Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Γαλλία

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Γαλλία




Την σκυτάλη του αγώνα από τους Έλληνες εργαζομένους, παρέλαβαν, χθες Παρασκευή, οι δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί και Γάλλοι συνάδελφοι τους που διαδήλωσαν στους δρόμους πολλών πόλεων των δύο χωρών ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των νεοσυντηρητικών κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί. 

Στην Ιταλία το CGIL το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, κήρυξε 24ωρη γενική απεργία ενάντια στην οικονομική και μεταναστευτική πολιτική της φασίζουσας κυβέρνησης του ανεκδιήγητου Σίλβιο Μπερλουσκόνι  και  στις απολύσεις και περικοπές σε πολλές  ιταλικές εταιρίες. 

Σύμφωνα με το CGIL στην απεργία συμμετείχαν 1.000.000 εργαζόμενοι. Μεγάλη συμμέτοχη στην απεργία σημειώθηκε στον δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Απεργιακές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ιταλικές πόλεις, με μαζικότερη αυτή που έγινε στην πρωτεύουσα Ρώμη, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί. Ξεχωριστό παλμό στις διαδηλώσεις έδωσαν με την μαζική συμμετοχή τους χιλιάδες φοιτητές που αντιτίθενται στην εκπαιδευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης. 



Χιλιάδες εργαζόμενοι σε σχολεία και νοσοκομεία διαδήλωσαν χθες στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές θέσεων εργασίας στους δύο αυτούς τομείς. Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη και οι δικαστικοί, οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και οι μαίες.

Χθες, πολλές χιλιάδες καθηγητές κολεγίων και λυκείων διαδήλωσαν σε εξήντα πόλεις της χώρας, όπως το Παρίσι, η Μασσαλία, η Λιόν και η Τουλούζη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οκτώ συνδικάτων. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την κατάργηση 16.000 θέσεων εντός του 2010, τη μεταρρύθμιση που προβλέπεται να γίνει στο λύκειο και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στο εξής για την πρόσληψη νέων καθηγητών.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομειακό τομέα μπροστά από την έδρα της υπηρεσίας Δημοσίων Νοσοκομείων στο Παρίσι, η οποία είχε καταληφθεί την προηγούμενη ημέρα από συνδικαλιστές. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων και την κατάργηση 3-4.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2012. Μία ομάδα απ' αυτούς, προσπάθησε να μπει στο κτήριο και απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις καταστολής. Παράλληλα, σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκε απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων, οι οποίοι ζητούν αυξήσεις.

6 σχόλια:

Swell είπε...

Για να δούμε αν υπάρχουν διαφορές: Στην Ιταλία και τη Γαλλία, οι ηγέτες των συνδικάτων, γίνονται μετά τη λήξη της θητείας τους, βουλευτές;

cynical είπε...

swell,

δεν γνωριζω. Μπορεις να ψαξεις; Θα ηταν πολυ χρησιμο.

vague είπε...

Αυτά είναι νέα!!!!
Να τους πάρουμε όλοι μαζί παραμάζωμα. Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι μόνο τα ενωμένα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι ενωμένοι λαοί της Ευρώπης μπορούν να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Η Ενωμένη Ευρώπη αποτελείται από λαούς, όχι από τράπεζες, κορόιδα πλουτοκράτες...
:))))

ο κύριος "αμ" είπε...

Τελικά μήπως η ιδέα για πανευρωπαική κινητοποίηση είναι πέρα για πέρα ώριμο ?

KOSTAS PAP είπε...

Η επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργασίας είναι κοινός και φανερός παντού. Στην Ελλάδα ο συνδικαλισμός των επαγγελματιών συνδικαλιστών και των κομματικών εγκάθετων που έχει επικρατήσει, πολύ φοβούμε, πως λίγη αντίσταση μπορεί να προβάλλει σε αυτή την επίθεση. Νομίζω πως ο πολύς κόσμος πιστεύει, όχι άδικα, ότι και πολλοί απο τους επι κεφαλής των συνδικαλιστών σήμερα, πιο πολύ ενδιαφέρονται για το προσωπικό τους βόλεμα, παρά για το κοινό καλό. Δηλαδή, ότι και ο συνδικαλισμός ευρίσκεται στη δίνη της απαξίωσης της κοινωνίας και αποτελεί μέρος του προβλήματος. Με αυτή την έννοια η ερώτηση του Swell αποκτά αξία.
Καλό βράδυ.

You Pay Your Crisis είπε...

Παιδια καλησπερα,

οσες ειδησεις πεφτουν στα χερια σας απο απεργιακες κινητοποιησεις στην Ευρωπη και Αμερικη και οι οποιες σχετιζονται με περικοπη μισθων ή δικαιωματων,

παρακαλουμε
να μας τις στελνετε!!

Απο τον ξενο και ελληνικο τυπο.