Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

MS: "Βαρίδι" για την Ελλάδα το ακριβό ευρώ


ΠΗΓΗ: euro2day
Δημοσιεύθηκε: 18:29 - 04/02/13

Η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Αυστρία επωφελούνται από τα τρέχοντα επίπεδα του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ ζημιώνονται οι οικονομίες της περιφέρειας, καθώς χρειάζονται πιο αδύναμο ευρώ, σημειώνουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Όπως αναφέρουν, η ορθή αξία του κοινού νομίσματος για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι το 1,52 δολάριο. 

Στον αντίποδα, υπογραμμίζουν ότι η σημερινή ισοτιμία του ευρώ είναι υπερβολικά ακριβή για την Ελλάδα και για άλλες οικονομίες της περιφέρειας. 

Η ορθή αξία του ευρώ για την Ελλάδα υπολογίζεται μόλις στο 1,07 δολάριο, ενώ για την Ιταλία στο 1,19, εκτιμά ο διεθνής οίκος. 

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι σε έκθεσή της η S&P παρουσιάζει την Ελλάδα ως την εξαίρεση στη θετική πορεία προσαρμογής των οικονομιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, λόγω της απογοητευτικής πορείας των εξαγωγών. 


Σε έκθεση, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αύξηση των εξαγωγών είναι θετική ένδειξη για την οικονομική προσαρμογή στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. 

Προσθέτει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι εξαίρεση, επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα συνεχίζουν να είναι επώδυνες.

"Οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης προσαρμόζονται με μεγάλη ταχύτητα. Επιπλέον, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Ελλάδας, οι εξαγωγές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της προσαρμογής", σημειώνεται στην έκθεση. 

Η S&P υπογραμμίζει ότι ενώ και στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η βελτίωση οφείλεται στη μείωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισαγωγών και όχι στην αύξηση των εξαγωγών. 

Οι εισαγωγές στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 6,4% από το 2008, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: