Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Public Issue: «Δεύτερο μεγάλο κόμμα» οι πολίτες που επιλέγουν αποχή από τις κάλπες


Πηγή: tvxs
10-6-2010
Στο «δεύτερο μεγάλο κόμμα» μεταβάλλεται το ποσοστό των πολιτών που επιλέγει την αποχή από τις κάλπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για τον ρ/σ Σκάι. Συγκεκριμένα, στο 34,5% (από 8,5% τον Οκτώβριο του 2009) βρίσκεται η αποχή και η αντικομματική ψήφος αποδοκιμασίας. Ακόμα, δύσπιστοι περισσότερο από ποτέ είναι οι πολίτες απέναντι στα κόμματα, ενώ το 84% των ερωτηθέντων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και από τη λειτουργία της δημοκρατίας έναντι 15% που είναι ικανοποιημένοι.
Με βάση το ποσοστό αποχής 34,5%, η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι 45% για το ΠΑΣΟΚ (σταθερό ποσοστό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2010), 27% για τη ΝΔ (σταθερό ποσοστό), 9,5% για το ΚΚΕ (-0,5%), 5,5% για το ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ (-5% και τα δύο κόμματα), 3,5% για τους Οικολόγους (+0,5% θα εισέρχονταν στη Βουλή) και 4% λοιπά κόμματα.


Το 18% των ερωτηθέντων εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και μόλις το 9% ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση. Το 66% θεωρεί ότι καμία από τις κυβερνήσεις δεν είναι καλύτερη για τη χώρα (έναντι 28% τον Οκτώβριο του 2009) και το 26% θεωρεί ότι καλύτερη κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ (από το 54% στην περίοδο των εκλογών).
Επίσης, το 72% (έναντι 52% τον Φεβρουάριο του 2010) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση, έναντι 18% σε σωστή (38%). Το 81% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες (έναντι 67% τον Ιανουάριο του 2010) έναντι 14% (25%).
Το 69% θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει και το 12% προσδοκά ότι θα καλυτερέψει. Το Δεκέμβριο του 2009 το 37% πίστευε ότι η οικονομία θα χειροτερέψει και το 32% ότι θα καλυτερέψει.
Καταγράφεται μείωση της δημοτικότητας όλων ανεξαιρέτως τον πολιτικών αρχηγών. Το 40% θεωρεί ότι κανένας από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός. Στο 44% η δημοτικότητα του προέδρου της ΝΔ (από 59% τον Ιούνιο) στο 53% η δημοτικότητα του πρωθυπουργού (από 68%).
«Η δυσαρέσκεια του κόσμου αποτελεί ρεκόρ μεταπολίτευσης» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, σημειώνοντας τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο.

5 σχόλια:

αντωνης είπε...

Θα το γραψω οπως το σκεφτηκα:
Δεν υπαρχει μεγαλυτερη μαλακια απο την αποχη στις εκλογες.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην είναι αυτά τα ποσοστά. Τα σκέφτηκαν πολύ όσο τα μαγειρεύανε;

@αντώνης

Ενώ είναι μεγαλύτερη εξυπνάδα να πας να ψηφίσεις αυτούς που σε κλέβανε ασύστολα τόσα χρόνια.
Ο κόσμος θα παέι να ψηφίσει όταν σοβαρευτεί η πολιτική ζωή και μπούνε σοβαροί πολιτικοί στο προσκήνιο. Άλλου κλέφτες, ηλίθιους και πουλημένους δεν ψηφίζουμε.

αντωνης είπε...

Εγραψα εγω να ψηφισεις τους κλεφτες;;;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά ανώνυμε. Μην ψηφίσεις εσύ τους κλέφτες, μόνο που θα τους ψηφίσουν κάποιοι άλλοι και να στους φορτώσουν στην πλάτη. Έτσι και αυτοί θα είναι ευχαριστημένοι γιατί θα παραμείνουν βολεμένοι και εσύ γιατί θα μπορείς να γκρινιάζεις όσο θέλεις χωρίς ενοχές. Στο κάτω κάτω δεν τους ψήφισες και δεν έχεις καμιά ευθύνη. Τώρα βέβαια αν ψάξεις να βρεις ποιος από τους δύο είναι ο πραγματικά κερδισμένος μάλλον θα απογοητευτείς.

VKP είπε...

υπάρχει λύση, κατάλυση της δημοκρατίας. Πολλοί δεν το θέλουν αυτό?