Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ (ΤΡΙΤΗ 7/9): ΝΕΑ ΚΥΜΑΤΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ 2010 - 11!

πηγή: iskra

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ, Η ΝΔ ΔΗΜΑΓΩΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ!


Στο πλαίσιο αυστηρής εφαρμογής του Μνημονίου, και του πρόσφατου επικαιροποιημένου Μνημονίου θα κινηθούν δύο νέα πακέτα μέτρων, εκ των οποίων το ένα θα αφορά μέτρα που θα ληφθούν εντός του 2010 και το δεύτερο (και μεγαλύτερο) θα αφορά μέτρα στο 2011, που κατά κύριο λόγο θα περιέχονται στον Προϋπολογισμό του 2011. 

   Τα μέτρα και στις δύο ως άνω κατευθύνσεις και πιο εξειδικευμένα στη δεύτερη, που θα αφορά τον Προϋπολογισμό του 2011, θα αποφασιστούν την Τρίτη 7/9 στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.
   Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται σε Έκθεση θα κατατεθεί στο Συμβούλιο, την οποία κατάρτισαν αξιωματούχοι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η τελική της μορφή οριστικοποιήθηκε πριν 15, περίπου, μέρες.
   Η Έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε ερήμην της Βουλής και με τον ελληνικό λα;o στο σκοτάδι, θα συνιστά το εξειδικευμένο και αυστηρά οριοθετημένο πρόγραμμα κατευθύνσεων και μέτρων που θα εφαρμοστεί το υπόλοιπο του έτους και το 2011, καθιστώντας ουσιαστικό "κουρελόχαρτο" την δημοκρατία, η οποία έχει πλέον αλλοιωθεί και υποκατασταθεί από ένα "νεοαποικιακού"  τύπου ολοκληρωτισμό!


Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ !

   Στην Έκθεση των αξιωματούχων Κομισιόν και ΕΚΤ θα αναφέρεται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο θα είναι βαθύτερη (κομψή έκφραση για την ενδεχόμενη πρόβλεψη ύφεση αρκετά πάνω από 4%!), πράγμα που θα καταστήσει ακόμα πιο προβληματική την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα, τα οποία ήδη έχουν εκτροχιαστεί!
   Ταυτόχρονα, στην Έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου (σσ κομψή έκφραση για την ιδιόμορφη "στάση πληρωμών") και ότι οι υποχρεώσεις του δημοσίου σε ασφαλιστικά ταμεία, αυτοδιοίκηση νοσοκομεία, φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα κλπ έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις προβλέψεις. 

   Ως γνωστόν με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο επεβλήθη νέα περικοπή σε σχέση ακόμα και με τις προβλέψεις του Προυπολογισμού, ύψους 4 δις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες του 2010, αν και ισχνές θα πρέπει να μειωθούν κατά 4 δις ευρώ.
   Όπως αναφέρει, όμως, η Έκθεση, ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να "κουτσουρέψει" περαιτέρω τις ανεπαρκείς προβλεπόμενες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2010 κατά 4 δις, πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα περικοπής δαπανών (και ιδιαίτερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), πάλι δεν θα πιαστούν οι στόχοι των Μνημονίων για το ελλειμμα του 2010 (17,5 δις ευρώ)! Άρα θα χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων μέσα στο 2010, το πιθανότερο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη.

ΤΑ "ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ" ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 2010

   Η Έκθεση των αξιωματούχων Κομισιόν και ΕΚΤ που θα εγκριθεί την ερχόμενη Τρίτη, με βάση τα ως άνω, μιλάει για "διορθωτικά μέτρα", εντός του 2010, τα οποία θα "μπαλώσουν" δύο "τρύπες".
   Πρώτον, για να περικοπούν δαπάνες 4 δις σε σχέση με αυτές που έχουν προϋπολογισθεί για το 2010 και δεύτερον, για να αυξηθούν έσοδα ή να περικοπούν περαιτέρω δαπάνες προκειμένου να "μπαλωθεί" η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υστέρηση των εσόδων (τρύπα € 800 εκ στα έσοδα αναγνώρισε μετριοπαθέστατα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου).
   Τα "διορθωτικά" αυτά μέτρα, αν και σαφώς υποδεικνύονται για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται, πολύ περισσότερο εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. 
    Στο πλαίσιο αυτό όμως, η κυβέρνηση διοχετεύει πληροφορίες με τις οποίες αποκαλύπτει τις ληστρικές προθέσεις της, στην τακτική "ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα".
    Στην κατεύθυνση αυτή διοχετεύτηκε η πρόταση για εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (υπεραύξηση τιμής του πετρελαίου θέρμανσης!). Άλλα μέτρα σε αυτή τη λογική μπορούν να είναι κάθε μορφής πράσινοι φόροι και πράσινα τέλη, επίσπευση μεταφοράς προϊόντων σε συντελεστές αυξημένου ΦΠΑ, νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, επίσπευση αύξησης αντικειμενικών αξιών, αύξηση τελών κινητής τηλεφωνίας και πολλά άλλα "εφευρετικά", ων ουκ έστιν αριθμός!!!

