Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ο… αναρχικός τραπεζίτης!



 Πηγή: ΕΠΟΧΗ (18-7-2010)

του Α. Θάνου
Οι τράπεζες από την αρχή της κρίσης έχουν πάρει ως ενίσχυση από το δημόσιο 43 δισ. ευρώ! Η επιβίωση της Τράπεζας Πειραιώς,
όπως και όλων των εμπορικών τραπεζών, οφείλεται αποκλειστικά σε δημόσιους πόρους. Σήμερα με τον αέρα της ρευστότητας που τους παρέχει το δημόσιο επιχειρούν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία του! Και η κυβέρνηση το συζητά…
Του
Α.Π. Θάνου
Στον «Αναρχικό τραπεζίτη» ο Φ. Πεσσόα χρησιμοποιεί τον «αναρχικό» τραπεζίτη του -«μεγαλέμπορο και γνωστό σπεκουλαδόρο»- για να σχολιάσει την κοινωνία. Ο τελευταίος, μάλιστα, επιχειρεί να πείσει τον συνομιλητή του ότι παρέμεινε πιστός στις αρχές και στα οράματά του. «Μπορείς», υποστηρίζει ο αναρχικός τραπεζίτης, «να καταστρέψεις όλους τους καπιταλιστές του κόσμου, αλλά αν δεν καταστρέψεις το κεφάλαιο, ήδη σε άλλα χέρια, θα συνεχίσει, μέσα απ’ αυτά, την τυραννία του. Κατάστρεψε λοιπόν, όχι τους καπιταλιστές, αλλά το κεφάλαιο». Γι’ αυτό και έγινε… τραπεζίτης, για να καταστρέψει, «από τα μέσα», το κεφάλαιο!
Ανεργία και λουκέτα
Αυτό ακριβώς, φαίνεται, να κάνει και ο Γ. Παπανδρέου! Δεν εξηγείται διαφορετικά να βλέπει ως αναγκαία για την έξοδο από την κρίση άλλη πολιτική από αυτή που εφαρμόζει –πιθανόν ως «αντιεξουσιαστής στην εξουσία»– και σήμερα, αφού προετοίμασαν το έδαφος με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει και τις τράπεζες. 
Την ίδια ώρα που η κοινωνία μετράει ανέργους (596.979 η επίσημη καταγραφή ή 11,9% τον Απρίλιο, από 9,4% τον ίδιο μήνα πέρυσι, χωρίς δουλειά 1 στους 3 νέους ηλικίας έως 24 ετών, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία) και λουκέτα (τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, με 3.700 εργαζόμενους, κινδυνεύουν, η γερμανική Aldi με 700 εργαζόμενους φεύγει από την Ελλάδα ενώ 500 βενζινάδικα έχουν ήδη κλείσει). Ο δε πληθωρισμός έχει φτάσει στο 5,2% (Ιούνιος 2010) όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 1,4%. Όπου, όμως, έχει παρέμβει το ΔΝΤ ο πληθωρισμός είναι στα ύψη: 5% η Ουγγαρία, 4,3% η Ρουμανία.
Αν προσθέσεις την εργασιακή ανασφάλεια και τις σκληρές και επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό, είναι πολύ λογικό να αυξηθούν κατακόρυφα οι εκρήξεις άγχους και κατάθλιψης λόγω της κρίσης (άστεγοι καταφεύγουν στο Δαφνί, γέροντες εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία, η αύξηση της ανεργίας οδηγεί τους νέους σε ναρκωτικά και αυτοκτονίες, ενώ τα πρώτα κονδύλια που κόβονται είναι για την ψυχική υγεία –αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, 16.07.10).
Κατάφερε
το ακατόρθωτο…
«Μέσα σε εννιά μήνες, καταφέραμε να κάνουμε το ακατόρθωτο», δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου κι έχει απόλυτο δίκιο. Ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκαν οι πολίτες μπροστά σε τέτοια αδιέξοδα. Τεράστια αύξηση φόρων, τιμές στα ύψη, μείωση μισθών και συντάξεων, εργασιακός μεσαίωνας. 
Όλα αυτά κρύβονται πίσω από τους αριθμούς (που καθόλου δεν είναι σίγουρο ότι ευημερούν…) ανεξάρτητα αν ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει (Συμπόσιο της Σύμης) ότι μέσω της αναδιανομής του εισοδήματος θα επέλθει η έξοδος από την κρίση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο ενώ επαναφέρει και τον «ηθικό καπιταλισμό» -«εμείς οι σοσιαλιστές να υποβάλουμε προτάσεις υπέρ του φόρου συναλλαγών (Τόμπιν) (…) Ούτε οι αγορές ούτε τα κράτη είναι θεοί. Δεν θα πρέπει να τα λατρεύουμε. Αποτελούν απλώς τα εργαλεία (;) που διαθέτουμε, για την αποτελεσματική υλοποίηση των πολιτικών μας με στόχο το κοινό όφελος και την προστασία του συλλογικού πλούτου (…) Απαιτείται και κανονιστικό πλαίσιο και δημοκρατικός έλεγχος των αγορών (…) Κάνουμε την κρίση ευκαιρία».
Και βέβαια κάνει την κρίση ευκαιρία, αλλά για τους τραπεζίτες! Που με «λαγό» την Τράπεζα Πειραιώς θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.
Η κρίση ως ευκαιρία
για τους… τραπεζίτες
Ο επικεφαλής της Πειραιώς Μ. Σάλλας με την «αιφνίδια» πρότασή του προσδοκά να εξαγοράσει έναντι 701 εκατ. ευρώ το 33,03% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) και το 77,31% της Αγροτικής τράπεζας. Κίνηση που είχε προετοιμαστεί, ως κλίμα, από δημοσιεύματα, τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Β. Ράπανου (απέναντι στις τράπεζες ζόμπι είπε στη Βουλή -13.07.10- ότι «η μόνη σωτηρία είναι οι συγχωνεύσεις» ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο «αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών αν δεν συγχωνευθούν»), τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου («χρειαζόμαστε λιγότερες και ισχυρότερες τράπεζες», Νέα 15.07.10) αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η κίνηση του Μ. Σάλλα (που διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στο Μαξίμου και εξαιρετική σχέση με τον πρωθυπουργό, ενώ ανήκε στην πρώτη τριάδα των οικονομικών συμβούλων του Α. Παπανδρέου) άνοιξε και επίσημα το παιχνίδι με τις τράπεζες. Ταυτόχρονα αλλάζει την ατζέντα στην οικονομία. Από τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μνημόνιο η προσοχή των πολιτών θα στραφεί, σε ένα βαθμό, στις συγχωνεύσεις τραπεζών με όλες τις δυσκολίες κατανόησης στα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια.
Πειραιώς: Στα 18 δισ. 
οι κρατικές ενισχύσεις!
Οι τράπεζες, πάντως, από την αρχή της κρίσης έχουν πάρει ως ενίσχυση από το δημόσιο 43 δισ. ευρώ! Παράλληλα, πάλι με εγγύηση του δημοσίου, μπορούν να ανταλλάσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομόλογα ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο 1%! Την ίδια ώρα δανείζουν με το σταγονόμετρο και επιτόκια πάνω από 4%, ενώ πιέζουν να μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων!
Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει 370 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών και ρευστότητα συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ (έκδοση ειδικών ομολόγων και χρήση εγγυήσεων του δημοσίου). Επιπλέον έχει αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 11,7 δισ. ευρώ. Με δυο λόγια «η επιβίωση της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα, όπως και όλων των εμπορικών τραπεζών, οφείλεται αποκλειστικά σε κρατικούς πόρους. Έτσι η Τράπεζα Πειραιώς», συνεχίζει η Καθημερινή (17.07.10), «με τον αέρα της ρευστότητας που της παρέχει το κράτος επιχειρεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία του».
Επί τη ουσίας το ελληνικό κράτος με τα χρήματα που έχει δώσει ως ενίσχυση στις τράπεζες τις έχει εξαγοράσει! Όλες! Ο Μ. Σάλλας, και ο κάθε Σάλλας, έχει εισπράξει στο δεκαπλάσιο τα χρήματα που προσφέρει -701 εκατ. ευρώ!...- και είναι άξιον απορίας πώς η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόταση!
Πώληση της ΑΤΕ
ζητά το ΔΝΤ
Τι ακριβώς εξετάζει η κυβέρνηση; Τον απόλυτο έλεγχο της αγροτικής οικονομίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα; Δεν γνωρίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα υπερχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά και αν παραδοθεί η Αγροτική Τράπεζα σε ιδιώτες θα επιστρέψουμε στην εποχή των τσιφλικάδων; Με τους αγρότες να δουλεύουν μόνο για το δάνειο προς την «τράπεζα – τσιφλικά»; Και αυτό εννοούσε ο Γ. Παπανδρέου όταν μιλά για πράσινη ανάπτυξη; Ας αφήσουμε που έτσι θα περάσει στο έλεος του τραπεζικού κεφαλαίου η αγροτικη γη και η κάθε υπεραξία της.
