Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Στην τελική ευθεία η εκποίηση της κρατικής περιουσίας


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/07/2010


Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιχείρηση "ξεπούλημα του κράτους", καθώς μέσα στον τρέχοντα μήνα προσλαμβάνονται οι οικονομικοί σύμβουλοι για ΟΣΕ, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, Αττική και Εγνατία οδό, ενώ ολοκληρώθηκε και η αποτίμηση της "option" που έχει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ.
ΣΥΝ: Άνθρωπος του ΔΝΤ στη Στατιστική
Το χρονοδιάγραμμα αυτό, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα κατά τον πρώτο απολογισμό εκτέλεσης των εντολών της "τρόικας" διά του μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν κάνει κουβέντα για ΕΘΕΛ, την επιχείρηση για την οποία έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών.
Στο μεταξύ προβληματισμός κυριαρχεί στο οικονομικό επιτελείο για την μικρή απόδοση του μέτρου των αποδείξεων (ήδη μελετώνται και νέα κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να ζητούν την έκδοσή τους), τα έσοδα και την ύφεση, ενώ αναμένεται με αγωνία η έκδοση εντόκων γραμματίων, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, ενώ το τρέχον εξάμηνο οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με άλλα 2 δισ. ευρώ από τα νέα εισπρακτικά μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η Ελλάδα θα ξαναβγεί το 2011 για δανεισμό στις αγορές ομολόγων εννοώντας ότι η επικείμενη έκδοση εντόκων γραμματίων (στις 13 Ιουλίου για ποσό περί τα 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες) δεν αποτελεί προσφυγή δανεισμού, αλλά διαχείριση του χρέους που προβλέπεται από το Μνημόνιο.
Προσπάθησε να δείξει αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης του τελευταίου, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και όσον αφορά στην ανάπτυξη αλλά και στην πορεία των σημοσίων εσόδων. Ειδικότερα ανέφερε ότι η ύφεση ενδεχομένως να είναι μικρότερη από το 4%, κάτι που αφήνει περιθώρια για την εφαρμογή ενός κοινωνικού πακέτου, το οποίο προφανώς θα είναι "συμβολικό".
"Μην περιμένετε παταγώδες κοινωνικό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων,μπορείτε όμως να περιμένετε μέτρα για ένα καλύτερο δίκτυο παροχών για τις εργαζόμενες μητέρες ή για διευκόλυνση των επενδύσεων" ανέφερε. Ακόμη χειρότερα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τους πολίτες, καθώς θα ισχύσουν φορολογικά μέτρα που θα τους επιβαρύνουν με 2 δισ. ευρώ από την είσπραξη του ΕΤΑΚ, την αύξηση του ΦΠΑ και την άνοδο στην τιμή των τσιγάρων ενώ παράλληλα "χάνονται" 4,1 δισ. ευρώ δαπανών από το μαχαίρι σε επιδόματα, δώρα και συντάξεις.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει κάποια σύμβαση με τη Lazard, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για... "συνδρομή επενδυτικών συμβουλών" και πως δεν έχει συναφθεί σύμβαση πλην αυτής που υπάρχει για τα ναυπηγεία, αρνούμενος πως η Lazard συνεργάζεται για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Αναφορικά με το ΑΕΠ είπε ότι το δεύτερο τρίμηνο η συρρίκνωσή ήταν 3%, ενώ το πρώτο τρίμηνο 2,5%. Ανέφερε ότι κλιμάκιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα μεταξύ 20 και 26 Ιουλίου για νέους ελέγχους αναφορικά με την εξέλιξη της εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας. Δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, που όπως είπε  "ξεπερνούν σε αξία το 8% του ΑΕΠ για το 2010, με αρχική προσδοκία να αποδώσουν 5,5% του ΑΕΠ, και προανήγγειλε ότι οι νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα εφαρμοστούν από 1.1.2011.
Επικαλέστηκε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για μείωση στο πρώτο εξάμηνο του ελλείμματος κατά 41,6%, αν και παραδέχτηκε υστέρηση των εσόδων, την οποία απέδωσε στην κρίση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σημειώνουν άνοδο 7,1%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 11% και εκτίμησε ότι το β' εξάμηνο η πορεία θα βελτιωθεί. Ειδικά για τον ΦΠΑ διευκρίνισε ότι τα έσοδα του Ιουνίου αυξήθηκαν 1,5%, ποσοστό για το οποίο δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ενώ για τον Ιούλιο εκτίμησε ότι θα πάει πάνω από 2%.
Διευκρίνισε εξάλλου ότι για τους ημιυπαίθριους δεν θα υπάρχουν αναδρομικά πρόστιμα και αυτό θα διευκρινιστεί με σχετική εγκύκλιο, ενώ οι όποιοι καταλογισμοί έχουν γίνει δεν θα ισχύσουν. Προϊδέασε για νέα κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να ζητούν αποδείξεις αυξάνοντας το όφελος (πιθανότατα με αύξηση του ορίου των αποδείξεων που αποσπούν "μπόνους" πάνω από τα 15.000 ευρώ) που θα έχουν από την προσκόμιση αποδείξεων.
Ακόμη, μέσα στη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρώτα "λουκέτα" σε μεγάλα καταστήματα για  παραβάσεις φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός διέψευσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και, ερωτηθείς εάν η έκρηξη του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε προσδοκίες οριακών αυξήσεων στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε: "Θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν, θέλουμε όμως η διαπραγμάτευση να οδηγήσει σε συγκράτηση μισθών".
Είπε ακόμη ότι η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού έχει να κάνει με μια αγορά που ακόμα λειτουργεί μονοπωλιακά και με δομικά διαρθρωτικά προβλήματα, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας πως οι αυξήσεις φόρων επιδρούν μια και έξω στον πληθωρισμό, ενώ τα δομικά προβλήματα απαιτούν μέτρα.
Αναφορικά με το πρόγραμμα δανεισμού, την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουλίου το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει μέσω δημοπρασιών εντόκων γραμματίων εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας και στις 20 Ιουλίου μέσω 3μηνων εντόκων συνολικά περί τα 4 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα είναι ικανοποιημένο σύμφωνα με εκτιμήσεις αν οι αποδόσεις συγκρατηθούν κάτω του 5%, καθώς στη δευτερογενή αγορά κρατικών τίτλων η δωδεκάμηνη διάρκεια εμφανίζει απόδοση 6,8%, η εξάμηνη 5,4% ενώ μακροχρόνιες εκδόσεις εμφανίζουν απόδοση κοντά στο 8,5%.
Εξάλλου η Moody's υποβάθμισε χθες την ποστοληπτική ικανότητα και τις καταθέσεις στις τράπεζες Κύπρου (Α3 από Α2) και Marfin Popular Bank (Βαα2 από Α3).

ΣΥΝ: Άνθρωπος του ΔΝΤ ο πρόεδρος της Στατιστικής

Από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σημειώνεται πως τίθεται ζήτημα ανεξαρτησίας της Στατιστικής Υπηρεσίας, αφού  η κυβέρνηση τοποθετεί για πρόεδρό της «άνθρωπο» του ΔΝΤ. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση, ανοίγοντας τεράστια συζήτηση προεκλογικά για την αξιοπιστία των στοιχείων της  Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), είχε εξαγγείλει  την αλλαγή της νομικής μορφής της για την  προώθηση της «ανεξαρτησίας» της.
Η ΕΣΥΕ μετονομάστηκε σε ΕΛΣΤΑΤ με πρόβλεψη υπαγωγής στη Βουλή εν αναμονή του αν πράγματι θα θεσπιστεί κάποιος ουσιαστικός έλεγχος από το κοινοβούλιο. Όμως, η πληροφορία ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε πρόεδρο του νέου φορέα (ΕΛΣΤΑΤ) τον  Αν. Γεωργίου, έως τώρα αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν είναι παρά η μεγαλύτερη εξάρτηση της Στατιστικής Υπηρεσίας από τις λογικές του νεοφιλελευθερισμού και τις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου συμφέροντος.
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οι εργαζόμενοι της ΕΛΣΤΑΤ και γενικότερα οι εργαζόμενοι οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση και να πρωτοστατήσουν για να τεθεί η λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου και να είναι η υπηρεσία προσβάσιμη στον κοινωνικό έλεγχο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: