Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Τι είπε, τι εννοούσε και τι απέκρυψε ο Γ. Παπανδρέου


Στο δεύτερο μέρος της τετρασέλιδης συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός και δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» της 5.7.10 (το πρώτο μέρος της δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 4.7.10) δήλωσε ότι «η κριτική είναι ευπρόσδεκτη».
Διάβασα με πολλή προσοχή και τα δύο μέρη της συνέντευξης και στο άρθρο αυτό θα κάνω κριτική της, με την ελπίδα ότι θα είναι «ευπρόσδεκτη» από τον πρωθυπουργό. Ξεκινώ με ορισμένα γενικά κριτικά σχόλια για τα όσα δήλωσε και στα δύο μέρη της συνέντευξής του:
(α) Το υψηλό δημόσιο έλλειμμα του 2009 (για το ύψος του οποίου είχε ενημερωθεί προεκλογικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αποτυχημένη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Εκτός από την πολιτική της Ν.Δ., οφείλεται και: (ι) στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το 2004 στη Ν.Δ. (δημόσιο χρέος 98,6% του ΑΕΠ), (ιι) στα αποτελέσματα της ύφεσης που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση από το 2008 και στη χώρα μας, δηλαδή τη μείωση των εσόδων και αύξηση των δαπανών, και (ιιι) σε αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα του 2009 παροχές μετά τις εκλογές και μέρος των χρεών των νοσοκομείων (τα οποία τώρα ρυθμίζει με ομόλογα).
(β) Η εκτίναξη των spreads και η παράδοση άνευ όρων της χώρας στην τρόικα με το Μνημόνιο θα είχε πιθανόν αποφευχθεί αν: (ι) πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2010 είχαν εφαρμοστεί δραστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, (ιι) δεν είχε γίνει καμιά παροχή και είχε ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται την 1.1.2010 και (ιιι), δεν είχαν γίνει οι άστοχες δηλώσεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό περί της χρεοκοπίας της χώρας κ.λπ., και του υπουργού Οικονομικών περί «Τιτανικού» κ.λπ.
(γ) Κανείς πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε την ευθύνη και δεν τιμωρήθηκε για τη ζημία που προκάλεσε στη χώρα. Απλά ««πήγε στο σπίτι του», με κορυφαίο «παράδειγμα» τον απελθόντα. Δυστυχώς, όμως, και ο σημερινός πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων, των παραλείψεων και της ολιγωρίας του. Αντίθετα πιστεύει ότι ό,τι έπραξε και πράττει ήταν σωστά.
Τα παραπάνω ισχύουν για το σύνολο της συνέντευξης του πρωθυπουργού. Ερχομαι τώρα σε επιμέρους σημεία της. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανάμεσα στα άλλα δήλωσε ότι:
1 «Επί χρόνια γνώριζαν όλοι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν περιορισμένο χρόνο ζωής». Σε 20, όμως, «απ' όλα αυτά τα χρόνια» κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ (και στα περισσότερα μετείχε σ' αυτήν και ο ίδιος), και δεν έκαναν τίποτε. Και, μια προσπάθεια που έγινε το 2001 δεν προχώρησε.
2 «Οσοι δημιούργησαν στους πολίτες κλίμα πανικού είναι ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους». Ενας από αυτούς, όμως, είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις που προαναφέρθηκαν και την πολιτική που εφαρμόζει.
3 «Σεβόμαστε τους θεσμούς του κράτους». Η βάση του πολιτεύματος είναι το Σύνταγμα και κορυφαίος θεσμός του κράτους είναι η Βουλή. Με αποφάσεις της κυβέρνησης, η Βουλή έχει μετατραπεί σε όργανο-σφραγίδα των αποφάσεων της τρόικας και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται να ψηφίζουν αντισυνταγματικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο διαβόητο Μνημόνιο.
4 «Μια χώρα... με διαλυμένη κρατική μηχανή, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, ανισότητες που διευρύνονταν με πρωτοφανή ταχύτητα». Πράγματι αυτή είναι η κατάσταση. Ξεχνά, όμως, ο πρωθυπουργός ότι αυτή οφείλεται στην κομματικοποίηση των πάντων, την έκπτωση των αξιών και την απαξίωση των θεσμών που προκάλεσαν τα δύο κόμματα εξουσίας και οι αρχηγοί τους και πρωθυπουργοί με «πρωταγωνιστή» και περισσότερο υπεύθυνο τον πατέρα του.
5 «Βαρβαρότητα είναι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα μας στα τέλη του 2009». Σωστά. Δεν είναι, όμως, βαρβαρότητα η πρωτοφανής μείωση των μισθών και των συντάξεων που η κυβέρνηση νομοθετεί; Σε ό,τι αφορά το «σοσιαλισμό» αυτός ενταφιάστηκε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ το 1982 με το να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από κόμμα αλλαγής σε κόμμα εναλλαγής που εφάρμοσε (και εφαρμόζει) αντιλαϊκά μέτρα που θα ήταν αδύνατο να εφαρμόσει η Ν.Δ.
6 «Λεφτά υπήρχαν αλλά σπαταλήθηκαν στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στο κομματικό κράτος, τις πελατειακές σπατάλες, στα κάθε λογής συμφέροντα... Η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα συνδέεται απόλυτα με τον τρόπο που αυτό ανδρώθηκε στην Ελλάδα: την πελατειακή αντίληψη, την αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Πράγματι. Σε όλα αυτά, όμως, εκτός από τη Ν.Δ., πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (με κορυφαίο το σκάνδαλο Κοσκωτά του 1989, και, πρόσφατα, τους κατηγορούμενους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του διαδόχου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού μέχρι το 2004).
7 «Καθώς σταθεροποιείται η οικονομία... Ναι υπάρχει φως στο τούνελ». Αναρωτιέται κανείς πού βλέπει ο πρωθυπουργός τη «σταθεροποίηση» και το «φως στο τούνελ», όταν προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ τόσο το 2010 όσο και το 2011, όταν ο πληθωρισμός καλπάζει, η ανεργία ξεπέρασε τον μέσο όρο της Ε.Ε. και μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας;
8 «Πρώτη φορά λειτουργούν πραγματικά οι εξεταστικές επιτροπές και εντοπίζονται ευθύνες». Ο πρωθυπουργός δεν θυμάται ότι τέτοιες επιτροπές λειτούργησαν στο παρελθόν με κορυφαία εκείνη για την τραγωδία της Κύπρου το 1985. Το πόρισμα της επιτροπής αυτής απλώς μπήκε στο αρχείο. Τίποτε δεν αποκλείει τα πορίσματα των επιτροπών για τα διάφορα σκάνδαλα να έχουν την ίδια τύχη.
9 «Οι στόχοι του "Καλλικράτη" είναι δύσκολα εγχειρήματα και χρειάζονται ικανούς και αφοσιωμένους ανθρώπους στην Αυτοδιοίκηση, που θα τα υλοποιήσουν». Ποιοι άραγε θα είναι αυτοί; Θα είναι οι σημερινοί δήμαρχοι και νομάρχες, όταν σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η μεγαλύτερη διαφθορά υπάρχει στους σημερινούς δήμους και νομαρχίες;
10 «Το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της πολιτικής που ακολούθησε η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια. Είναι η ταφόπλακα σε όλα τα αρνητικά που ανέδειξε η Ν.Δ.: την αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια και ιδιοποίηση του δημόσιου χρήματος, την αναξιοκρατία και πελατειακή διοίκηση από ημετέρους και κολλητούς». Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τα 20 χρόνια που άσκησε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ (και δυστυχώς ισχύουν και σήμερα). Συνεπώς το Μνημόνιο είναι το μνημόσυνο και η ταφόπλακα και της 20ετούς πολιτικής που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ.
11 «Φέραμε τα πάνω κάτω και τα καταφέραμε τελικά, η Ε.Ε. να δείξει τη συνοχή και την αλληλεγγύη της». Διαχρονικά συνοχή στην Ε.Ε. δεν υπάρχει και, φυσικά, κάθε άλλο παρά αλληλεγγύη συνιστούν τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο και η τοκογλυφία των δανειστών-μελών της Ε.Ε. εις βάρος της Ελλάδας.
12 «Η επιτήρηση επιβλήθηκε στη χώρα για δεύτερη φορά λόγω αυτής της κατάστασης που αποκαλύφθηκε το 2009 και αφορούσε τα προηγούμενα χρόνια». Η επιτήρηση επιβλήθηκε εξαιτίας της πολιτικής και της απόκρυψης στοιχείων από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η πρώτη, όμως, επιτήρηση επιβλήθηκε εξαιτίας της ίδιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004.
13 «Εχω πει ότι είναι ανάγκη να είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία». Η αντίφαση είναι προφανής όταν ο ίδιος ασκεί την εξουσία και εφαρμόζει μάλιστα τις εντολές της τρόικας.
14 «Η δική μας αντίληψη συνδυάζει την προστασία του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του νέου, του αδύναμου, με την επένδυση στην εξέλιξη, στην καινοτομία». Είναι δυνατόν να ονομάζεται η εφαρμοζόμενη πολιτική μείωσης των μισθών και των συντάξεων και αύξησης των ανέργων «προστασία του εργαζομένου, του συνταξιούχου»;
Η δημιουργία ψευδαισθήσεων με επικοινωνιακά τρικ πρέπει, επιτέλους να σταματήσει, και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δει την πραγματικότητα που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της. Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων πρέπει να αποκλειστούν. Επείγον έργο της κυβέρνησης είναι: να χτυπηθεί αλύπητα η διαφθορά, να κληθούν και να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι τράπεζες και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι δημόσιες υπηρεσίες και να εφαρμοστούν, επιτέλους, αναπτυξιακά μέτρα. Με δεδομένες τις θέσεις των κομμάτων, διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Νοέμβριο θα προκαλέσει είτε ακυβερνησία είτε επιβολή ακόμη σκληρότερης λιτότητας στην πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας.
* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

1 σχόλιο:

coolkiller είπε...

Η χώρα μας σήμερα χρειάζεται πολιτικούς με το ήθος, την λεβεντιά, την σκέψη και τις γνώσεις τοθ κ. Δρετάκη.

Μην κ. καθηγητά θα πρέπει να επανέλθετε στον πολιτικό στίβο?

Οι σκεπτομενοι και πραγματικοί πατριώτες Ελληνες θα σε στηρίξουν.

Ειμαι βέβαιος γι'αυτό.