Το ΔΝΤ, πάντως, σύμφωνα με τα χθεσινά «Νέα», θέλει ιδιωτική την Αγροτική καθώς έχει «συσσωρεύσει βάρη που δεν την βοηθούν να περάσει τις συμπληγάδες της κρίσης χωρίς βοήθεια». Διοικητής, σήμερα, της Αγροτικής είναι το πρώην στέλεχος της Πειραιώς Θ. Πανταλάκης, ο οποίος στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Γ. Παπακωνσταντίνου επανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση για τετραπλή συγχώνευση της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς την κατεύθυνση ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
Αναταράξεις στο ΠαΣοΚ
Πολύφερνη νύφη, όμως, είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το έχουν ήδη προσεγγίσει η Εθνική και η Eurobank (που ήδη έχουν από 6,1% συμμετοχή), καθώς, παρά τα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, διαθέτει σημαντική ρευστότητα και υγιή κεφάλαια (12,5 δισ. οι καταθέσεις έναντι 8,1 δισ. οι χορηγήσεις) σε αντίθεση με την Πειραιώς που παρουσιάζει μεγάλο «άνοιγμα» (30,084 δισ. καταθέσεις έναντι 38,834 δισ. ευρώ χορηγήσεις) και την Eurobank (44 ,834 δισ. ευρώ καταθέσεις με 56,258 δισ. ευρώ χορηγήσεις).
Αύριο ή την Τρίτη η κυβέρνηση θα ορίσει, εκτός απροόπτου, τους συμβούλους αποκρατικοποίησης οι οποίοι θα μελετήσουν την πρόταση της Πειραιώς καθώς και τις δυνατότητες για αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα. 
Η πρόταση, πάντως, έχει προκαλέσει αναταράξεις και ενστάσεις σε ΠαΣοΚ και ΝΔ. Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές διατυπώνουν σοβαρότατες ενστάσεις τόσο για την ουσία της πρότασης όσο και για τους έως σήμερα χειρισμούς. Ο Π. Κουκουλόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο», εξέφρασε την αντίθεσή του τονίζοντας ότι χρειάζεται μια ισχυρή κρατική τράπεζα για να παρεμβαίνει στην αγορά, σε αντίθεση με τον Χρ. Παπουτσή που «βλέπει», μ’ αυτή την κίνηση, να μπαίνει σε σωστό δρόμο η οικονομία!

Να σωθούν οι φίλοι…
Η ΝΔ φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς μετά την αρχική θετική ανταπόκριση στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς τηρεί πλέον αποστάσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο (Καθημερινή, 17.07.10) «ότι το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει με ένταση ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν ενήμερος για την πρόταση, αλλά και ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής».
Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποια αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, που εμπλέκονται με το τραπεζικό σύστημα, θίχτηκαν; Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, πάντως, εξανέστη -σε υπερβολικό βαθμό- όταν στη Βουλή (15.07.10) ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «βγάζετε στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Αγροτική Τράπεζα, ό,τι έχει απομείνει ως εργαλείο παρέμβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να σκεφτείτε τις επιπτώσεις. Τη δημόσια περιουσία οφείλετε να τη διαφυλάξετε. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του και όχι για να σώσει τους φίλους σας από το φαλιμέντο»!
Πληροφορίες θέλουν Πειραιώς και Eurobank να διαγκωνίζονται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς τυχόν εξαγορά του θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της κρίσης. Η Eurobank στηρίζεται από την οικογένεια του Σπ. Λάτση, ενώ στο αρχικό εγχείρημα της Πειραιώς (1990), μεταξύ των πάνω από εκατό επιχειρηματιών που μετείχαν, ήταν και οι Κ. Αγγελόπουλος, Παπαγεωργίου (Sanyo), Βασιλάκης (Aegean Airlines, Autohellas), Δασκαλόπουλος (Δέλτα), Δασκαλαντωνάκης (Grecotel), Φουρλής (Ikea, Samsung, Intersport), Ηλιάδης (Shelman), και άλλοι. Φυσικά, μετά την εξαγορά της Xios bank από την Πειραιώς και τις εξαγορές μετοχών που ακολούθησαν, σήμερα μέτοχος της Πειραιώς και ισχυρό χαρτί της είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: