΔΝΤ. 

ΠΗΓΗ: FT.com 

12 σχόλια:

στελιος είπε...

οι τράπεζες είναι συγκοινωνούντα δοχεία.Σύγχρονη Λερναία Υδρα και στα Εθνικά πλαίσια ανίκητες.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ Γ. Παπανδρέου ήμουνα σίγουρος ότι ήταν αυτός που είπε την φράση «Κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένων». Ο άνθρωπος αυτός είναι φανερό από πολλά που λέει και κάνει ότι μισεί την Ελλάδα, τους Έλληνες, τον πολιτισμό, την παιδεία και την γλώσσα. Αυτός ο άνθρωπος έχει τοποθετηθεί σε αυτή την θέση για να φέρει μεγάλες συμφορές στη χώρα. Είναι ο άνθρωπός μας λένε οι τραπεζίτες, οι Αμερικάνοι και οι Τούρκοι. Μόνο Έλληνας δεν είναι. Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για την χώρα μας. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί σύντομα θα βρεθούμε και προ άλλων μεγαλύτερων εκπλήξεων.

Ειδωλολάτρης είπε...

Γιατί, δεν είμαστε μια χώρα διεφθαρμένων; Μας ενόχλησε που το λένε οι «άλλοι»,οι ξένοι; Πάντως, το αμέσως προηγούμενό μου σχόλιο του Ανωνύμου του Έλληνος προσφέρει ένα πανόραμα της εθνικής μας ψυχοπαθολογίας. «Είμαστε περικυκλωμένοι, όλοι θέλουν το κακό μας, εμείς είμαστε θύματα.»
Ο μεγαλύτερος εχθρός μας δεν είναι οι τραπεζίτες, οι Αμερικάνοι, οι Τούρκοι (ο καθένας προωθεί, στην τελική ανάλυση, τα συμφέροντά του, κι εμείς το ίδιο θα κάναμε στη θέση τους) και οι ντόπιοι πράκτορές τους, o μεγαλύτερος εχθρός είναι ο κακός μας εαυτός (κοινότοπο αλλά, νομίζω, πέρα για πέρα αληθινό), η κακοδιοίκηση και η -ένοχη- ανοχή των πολιτών στη διαιώνιση της κακής αυτής διοίκησης.

You Pay Your Crisis είπε...

Τι ειπε σημερα ο Γκικας Χαρδουβελης στην εκπομπή του Μπάμπη στο ραδιοφωνο του Σκαι;

Οτι, όλα τα κράτη είναι διεφθαρμένα, μονο που εμεις το φωναζουμε περισσοτερο.

cynical

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι η γνώμη των ξένων και το πόσο φωνάζουμε εμείς τα χάλια μας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που ονομάζουμε «διαφθορά» μπλοκάρει οτιδήποτε χρήσιμο στους πολλούς έχει να προσφέρει το κράτος, δίνει λύσεις μόνο σε όσους μπορούν να παίξουν με τους κανόνες της και αφήνει ασύδοτους τους λίγους, εντός και εκτός Ελλάδος, που μπορούν να εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος το χάος του ελληνικού κράτος. Πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του «παιχνιδιού» αλλά, νομίζω, ότι οι Έλληνες δεν το έχουμε ακόμη αποφασίσει, θέλει συμμετοχή και δράση με νέους τρόπους, το «απεργείν και συνεχώς διαδηλώνειν» είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Και εδώ η Αριστερά ζορίζεται, δεν φαίνεται καθόλου επινοητική, όχι μόνο δεν μπορεί να υπερβεί τους παλιούς της δογματισμούς αλλά και δημιουργεί καινούργιους.

στελιος είπε...

@ Ανώνυμο 1.52
Η προπαγάνδα των ΜΜΕ μας περνάει οτι φταίει κάτι που υπάρχει πάντα. Η διαφθορά. Κρύβουν την οικονομική κρίση και την φτώχεια σαν υπεύθυνους.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο, αλλά εμένα μου φαίνεται λαγός ο Γιούνκερ για να εξασφαλίσει πρώτος ένα περιποιημένο γαλλογερμανικό κούρεμα κι από πίσω τρέχουν μη και δεν προλάβουν τα κυνηγετικά του ΔΝΤ με την επιμήκυνση της δανειακής στήριξης, και χάσουν το καλό το κρέας. Μάλλον τρώγονται ποιος θα 'κονομήσει ταΐζοντας πρώτος τα τσιουάουα. Κι εδώ τα κοπρόσκυλα (μας) παίζουν τον παπά.

Ψευτοστέργιος είπε...

Τρίτον διάγγελμα της κατοχικής κυβερνήσεως

Από την εφημερίδα "Δρόμος", 2 Οκτωβρίου 2010


Ελληνικέ λαέ!
Συμπληρώνεται σήμερον το πρώτον έτος της Κεφαλαιοσωτηρίου εκλογικής Επαναστάσεως του 2009, ήτις ανέδειξεν εις την εξουσίαν το Κίνημά μας και τον ηγέτην του, τον Δούναβιν της σκέψεως, τον Αλιάκμονα της Αποφασιστικότητος, τον Πηνειόν της Συνέσεως, Γεώργιον Ανδρέου Μεγαρομάξιμον.
Πιστή εις τας μνημονιακάς διαταγάς των Τροικανών κατοχικών στρατευμάτων και συνεπικουρουμένη ενθουσιωδώς υπό της κοινωνικής συμμαχίας των Τραπεζιτών, των Βιομηχάνων, των Ραντιέρηδων, των Χρηματιστών και των Φορομπηκτών, η κυβέρνησις υλοποίησεν ήδη μέγα μέρος του προγράμματός της και ατενίζει με αισιοδοξίαν το μέλλον: το Ελληνικόν Σύνταγμα κατηργήθη, αι αναρχοκομμουνιστικαί διατάξεις του ασφαλιστικού συστήματος κατετροπώθησαν, οι μισθοί και αι συντάξεις ακρωτηριάσθησαν, οι φόροι ανερριχήθησαν, ο πληθωρισμός και η ανεργία διεγκώθησαν, το Ακαθάριστον Εγχώριον Προιόν κατεβαραθρώθη.
Υπό την στιβαράν Επιτήρησιν των στρατηγών Αγγέλα Μάρκετινγκ, Ζαν Κλοντ Μπάνκερ και Ντομινίκ Στρώσ’τους Κατ’ και κατόπιν αόκνων προσπαθειών των αξιοτίμων μελών της κυβερνήσεως, συνεπικουρουμένων υπό των κατοχικών στρατευμάτων και των εγχωρίων δυνάμεων των ευρωτσολιάδων και ματασφαλιτών, η κυβέρνησης κατήγαγεν ιστορικάς νίκας εναντίον των οκνηρών κοινωνικών στρωμάτων των χειρωνακτών, των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, των πτωχών, των ηλικιωμένων, των ανέργων, των νέων, των μητέρων. Ταυτοχρόνως επεδόθη υπευθύνως εις την ταχείαν υλοποίησιν του έργου της Πρασιναλόγου αναπτύξεως της χώρας, παραδίδουσα λιμένας, δρόμους, μητροπολιτικάς εκτάσεις και παντός είδους εθνικάς γαίας εις σινικάς και αραβικάς επενδυτικάς κατοχικάς δυνάμεις, αίτινες ήδη επιδίδονται εις την αναμόρφωσιν της χώρας, επενδύουσαι εις την εμπορογλυφίαν, τας μεγαλοπρεπείς κατασκευάς και τα τυχηρά παίγνια.
Εις τον τομέαν της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνησις διεκρίθη όσον ποτέ άλλοτε, συνάπτουσα φανεράς και κρυφάς συμφωνίας υποτελείας μετά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και του δοκιμαζομένου υπό της παλαιστινιακής τρομοκρατίας κράτους του Ισραήλ, επαναφέρουσα την χώραν εις τας ηρωικάς εποχάς της Ιεράς Συμμαχίας, του Τρίτου Ράιχ και του δόγματος Τρούμαν.
Ατρόμητος έναντι της πληβειακής αχαριστίας και αποφασισμένη όπως ολοκληρώσει με κάθε μέσον την περιπόθητον Κεφαλαιοσωτήριον Επανάστασιν η κυβέρνησις υπόσχεται να συνεχίσει την εποποιίαν της γενικευμένης ανακατασκευής της χώρας και του λαού της.

Ζήτω η κατοχική κυβέρνησις!
Ζήτωσαν οι Τροικανοί επιτηρηταί!
Μπούντες Μπανκ, Ντόιτσε Μπανκ, Κρεντί Αγκρίκολε Μπανκ ούμπερ άλλες!

Εκ μέρους της κατοχικής κυβερνήσεως
Γεώργιος Ξεπεταλωτής, κυβερνητικός απρόσωπος

Από την εφημερίδα "Δρόμος", 2 Οκτωβρίου 2010

Ν. Κουνενής
kounenik@yahoo.gr

Αντιγραφη: Ψ-στέργιος

Ανώνυμος είπε...

Προσέξτε τις ημερομηνίες.
Η αποφασιστική στροφή του Παπανδρέου προς ΔΝΤ και ΕΕ για τη σύναψη της Δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου γίνεται επίσης τον Απρίλιο του 2010.

Παρακάμπτεται έτσι η προσφορά ομολογιακού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια που του έχει γίνει μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ενδεχομένως και από άλλες διαδρομές που μας είναι άγνωστες, συνολικού ύψους 45 δις ευρώ ( κατα τον Χατζηδάκη της ΝΔ ). Οι προσφορές αυτές χαμηλότοκου ομολογιακού δανεισμού είναι γνωστές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σε πολλά επώνυμα στελέχη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ειναι ενδιαφέρον ότι η Νέα Δημοκρατία το ανέδειξε με ερώτηση στη Βουλή και η αριστερά έκανε πως δεν το άκουσε. Γιατί άραγε;


Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον μη δανεισμό της Ελλάδας από fund του εξωτερικού με 1,25%



http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-fund-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B5-125

Ακόμα και σήμερα που το Colpo Grosso του Παπανδρέου έχει αποκαλυφθεί, ο Σαμαράς έχει απομείνει ο μόνος που συνεχίζει να το αναδεικνύει και λυδωρείται από όλες τις πλευρές και με άμεση πλέον εμπλοκή του ίδιου του Κωσταντίνου Μητσοτάκη που τον κατηγορεί ανοιχτά για λαικισμό. Η Αριστερά, που ξέρει, γιατί άραγε εξακολουθεί να μην μιλάει;

(Προς το παρόν ας θέσω απλά τα ερωτήματα. Τις απαντήσεις στο επόμενο.)

Μια υπενθύμηση μόνο, προς όσους ηγούνται του Αντιμνημονιακού αγώνα και της Αντικαπιταλιστικής αντεπίθεσης. Πρίν μας καλέσετε να συμμετέχουμε (λέμε τώρα) και να ψηφίσουμε τα ελπιδοφόρα εγχειρήματα, ωφείλετε στους αριστερούς και σ' ολόκληρη τη χώρα την οποία φιλοδοξείτε να απελευθερώσετε μιά εξήγηση.

Τίμια και ειλικρινά.

1. Γιατί ράψατε το στόμα σας μπροστά στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είχατε στα χέρια σας και αποδείκνυαν την ενορχηστρωμένη απο τον GAP και την διεθνή ελίτ επιχείρηση κατάληψης της χώρας;

2. Γιατί στις επαναστατικές εφημερίδες σας, το θάψατε μετά την αρχική δημοσίευση;

http://e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=471:%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-colpo-grosso&Itemid=45


3. Γιατί τα διαγράψατε απο τα Blog που ελέγχατε και ευτυχώς το ανάρτησαν και διατήρησαν αξιοπρεπείς αριστεροί όπως το παρακάτω blog;


http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/05/blog-post_2305.html


4. Γιατί χαρακτηρίζατε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πλαστογραφημένα τα στοιχεία ( όπως ακριβώς τα χαρακτήριζαν τα κυβερνητικά στελέχη κάθε φορά που τους θέταμε το ζήτημα στους συνδικαλιστικούς χώρους);

Γιατί διευκολύνατε την συσκότηση της αλήθειας και συμβάλλατε έτσι στην εφαρμογή του Μνημονίου που τώρα μας καλείτε να ανατρέψουμε;

Αν δεν δώσετε πειστικές εξηγήσεις, παραιτηθείτε από καθε φιλοδοξία ηγεσίας.
Και όσο διατηρείτε την αρεστή στις δυνάμεις του συστήματος σιωπή σας, δε θα σας μείνει δυστυχώς άλλος ρόλος από τη μεγάλη συστράτευση στις δυνάμεις διαχείρησης της κοινωνικής απόγνωσης, πίσω από την θρησκευτική εταιρία ΚΚΕ.

Καληνύχτα και καλή τύχη.

Ανώνυμος-Θύμα των ΜΜΕ είπε...

Προς Στέλιο από Ανώνυμο 12 Οκτ 1:52. Το θέμα της ανάρτησης είναι, αν δεν κάνω λάθος, οι συζητήσεις περί διαφθοράς, όχι συνολικά οι αιτίες της οικονομικής κρίσης και της φτώχειας. Έχουν και άλλοι την ικανότητα να διυλίζουν κριτικά τις πληροφορίες των ΜΜΕ (όπως και να μένουν εντός θέματος).

στελιος είπε...

Προς Ανώνυμο-θύμα των ΜΜΕ,
Αν δεν κάνω λάθος το θέμα του άρθρου δεν ήταν η διαφθορά αλλά η στήριξη των Αμερικάνικων Τραπεζών.
Αν έιναι έτσι μάλλον εγώ είμαι εντός θέματος.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΣΩΣΗ;
Έλα μωρό μου να σου ρίξω μια διάσωση!