ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Μέσα σε 12 μήνες το χρέος της χώρας διευρύνθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ! Εως το τέλος του 2015 το Δημόσιο καλείται να δανειστεί περίπου 172 δισ. ευρώ, για να καλύψει μόνον ομολογιακές λήξεις
Από τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό πως η τάση του χρέους παραμένει σαφώς ανοδική και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι κατ' αρχάς η σταθεροποίησή του και σε δεύτερη φάση η έναρξη μείωσής του, ώστε να περιοριστεί και το υπέρογκο κόστος εξυπηρέτησής του. Ενδεικτικά αναφέρεται πως έως και το τέλος του 2015 το Δημόσιο καλείται να δανειστεί περίπου 172 δισ. ευρώ για να καλύψει μόνον ομολογιακές λήξεις.
Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξέλιξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Το χρέος αυξήθηκε 24,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2010 η αύξηση στο τέλος Ιουνίου ανήλθε σε 18,4 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα πρέπει να αυξηθεί μόνον κατά 9,3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ανέλθει στα 326,2 δισ. ευρώ όπως έχει προϋπολογισθεί.
- Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Ιουνίου ήταν 7,4 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 1,1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009.
- Οριακά ανοδικά κινήθηκαν τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, καθώς ανήλθαν σε 25,49 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, από 25,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
- Η μέση διάρκεια των τίτλων του Δημοσίου έχει περιοριστεί σημαντικά στα 5,04 έτη, αντί 5,66 έτη που ήταν το 2009 και 10,96 το 2008 εξαιτίας της στροφής του δανεισμού σε πιο βραχυπρόθεσμες διάρκειες υπό την πίεση των αγορών που "έκλεισαν" την πόρτα δανεισμού προς τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REUTERS
Στο 43% οι πιθανότητες αναδιάρθωσης του χρέους
Στο 43% διαμορφώνονται πλέον οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 60 οικονομολόγοι.
Να υπενθυμίσουμε πως τον Μάιο, με την Ελλάδα να εισέρχεται στον μηχανισμό στήριξης, αντίστοιχη δημοσκόπηση του πρακτορείου έδινε ποσοστό 33%.
Εξάλλου, η πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους για Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία εκτιμάται στο 10%.
Κώστας Τσαχάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου