Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Πού το πάει η Γερμανία;



20/03/2010

Του ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ*

      Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει δριμεία κριτική για τη σκληρή της στάση σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα ακόμα και από άτομα με απόλυτα διαπιστωμένες νεοφιλελεύθερες αρχές, όπως ο Martin Wolf των Financial Times. Δεν είναι μόνο ότι αρνείται να πάρει μέτρα για τις πιο αδύνατες οικονομίες, αλλά ότι οι προτάσεις της -για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, για παράδειγμα- προκρίνουν μια ακόμη πιο σκληρή εκδοχή του status quo. Το ζητούμενο για τη Γερμανία είναι να κλειδώσει τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές και όχι να εξετάσει αν η κρίση απαιτεί νέες προσεγγίσεις.



      Είναι πια γνωστό ότι η οικονομική στρατηγική της Γερμανίας βασίζεται στις εξαγωγές της, ένα σημαντικό μέρος των οποίων πηγαίνουν στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτές οι εξαγωγές δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν, αν οι πιο αδύνατες χώρες πέσουν σε βαθιά ύφεση ως αποτέλεσμα των μέτρων που παίρνουν για να διορθωθούν τα δημοσιονομικά τους. Ούτε τα δημοσιονομικά της Γερμανίας είναι προστατευμένα από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν, για παράδειγμα, οι αγορές πουλούν κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και της Ισπανίας, αυτό θα σήμαινε ότι αυτές οι χώρες θα αναγκαστούν να πάρουν ακόμα πιο περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα ότι, καθώς πέφτει η ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα, θα χειροτερεύουν τα γερμανικά δημοσιονομικά μεγέθη. Οι διάφορες κριτικές λένε κάτι πολύ απλό. Σε μια νομισματική ένωση, όπου οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ οικονομιών είναι σημαντικότατες, η πιο ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τις εξελίξεις στις άλλες οικονομίες. Το ζήτημα είναι γιατί δεν το βλέπει έτσι η Γερμανία.


       Μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής στη Γερμανία είναι δέσμιοι των νεοφιλελεύθερων οικονομικών ιδεολογημάτων μιας προηγούμενης εποχής. Είναι δύσκολο για τα άτομα γρήγορα να αλλάξουν το νοηματικό πρίσμα μέσα από το οποίο κατανοούν την πραγματικότητα. Πόσο μάλλον στη Γερμανία, όπου η στρατηγική του χαμηλού πληθωρισμού αποτέλεσε θεμέλιο της οικονομικής πολιτικής για όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις.


      Βέβαια, η στρατηγική αυτή έφτανε στα όριά της και πριν ξεσπάσει η κρίση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η απόδοση της γερμανικής οικονομίας δεν ήταν καλή, με χαμηλή ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας, περιορισμένες επενδύσεις και μεγάλη ανεργία. Το μόνο που την έσωσε ήταν οι εξαγωγές που βασίζονταν στη στρατηγική περιορισμού των μισθών, κάτι που δεν ισοδυναμεί με μια δυναμική οικονομία. Η αυτογνωσία σε αυτό το σημείο δεν έχει επηρεάσει τον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής.


      Με λίγα λόγια η πρώτη απάντηση βασίζεται στο ότι η στρατηγική της Γερμανίας δεν είναι ορθολογική ή, πιο μετριοπαθώς, ότι παίρνει χρόνο για τους σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής να χωνέψουν την πρόσφατη εμπειρία, την αλλαγή των οικονομικών συνθηκών και την ανάγκη για άλλα νοηματικά σχήματα. Αλλά υπάρχει μια διαφορετική, πιο ορθολογική απάντηση για την εμμονή της Γερμανίας. Ίσως οι σχεδιαστές τής οικονομικής πολιτικής εκεί έχουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το τι διακυβεύεται σήμερα σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ίσως κατανοούν ότι ένα «καλύτερο ευρώ» με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, με έναν μεγάλο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, με συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική και με μια άλλη κεντρική τράπεζα θα άλλαζε εντελώς τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα των τελευταίων ετών. Ότι θα έβαζε πάλι στο παιχνίδι τα λαϊκά στρώματα, τα συνδικάτα και τα κινήματα και τα κόμματα της αριστεράς. Ότι μια πιο συντονισμένη και παρεμβατική πολιτική θα χρειαζόταν και δημοκρατική νομιμοποίηση, πέραν από τη διακυβέρνηση που έχουμε γνωρίσει και τόσο αγάπησαν οι συντεχνίες των βιομηχάνων και χρηματιστών.