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 2011


   Η έκθεση αναφέρει ότι βάσει του άρθρου 2 (2) της απόφασης του Συμβουλίου, η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011 τα εξής συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με ισόποσα μόνο «σε εξαιρετικές συνθήκες»:
1. Νέα συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια.
2. Νέα συρρίκνωση της δημόσιας διακυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια το 2011 και άλλο ένα δισεκατομμύριο το 2012 και 2013.
3. Πάγωμα στις αναπροσαρμογές των συντάξεων ώστε να εξοικονομηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ.
4. Νέος έκτακτος φόρος στις επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία που θα επιφέρει έσοδα τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η έκθεση σημειώνει ότι ο φόρος θα επιβληθεί και το 2012 και 2013 με σκοπό άλλο 1,2 δισ. σε έσοδα.
5. Επιπλέον φορολογία στους επαγγελματίες ώστε να αποφέρει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα και σταδιακή αύξηση της φορολογίας το 2012 και 2013.
6. Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ ώστε να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες που μέχρι τώρα εξαιρούνταν και μετακίνηση του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ ώστε να εισπραχθούν έσοδα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
7. Πράσινος φόρος με προβλεπόμενα έσοδα 300 εκατομμύρια.
8. Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δισεκατομμύριο ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κεφάλαια και επιδοτήσεις.
9. Είσπραξη φόρου από τυχερά παιχνίδια τουλάχιστον 700 εκατομμυρίων από άδειες και δικαιώματα.
10. Διεύρυνση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας για έσοδα τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ.
11. Αύξηση φορολογίας εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης και της φορολογίας μισθώσεων αυτοκινήτων, για έσοδα 150 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον.
12. Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας που να αντιστοιχεί σε έσοδα τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων.
13. Αντικατάσταση μόνο του 20% των δημοσίων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα που συνταξιοδοτούνται (κεντρική κυβέρνηση, δήμοι, δημόσιες εταιρίες, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβερνητικοί οργανισμοί).
Η έκθεση αναφέρει ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 ενδέχεται να αυξηθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα των στόχων του 2010.

"ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ"

   Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει χρήση του όρου «εξαιρετικές συνθήκες» που αναφέρει η έκθεση για να αντικαταστήσει κάποια από τα μέτρα που θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσουν την ύφεση.
   Ήδη διαρρέει η πρόθεση να μη μεταβούν βασικά προϊόντα και υπηρεσίες στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, με στόχο να μην προκληθούν νέο κύμα ανατιμήσεων, αύξηση του πληθωρισμού και περισσότερη ασφυξία στην αγορά.
   Από την πλευρά της η Κομισιόν αναμένει τις σχετικές αντιπροτάσεις, όμως, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της, «ακόμα δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και των οφειλών του ελληνικού κράτους, από τα οποία θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές αποφάσεις».

ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ - ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

   Γίνεται σαφές ότι η χώρα με τις επιλογές κυβέρνησης - τρόικα εισέρχεται σε ένα φάυλο κύκλο ατελείωτων κοινωνικών επιδρομών και σε ένα νοσηρό γύρο αλλεπάλληλης και βαθύτερης ύφεσης.
   Αυτήν την ώρα δεν συνιστά διέξοδο μόνο η απόρριψη του Μνημονίου όπως κάνει, έστω φαινομενικά και για τα μάτια του κόσμου ο κ. Α. Σαμαράς! Το Μνημόνιο είναι απόρροια ακραίων νεοφιλελύθερων επιλογών και όχι το αντίστροφο. Και ο κ. Α. Σαμαράς όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει το νεοφιλελευθερισμό αλλά και είναι ο θεμελιώδης εκφραστής του.
  Πέραν αυτού, η απόρριψη του μνημονίου, έστω φαινομενική και δημαγωγική, χωρίς εναλλακτική πρόταση στο πρόβλημα του χρέους και χωρίς ένα κοινωνικό προοδευτικό πρόγραμμα, όχι μόνο δεν έχει κανένα νόημα αλλά μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από το ίδιο το Μνημόνιο.
   Αυτήν την ωρα η χώρα χρειάζεται ένα κίνημα ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ με τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων. Ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό ρεύμα και κίνημα άρνησης τους δημοσίου χρέους:

  • για τη ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση του σε πρώτη φάση
  • για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους πολύ μικρούς επαγγελματίες, τη μικρομεσαία αγροτιά
  • για την εθνικοποίηση των τραπεζών
  • για τη ριζική δίκαιη αναδιανομή του πλούτου
  • για την εφαρμογή ενός προοδευτικού και σοσιαλιστικού προγράμματος αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου
  • για να φύγει η επίκινδυνη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου
  • για την ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού σκηνικού
  • για μια κυβέρνηση της Αριστεράς για μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: