Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Σε επίπεδα ρεκόρ και φέτος ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου






Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να κινηθεί και φέτος ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, ξεπερνώντας τα 73 δισ. ευρώ έναντι περίπου 65 δισ. ευρώ που ήταν ο περυσινός δανεισμός. Παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι τεράστιες, το οποίο στο τέλος Ιουνίου έφτασε στα 317 δισ. Ευρώ.

Το χρέος του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα προστεθούν σ’ αυτό άλλα 10 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ζημίες του ΟΣΕ. Δεν αποκλείονται μάλιστα περαιτέρω επιβαρύνσεις από δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με την εγγύηση του Δημοσίου από άλλες ΔΕΚΟ και δεν έχουν αποπληρωθεί.

Ο φετινός δανεισμός της χώρας μας θα αποτελέσει ρεκόρ όλων των εποχών. Μέχρι τον Ιούλιο το κράτος δανείστηκε περίπου 55,5 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν και οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, οι οποίες έγιναν μετά την υπογραφή του μνημονίου τον περασμένο Μάιο. Μέχρι το τέλος του χρόνου στον δανεισμό θα προστεθούν οι δύο δόσεις, ύψους 9 δισ. ευρώ έκαστη, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που μας χορηγούν τμηματικά η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Τα μεγάλα ελλείμματα της χώρας τροφοδοτούν σταθερά το δημόσιο χρέος, το οποίο μέσα σ’ ένα τρίμηνο αυξήθηκε κατά 6,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 316,954 δισ. ευρώ από 310,384 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα.

Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους το χρέος έφτανε στα 298,524 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2008 βρισκόταν στα 282,071 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μικρή αύξηση εμφανίζουν και οι εγγυήσεις του Δημοσίου. Από 25,408 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου αναρριχήθηκαν στα 25,496 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, στις 30 Ιουνίου ήταν 7,465 δισ. ευρώ (από 7,159 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου).

Η εκρηκτική δυναμική που έχει λάβει το χρέος της Ελλάδας αναμένεται στο τέλος του 2013 να το οδηγήσει κοντά στο 150% του ΑΕΠ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: