Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Το ρεζερβουάρ της φοροδιαφυγής...


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Χρήστου Δημήτρης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/09/2010
Είναι σε θέση το οικονομικό επιτελείο να εκτιμήσει, πόσοι προμηθευτές και μισθωτοί πληρώνονται από τις κατακρατήσεις φόρων και κυρίως τι θα συμβεί στη σημερινή συγκυρία, αν θεωρητικά συλληφθούν όλοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν;
Ώστε λάθος θεραπεία μας έδωσε η τρόικα, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν! Και τι έκανε η υπερήφανη καινοτομική κυβέρνηση που έχουμε; Είπε, φέρτε τα λεφτά του δανείου να κυβερνήσουμε και εμείς και δώστε μας ό,τι θεραπεία θέλετε. Κανένα πρόβλημα. Εμείς θα τα αλλάξουμε όλα. Θα βαφτίσουμε τη λιτότητα υπευθυνότητα, την ανεργία περισυλλογή ή παρατεταμένη ανάπαυση, την πείνα μεσογειακή διατροφή, τη μετανάστευση εξευρωπαϊσμό. Ξέρει μήπως κανείς, κάποιο σοβαρό οικονομολόγο, δεξιό, αριστερό, κεντρώο, κενσυανό ή νεοφιλελεύθερο, Ευρωπαίο ή Αμερικανό που με βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την απόδοση του κυβερνητικού έργου, που να πιστεύει και να γράφει πως η χώρα μπορεί να σηκώσει τα βάρη που της φόρτωσαν; Τυχαία άρχισε να ανησυχεί το ΔΝΤ; Δε νομίζω.
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ απαραίτητο πείραμα είναι τελικά αυτό που όλοι το περιγράφουν, ως εγχείρηση που επιταχύνει τον θάνατο του ασθενούς; Όταν ακόμα και τα πιο αισιόδοξα σενάρια προβλέπουν δημοσιονομική επιδείνωση της χώρας με το δημόσιο χρέος να έχει εκτοξευτεί στο 150% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, που στηρίζει η κυβέρνηση την αισιοδοξία της ότι θα τα καταφέρει;  Η χώρα για να σηκώσει τα συγκεκριμένα δανειακά βάρη που ανέλαβε, θα έπρεπε, πέρα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις των μηχανισμών του κράτους, που θα περιόριζαν τις σπατάλες από την εκτεταμένη διαφθορά, με το φορολογικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, ετήσια ανάπτυξη πάνω από 5%. Από πού λοιπόν αντλούν αισιοδοξία όλοι αυτοί που πιστεύουν πως πάμε καλά και θα τα καταφέρουμε;
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ σοβαρή, υπεύθυνη και σχεδιασμένη οικονομική πολιτική είναι αυτή που λέει, μας λείπουν 1,5 δισ. ευρώ, βγείτε έξω να τα βρείτε και να τα φέρεται;  Τόση φοροδιαφυγή υπάρχει, εντοπίστε την. Απλό ακούγεται αλλά δεν είναι. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο, σύνθετο και κρίσιμο ζήτημα. Η φοροδιαφυγή της πραγματικής τρέχουσας οικονομίας, είναι σε μεγάλο βαθμό αυτή, που στις περισσότερες των περιπτώσεων, κρατάει ακόμα στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Είναι σε θέση το οικονομικό επιτελείο να εκτιμήσει, πόσοι προμηθευτές και μισθωτοί πληρώνονται από τις κατακρατήσεις φόρων και κυρίως τι θα συμβεί στη σημερινή συγκυρία, αν θεωρητικά συλληφθούν όλοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν; Απλό είναι. Μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων, εκτίναξη σε δυσθεώρητα ύψη της ανεργίας, ασφυκτικές συνθήκες στα ασφαλιστικά ταμεία με περισσότερους άνεργους από ό,τι εργαζόμενους, πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα από την αδυναμία εξυπηρέτησης δανεισμού των νοικοκυριών και άλλα πολλά που δεν φαίνεται να υπολογίζονται και να ενδιαφέρουν τους επιτελείς του κ. Παπακωνσταντίνου που πλέει σε πελάγη ευτυχίας απολαμβάνοντας την εξουσία του. Βρες κύριε υπουργέ μου το μείγμα της εισπρακτικής πολιτικής που δεν θα πνίξει την αγορά; Δύσκολο; Ασφαλώς. Χωρίς το ρεζερβουάρ της φοροδιαφυγής δεν θα μετράγαμε τα κλειστά καταστήματα. Ευκολότερο θα ήταν να μετράμε τα ανοιχτά!
ΥΠΑΡΧΕΙ και η φοροδιαφυγή - φοροαπαλλαγή και η φοροκλοπή παλαιών και νέων ραντιέρηδων που έχει γίνει κεφάλαιο τοποθετημένο σε φορολογικούς παραδείσους, σε ακίνητα, σε τράπεζες του εξωτερικού, σε μετοχές, σε πολύτιμα μέταλλα. Γι΄αυτήν όμως, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καμία χρήσιμη ιδέα πώς θα βγουν οι περίφημοι ράμπο έξω, να βρουν και να φέρουν τα λεφτά. Δισεκατομμύρια είναι τα  χρήματα της διαφθοράς και της κλοπής δημοσίου πλούτου. Ποιος εργάστηκε για να τα βρει και τι σχεδιάζουν σήμερα τα επιτελεία για να τα ανακαλύψουν και να  κατασχέσουν τα κλοπιμαία; Απολύτως τίποτα.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική μιας  κυβέρνησης – παρέας,  που λέει πολλά αλλά πράττει ελάχιστα, συνοψίζεται με κυνικό τρόπο, φέρτε τα λεφτά σας  ώστε να αντέξουμε στην εξουσία τη θητεία που μας αναλογεί.  Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο η κοινωνία αντιλαμβάνεται πως ζει σε πραγματικό εφιάλτη, τη μεγαλύτερη και θρασύτερη πολιτική εξαπάτηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Σε τέτοιο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, χωρίς την κοινωνία και ακόμα περισσότερο, με την κοινωνία απέναντι, δεν μπορούν να γίνουν οι γιγαντιαίες (κυριολεκτικά) υπερβάσεις, όπως οι συνθήκες απαιτούν για να να βγει η χώρα από την ασφυκτική κρίση στην οποία έχει βρεθεί εξ αιτίας των ανάλγητων κομμάτων που άσκησαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια και των ηγεσιών τους, για να μην ξεχνιόμαστε.

8 σχόλια:

waste είπε...

όταν ακούω αριστερούς να μου υπερασπίζονται τη φοροδιαφυγή και τον μικροαστισμό της, τραβάω το πιστόλι μου.

ειλικρινά πρέπει να τελειώνουμε κάποια στιγμή με αυτή τη ρητορική. Η φοροδιαφυγή, ανεξαρτήτως ποιον ευνοεί, είναι κοινωνικά άδικη, διότι αποφασίζει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά για τον εαυτό του, σε τι ποσό, μπορεί ή θέλει να επιδοτήσει την περιουσία του. Και φυσικά αυτό αφορά προσωπικές πρωτοβουλίες συγκεκριμένων κατηγοριών. δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν όλοι.

εκτός εάν νομίζετε πως θα κάνεις περαίωση για να κρύψεις 3 οτεδες που έβαλες πριν απο 4 χρόνια.

εάν είμαστε υπερ αυτού, να θεσπίσουμε όπως οι νεοφιλελευθεροι, έναν φλάτ φόρο 10% και να αφήσουμε τους πολίτες να κάνουν ό,τι νομίζουν καλύτερο για τους εαυτούς τους, να τελειώνουμε με το ζήτημα

δηλαδή εν τέλει ρε παιδιά είμαστε υπέρ ή κατά των ειδικών ρυθμίσεων του πελατειακού συστήματος?
κάποιοι θα κάνουν πλαστές υπερωρίες, διότι κάποιοι άλλοι θα εισφοροαποφεύγουν, διότι κάποιοι άλλοι θα έχουν ειδικές φοροαπαλλαγές, διότι κάποιοι άλλοι θα φοροδιαφεύγουν, διότι κάποιοι άλλοι θα κάνουν αργομισθίες, και κάποιοι άλλοι θα τους κάνουν ρουσφέτια και κάποιοι άλλοι θα γίνονται ραντιέρηδες σε πολυκατοικίες με ημι-υπαιθριους, διότι κάποιοι άλλοι θα παίρνουν χαριστικά εφάπαξ για να χαντακώσουν τους νεότερους συναδέλφους τους που θα δουλεύουν με ημερίσιες συμβάσεις.

δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά εγώ δεν θέλω να έχω σχέσεις με ένα τόσο άδικο σύστημα.

You Pay Your Crisis είπε...

waste
αν ειναι να αντιμετωπισεις την εννοια της φορολογιας ως κοινωνικη αλληλεγγυη και αναδιανομη, οπως στα textbooks, πρεπει να ακολουθησεις εξ ισου και τις συνταγες του textbook για το τι κανεις με τους φορους που προκυπτουν ωστε να εχουν ωφελιμο κοινωνικο αποτελεσμα.

Εν προκειμενω μεχρι τωρα το δευτερο σκελος εχει αγνοηθει σε μεγαλο του μερος, με την αλληλεγγυη να μεταφραζεται σε αλληλεγγυη αυτων που καταχραστηκαν τους φορους, και προσφατα σε αλληλεγγυη των τραπεζιτων.

Η φοροδιαφυγη στην παρουσα κατασταση, θα μπορουσε να δρασει οπως το φαρμακο που κοβει την αιματωση στα καρκινικα κυτταρα.
Κανενα ευρω στους αλητες.

Δεν ειναι τυχαιο που πολλες εξεγερσεις ειχαν σαν αφορμη την αδικη φορολογια.

cynical

Στέλιος είπε...

Προς waste
Η θεωρία του σαλαμιού σαν τακτική είναι πάντα σωστή.
Το σαλάμι το κόβεις φέτε-φέτα.
Θα συγκεντρωθούμε τώρα πάνω στους Τραπεζίτες και θα έχουμε όλους τους άλλους συμμάχους.
Αργότερα βλέπουμε.
Η πείρα αυτό διδάσκει.
Η εργαζόμενοι το βλέπουν αυτό και στην δουλεά τους κάθε-μέρα.
Οι διαννούμενοι δεν μπορούν να το καταλάβουν.Δεν πειράζει σιγά-σιγά.

Κυριάκος είπε...

Μην το ψάχνεις waste δυστυχώς σ' αυτό το θέμα δεν μπορούμε ούτε τα αυτονόητα να αποδείξουμε.

Η φορολογία cynical δεν πάει μόνο στους τραπεζίτες, πάει στα σχολεία και στα νοσοκομεία, στις συντάξεις, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους, στα τρένα και στα λεωφορεία, στα δικαστήρια, στην αστυνομία και στην πυροσβεστική. Είναι εκπληκτικό που η αριστερά που τα θέλει όλα δημόσια υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή ως δήθεν αντίσταση στο αδηφάγο κράτος, σαν τους χειρότερους φιλελεύθερους. Από που θα πληρωθεί η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία ρε παιδιά; Από τα δισεκατομμύρια που θα βγάλουμε όταν συμφωνήσουν όλοι οι ηγέτες του κόσμου να κλείσουν όλες οι οφσόρ και να φορολογηθούν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές (του αγίου λούτσου ανήμερα δηλαδή);

Η φοροδιαφυγή χωρίζει τον κόσμο στους μαλάκες που πληρώνουν και τους έξυπνους που παρασιτούν, τελεία. Αντίσταση του κώλου, δεν θα γκρεμιστεί το σύστημα αν κάποιοι δεν πληρώσουν τους φόρους τους, απλά θα τους πληρώσουν κάποιοι άλλοι (ή θα δανειζόμαστε για να καλύψουμε τη διαφορά μέχρι να χρεοκοπήσουμε). Αναδιανομή πλούτου από τους μισθωτούς των 1500 ευρώ το μήνα στους γιατρούς των 20 χιλιάδων, αυτό είναι η φοροδιαφυγή.

cynical είπε...

Κυριακο,

οι ανατροπες, οι εξεγερσεις, οι επαναστασεις εχουν ολες κοστος. Φυσικα ολα αυτα μπορει να συμβουν, οπως και εχουν συμβει στο παρελθον οταν τα αλλα μεσα, εχουν διαχρονικα αποδειχτει αναποτελεσματικα για την επιτευξη κοινωνικης δικαιοσυνης.

Οι περιφημοι γιατροι του Κολωνακιου ειναι ενα πολυ ωραιο επικοινωνιακο ευρημα αλλα επι της ουσιας μηδεν. Το impact που εχει η φοροδιαφυγη τους ειναι αμεληταια.
Το θεμα ειναι πού πανε οι φοροι. Ποιοι τρωνε απο τα μεγαλα εργα, ποιοι μιζαρουν ποιους, ποιοι και ποσα τρωνε απο τους εξοπλισμους κλπ. Αν θυμασαι ειχα αναρτησει τα ποσα που καταβαλλουν οι πολιτες σε ιδιωτικες υπηρεσιες υγειας και παιδειας. Ειναι περιπου το μισο των δημοσιων δαπανων, αν θυμαμαι καλα.

Η φορολογια ειναι πολυ υψηλη στην ελλαδα για τα χαμηλα στρωματα, οπως και οι εμμεσοι φοροι και οι επιστροφες πενιχρες.

Αυτα γιατι δεν τα λαμβανεις υπ' οψιν σου; Εισαι ικανοποιημενος;
Η υστερηση στα εσοδα στην ελλαδα σε σχεση με τον Μ.Ο της ΕΕ ειναι περιπου 2%. αλλα η υστερηση στις υπηρεσιες ειναι μονο τοση ή μεγαλυτερη;

cynical

Κυριάκος είπε...

Ποια επανάσταση ρε παιδιά; Η φοροδιαφυγή υπάρχει από τότε που υπάρχει το κράτος και δεν είδα καμιά επανάσταση. Εκτός αν εννοείς τη χρεοκοπία του κράτους επανάσταση.

Δεν είναι μόνο οι γιατροί του Κολωνακίου. Πότε σου έδωσε τελευταία φορά γιατρός, δικηγόρος, συμβολαιογράφος, μηχανικός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μπογιατζής κλπ. απόδειξη χωρίς να τη ζητήσεις; Στην Ελλάδα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι όλοι φτωχοί και οι μισθωτοί των 30 χιλιάδων το χρόνο πλούσιοι. Τις καγιέν τις αγοράζουν οι μισθωτοί με τις οικονομίες τους.

Δεν καταλαβαίνω πώς θα διορθώσεις μια αδικία με μια άλλη αδικία. Επειδή δηλαδή το φορολογικό σύστημα είναι άδικο είναι σωστό να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του και να την πληρώνει αυτός που δεν έχει επιλογή; Αυτό αποκαθιστά τη δικαιοσύνη; Η απόλυτη ιδιοτέλεια της φοροδιαφυγής γίνεται αποδεκτή από την αριστερά της αλληλεγγύης; Από πότε το να κοιτάω την τσέπη μου είναι επαναστατική συλλογικότητα; Ποιον εκτός από τον εαυτό του προσπαθεί να ωφελήσει ο φοροφυγάς και ποιον ωφελεί τελικά;

Ρε παιδιά σοβαρευτείτε λίγο αυτά τα πράγματα δεν στέκουν λογικά, ηθικά, ιδεολογικά, δε στέκουν πουθενά. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να αυξάνεται η φοροδιαφυγή καθώς ο καθένας προσπαθεί να προστατέψει το εισόδημά του ακόμα και σε βάρος του διπλανού του αλλά αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε αριστερό.

nikos__alfa είπε...

Πως συντηρήθηκε τόσα χρόνια αυτό το σάπιο καθεστώς που σήμερα υποθήκευσε την χώρα μαζί με τους κατοίκους της στους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους;
Απλά κλείνοντας το μάτι και ρίχνοντας στο πηγάδι της συνενοχής με το ντόπιο κρατικοδίαιτο κατεστημένο, της μεγαλορεμούλας,της αρπαχτής και της μίζας, τον κάθε μικροαστό,κατά φαντασία καπιταλιστή,παραχωρώντας το δικαίωμα και το δέλεαρ στην φοροδιαφυγή! Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η κοινωνική συμμαχία που επέτρεψε στο ντόπιο κεφάλαιο να λεηλατήσει την χώρα καταχρεώνοντάς την συγχρόνως και παρόλη την αποτυχία του να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό , να κυριαρχεί ακόμη σε μια κοινωνία που ζαλισμένη από τις απανωτές σφαλιάρες της αδυσώπητης κρίσης που γιγαντώνεται καθημερινά, αδυνατεί να αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζουν οι νταβαντζήδες σε βάρος της και ασκείται καθημερινά στον κανιβαλισμό του κοινωνικού αυτοματισμού!
Σήμερα η περίφημη μεσαία τάξη που συντήρησε αυτό το καθεστώς καλείται να πληρώσει και αυτή τα σπασμένα καθώς η άπληστία της παγκόσμιας ελίτ,των "ιδιοκτητών της γης"( by ankostis), για χρήμα και εξουσία δεν επιτρέπει πια πολυτέλειες συντήρησης πολυπληθών πραιτωριανών!
Τώρα, ο αρθρογράφος νομίζω αυτό αναδεικνύει, δηλαδή ότι οι κατ΄εξοχήν φοροαποφεύγοντες,φοροαπαλλασόμενοι και φοροκλέπτες με γιγαντιαία ποσά, συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους ενώ οι μέχρι τώρα "συνένοχοι" (αυτό δεν το λέει) τους καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο μαζί με τα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και συνταξιούχους!
Αυτό είναι χρήσιμο,πολύ χρήσιμο, να τονίζεται όσο πιο έντονα γίνεται,γιατί βοηθά στον απεγκλωβισμό των μικροαστών από την πλάνη τους, της ισότιμης δήθεν συμμετοχής στο σύστημα, αλλά από την άλλη δεν θα φτάσουμε και στο σημείο να βαφτίσουμε την φοροδιαφυγή αντίσταση,ή να επικαλούμαστε τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην ανάσχεση της ύφεσης χωρίς επίσης να τονίζουμε την ανάγκη να πληρώσουν όλοι αναλογικά τις υποχρεώσεις τους!Αυτό, συγχωρήστε με αλλά ,είναι λαικισμός του χειρότερου είδους!
Συνεχίζεται..

nikos__alfa είπε...

Και το να διεκδικούμε, Κυνική μας, οι φόροι που πληρώνουμε να αποδίδονται με σωστές και αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες πίσω στο λαό και να μην καταλήγουν στο απύθμενο στομάχι των τραπεζιτών,των μεγαλοεργολάβων,των μεσαζόντων των εξοπλισμών και των προμηθευτών των νοσοκομείων είναι εξίσου απαραίτητο ,γιατί αυτό απαντά στην ένστασή σου ότι ήδη οι φόροι είναι πολλοί και στο ερώτημα που υπονοείς πόσους τελικά φόρους να πληρώνουμε και εγώ 100 φορές μαζί σου, αλλά η φορολογία, μέχρι να βρούμε τι θα την αντικαταστήσει,είναι απαραίτητη φτάνει να είναι δίκαια, που φυσικά δεν είναι!
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση κλείνει ακόμη μια φορά το μάτι στους φοροφυγάδες,όπως ανέφερα στην αρχή,θέλοντας να διατηρήσει την παρά φύσει κοινωνική συμμαχία που την στηρίζει ακόμη και για να κερδίσει χρόνο και εκλογικά αποτελέσματα προχωρεί στην περιβόητη περαίωση ,δλδ στην νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής,στην πιο μεγάλη κλίμακα που έχει γίνει ποτέ από την μεταπολίτευση!Και για να κρύψει βέβαια ακόμη την πανδηλούμενη αποτυχία του τροικανού προγράμματος καθώς τα έσοδα κατακρημνίζονται εξαιτίας της ύφεσης και της αφαίμαξης που υφίσταται η οικονομία από τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους!
Οι στόχοι είναι πολλαπλοί και οφείλουμε να τους αποκαλύπτουμε συνεχώς αντί αθελά μας να πέφτουμε διαρκώς στην παγίδα μιας στείρας επαναστατικότητας που όμως προσκρούει στις ισχυρές αντιστάσεις της νομιμότητας και του ορθολογισμού και αντικειμενικά βοηθά την κυβέρνηση και τα αφεντικά της να συνεχίζουν το παιχνίδι εις βάρος μας!
Όσο γιαυτούς που βαυκαλίζονται, μέσω της θαλπωρής της περαίωσης, ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει το παλιό παιχνιδάκι μέσα στον κατήφορο που έχει επιλέξει της αποδοχής των απαιτήσεων των πιστωτών και των νταβάδων ας μη χαίρονται!Τα ψιλά της περαίωσης θα φτάσουν για το χαρτζηλίκι των αφεντικών της για 2-3 μήνες ακόμη! Μετά τα αρπακτικά θα ξαναπέσουν επάνω στα τρυφερά κωλαράκια τους!