     Οι δυο απαντήσεις δεν είναι απαραιτήτως αντιπαραθετικές. Μπορεί η γερμανική πολιτική να έχει στοιχεία ορθολογισμού σε σχέση με το συμφέρον του κεφαλαίου στο σύνολό του, αλλά στις επικρατούσες συνθήκες μπορεί η συγκεκριμένη στρατηγική να μην τους βγει. Να μην έχει, για παράδειγμα, υπολογιστεί καλά το βάθος της ύφεσης που προκαλείται από τη γερμανική πολιτική και ούτε οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Αυτό σημαίνει να ζει κανείς σε μια εποχή με μεγάλες αντιφάσεις, αλλά και μεγάλες προκλήσεις.



* Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών



Πηγή:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=531414

9 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

να ενα πολύ ενδιαφερον και σωστο κειμενο

You Pay Your Crisis είπε...

Αυτο που καταλαβα απο το αρθρο ειναι οτι ολοι την τυφλα τους εχουν, και οτι γενικως δεν ξερουν που πανε τα τεσσερα. Μηπως και οταν μας εφτασαν στην κριση, ηξεραν ταχατες που πηγαιναν; Ειχαν καβαλησει καποια μοντελα που τους εδιναν μεγαλα confidence limits και τραβαγαν.

Πιστευω οτι απο δω και περα δεν θα ειναι ευκολο να κυβερνηθουμε. Γιναμε πολλοι, μπερδευτηκαμε, δεν μπορεις να κουμανταρεις μια παγκοσμια οικονομια με τον ιδιο τροπο που εκανες κουμαντο σε ενα μονο μαγαζι, και οτι λιγο πολυ θα πηγαινουμε στα τυφλα, και θα ακολουθουμε αυτους που εχουν και το μεγαλυτερο θρασος...

Αυτη ειναι η ultimate οικονομικη αναλυση που μπορω να κανω!

cynical

Κυριάκος είπε...

Για να λύσουμε τα προβλήματά μας οι Γερμανοί μας καλούν να τους μοιάσουμε, να γίνουμε δηλαδή πιο συνετοί και λιγότερο σπάταλοι. Δυστυχώς φαίνεται πως όλη η χώρα πιστεύει σ' αυτό που ο Krugman ονομάζει (μετάφραση δική μου) "Η θεωρία των σωβρακογνώμων για τα εμπορικά ισοζύγια:

1. Κάνουμε οικονομίες
2. .....
3. Εξαγωγές!

Lost In Translation είπε...

Θα διαφωνίσω με τον Κυριάκο, που πιστεύει ότι οι Γερμανοί θέλουν να τους μοιάσουμε, γιατί ο συγκεκριμένος λαός έχει ένα χαρακτηριστικό: κάθε φορά που η οικονομία τους δυναμώνει (και φτάνει σε επίπεδο "Ράιχ"), αυτοί θυμούνται ότι κανένας δεν μπορεί να τους μοιάσει και ξεκινούν έναν πόλεμο. Αυτή τη στιγμή, λόγω των συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως, τον πόλεμο αυτό τον διεξάγουν σε οικονομικό επίπεδο και δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους που δεν τους αντιστέκεται στην πραγματικότητα κανείς: χορεύουν μια Ευρώπη στο ταψί και το γλεντάνε! Αν όντως η ιστορία επαναλαμβάνεται, θα φάνε κόσμο και κοσμάκη και για επιδόρπιο θα φάνε τα μούτρα τους! Οσο για το συγκεκριμένο άρθρο, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πιο αξιόπιστες αναλύσεις και απολύτως ξεκάθαρες προγνώσεις για την οικονομία είναι αυτές της μάνας μου κάθε φορά που γυρίζει από τη λα'ι'κή...

Swell είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Swell είπε...

Lost in translation, έχει Γερμανούς παραγωγούς η λαϊκή που πηγαίνει η μητέρα σου;

Στέργιος είπε...

Οι κεφαλαιοκράτες και η Γερμανία

Δεν είναι η πρώτη φορά που το γερμανικό κεφάλαιο ρισκάρει, ακόμη και υπερβαίνοντας τις δυνάμεις του, για να κερδίσει αμύθητα πλούτη. Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι είναι η εμφανής απόδειξη. Η πολιτική του στην ΕΕ η αφανής. Αυτά που λένε οτι δρα συνετά είναι απλά μπαρούφες.

Σήμερα θέλει να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη μιας κρίσης και μιας εικοσαετίας ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού στην ΕΕ.

Τάχα θα υπήρχε σύγκλιση! Αυτό ήταν το τυρί στη παγίδα των μεγάλων πολυεθνικών εκ των οποίων όμως οι «γερμανικές» ήταν λίγο πιο πολύ της «σύγκλισης» (πολιτικών) που οδήγησε σε φανερή απόκλιση οικονομιών.

Αλλά το να δίνεις στο γερμανικό κεφάλαιο, σε εποχή παχιών αγελάδων γι αυτό, συμβουλές για το μέλλον είναι σαν να δίνεις συμβουλές σε χρηματιστή να μην αγοράζει τώρα που κερδίζει γιατί αύριο θα έρθει κραχ!

Τελικά το γερμανικό κεφάλαιο φέρεται όπως κάθε κεφάλαιο (ο θάνατος του άλλου η ζωή η δική μου) και ας αφήσουμε τις ηθικιστικές κλάψες. Θα πατήσει όποιους μπορεί να πατήσει, θα τους εξαγοράσει κοψοχρονιά, θα κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη και πάμε για άλλα, ατέρμονα όπως ατέρμονη είναι η επιθυμία του κέρδους. Αυταπάτες με το κεφάλαιο δεν πρέπει να έχουμε. Αν το γερμανικό κεφάλαιο ήταν ελληνικό ακριβώς τα ίδια θα έκανε, όπως είδαμε σε μικρογραφία στα βαλκάνια.

Αλλοίμονο στου λαούς. Όμως από αυτούς θα το βρούνε στο τέλος. Γιατί ποτέ κανείς άλλος δεν μπόρεσε να βάλει τη τελική υπογραφή στην ιστορία. Και φυσικά δεν θα ρωτήσουν τη Μέρκελ αν θα ξεσηκωθούν. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα και αυτοί που νοιώθουν από πάνω θα έρθουν από κάτω. Αυτό κάνει η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού. Αλλά φυσικά κανένας κεφαλαιοκράτης δεν θα μάθει ποτέ αυτό το μάθημα. Προτιμά να πουλάει ακόμη και σχοινιά για να τον κρεμάσουν παρά να χάσει το πρόσκαιρο κέρδος που θα του δώσουν.

Όσο για μας, τι περιμένουμε; Στο καπιταλιστικό παιχνίδι όταν είσαι από κάτω για να σε «λυπηθούν» πρέπει να δώσει δυο για να σου δώσουν ένα. Το ακριβώς αντίθετο γίνεται με τους από πάνω. Δεν το μάθατε ακόμη και περιμένετε «βοήθεια»;;;;

Νοσφεράτος είπε...

Αυτο που καταλαβα απο το αρθρο ειναι οτι ολοι την τυφλα τους εχουν, και οτι γενικως δεν ξερουν που πανε τα τεσσερα. Μηπως και οταν μας εφτασαν στην κριση, ηξεραν ταχατες που πηγαιναν; Ειχαν καβαλησει καποια μοντελα που τους εδιναν μεγαλα confidence limits και τραβαγαν.

Πιστευω οτι απο δω και περα δεν θα ειναι ευκολο να κυβερνηθουμε. Γιναμε πολλοι, μπερδευτηκαμε, δεν μπορεις να κουμανταρεις μια παγκοσμια οικονομια με τον ιδιο τροπο που εκανες κουμαντο σε ενα μονο μαγαζι, και οτι λιγο πολυ θα πηγαινουμε στα τυφλα, και θα ακολουθουμε αυτους που εχουν και το μεγαλυτερο θρασος...

Αυτη ειναι η ultimate οικονομικη αναλυση που μπορω να κανω!

cynical


Λοιπόν αυτοθα το κανω Ποστ στη σπηλιά μου ..ειναι το καλυτερο

ο κύριος "αμ" είπε...

Δεν βρίσκω για πιό λόγο οι Γερμανοί καπιταλιστές να μας "σταθούν" ή για να είμαι ακριβής , να "σταθούν" στους έλληνες "συναδέλφους" τους . Αλλωστε αυτή είναι και μία από τις διαφορές της Εργατικής τάξης από αυτή των καπιταλιστών . Οι εργάτες , έχουν πολλούς λόγους να το κάνουν , οι άλλοι , έχουν μόνο λόγους να αλληλοκατασπαραχθούν . Ολα στο βωμό του κέρδους . Το μόνο που τους ενώνει είναι το ταξικό μίσος και η σύμπραξη στην εύρεση τρόπων και μεθόδων διαρκοιύς αφαίμαξης .
Σε θέματα οικονομίας δεν μπορώ να πω πως έχω τις γνώσεις που θα με βοηθούσαν να συμμετέχω σ' έναν τέτοι διάλογο , αλλά μπορώ να θέσω ευθέως ένα ερώτημα , χωρίς βέβαια να περιμένω να μου απαντήσουν . Εξαθλιώνοντας με διαρκώς , πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν ?