Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: 3,5 εκατομμύρια "όχι" στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2010
    ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
    Μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, τα γαλλικά συνδικάτα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Έτσι, χθες, στην τέταρτη κατά σειρά, ημέρα πανεθνικής κινητοποίησής τους κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, νέκρωνε ο δημόσιος τομέας και υπολειτουργούσε ο ιδιωτικός, ενώ 3.5 εκατομμύρια άτομα κατέβαιναν στους δρόμους των πόλεων ύστερα από την ενωτική έκκληση δράσης των συνδικάτων (με την αστυνομία να εξακολουθεί να δίνει στη δημοσιότητα χαμηλά νούμερα που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας...). Πάντως είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το νούμερο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών (1.230.000 διαδηλωτές) είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που το ίδιο δημοσιοποιούσε την προηγούμενη ημέρα δράσης, στις 23 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 997 χιλιάδες άτομα. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συμμετοχή των νέων, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών στις διαδηλώσεις, ύστερα από σχετική έκκληση των συνδικάτων. Τα τελευταία προβλέπουν νέα κινητοποίηση για το Σάββατο, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς η απεργία επαναλαμβάνεται και σήμερα.

    "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση από την αρχή της διαδικασίας" δήλωνε ο γ.γ. του σημαντικότερου συνδικάτου, του CGT, Μπερνάρ Τιμπό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογός του, του συνδικάτου Force Ouvriere, Ζαν Κλωντ Μαγί, που αναφέρθηκε σε "μεγάλη αύξηση της κινητοποίησης". Στο Παρίσι, σύμφωνα με τα συνδικάτα, διαδήλωσαν 330.000 άτομα (ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για... 89.000), στη Μασσαλία 230 χιλιάδες, την Τουλούζη 145 χιλιάδες, στη Νάντη 95 χιλιάδες, κ.ά.
    Μπροστά στη μεγάλη κινητοποίηση, η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη, ενώ στη Γερουσία επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης - ψηφίστηκε ήδη ένα από τα βασικά μέτρα της μεταρρύθμισης που είναι η αύξηση του ορίου της ηλικίας για όσους δικαιούνται να λάβουν πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια, αφού είχε ήδη εγκρίνει την αύξηση του ελάχιστου ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Έτσι, χθες ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωνε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει "στα όρια αυτού που είναι δυνατό" να γίνει όσον αφορά τις παραχωρήσεις στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του είναι "αποφασισμένη να φέρει εις πέρας" τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά τις κινητοποιήσεις. Ο ίδιος έκρινε επίσης "ανεύθυνη" την κίνηση της "άκρας αριστεράς και ενός μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος" να "κατεβάσουν τους 15χρονους στον δρόμο" με αφορμή την τέταρτη αυτή ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

    1 σχόλιο:

    στελιος είπε...

    Μόνο ΕΝΩΤΙΚΕΣ απεργίες και κινητοποιήσεις, μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, μας διδάσκουν οι Γάλλοι.