Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Οι Πορτογάλοι κόβουν το φαγητό



thumb
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
Ο τρόπος ζωής στην Πορτογαλία μοιάζει αρκετά με τον ελληνικό. Έξω καρδιά, παρεούλα, κρασάκι και ταβερνάκι είναι –ή μάλλον ήταν- στην ημερήσια διάταξη.
Η κρίση που μετά από εμάς ταξίδεψε μέχρι την Ιβηρική αναγκάζει τους Πορτογάλους να αλλάξουν δραστικά τις συνήθειες τους στον τομέα του φαγητού και επηρεάζει δραματικά την οικονομία τους.
Από τη δεκαετία του ’70 και την αποκατάσταση του πολιτεύματος η καθημερινή συνήθεια τους ήταν να βρίσκονται για φαγητό. Είτε για μεσημεριανό στο διάλειμμα από τη δουλειά, είτε για βραδινό. Πολλές φορές συνάδελφοι έβγαιναν στη μία το μεσημέρι και πήγαιναν σε κάποιο παραδοσιακό ταβερνάκι για ένα πιάτο ζεστό φαγητό και ένα ποτήρι κρασί.
Το βράδι, οικογένειες έτρωγαν όλες μαζί έξω, φίλοι συναντιούνταν και δειπνούσαν και η ζωή κυλούσε ωραία.

Όχι πια. Η τεράστια κρίση, το υπέρογκο χρέος, η ανεργία και οι περικοπές έφεραν τα πάνω κάτω.
Οι Πορτογάλοι δεν βγαίνουν πλέον για φαγητό. Το σάντουιτς έχει αντικαταστήσει το γεύμα και το δείπνο συνήθως πλέον γίνεται στο σπίτι. Η μοναξιά και η απομόνωση εκτός από την κατάθλιψη φέρνουν και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση τους (ζήλεψε μάλλον από τους δικούς μας φωστήρες) αύξησε το ΦΠΑ από 13 σε 23% στα μαγαζιά εστίασης. Και όπως και εδώ, έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα. Κάποιοι αύξησαν τις τιμές τους και έχασαν τους πελάτες τους. Κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.
Ο κλάδος της εστίασης είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός στην πορτογαλική οικονομία με τζίρο 7 δις ευρώ το χρόνο και τα 90.000 εστιατόρια απασχολούν 350.000 υπαλλήλους σε μια χώρα με πληθυσμό ανάλογο με της Ελλάδας.
Η κρίση όμως έφερε ήδη το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων και σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου των εστιατόρων απειλούνται άμεσα με λουκέτο 21.000 εστιατόρια. Αυτό θα σημαίνει και το ότι 45.000 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά.
Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν ν βρουν τρόπους να σώσουν τις δουλειές τους. Ένας είναι η προσφορά δωρεάν φαγητού σε ένα άτομο σε κάθε παρέα από 4 ή περισσότερους ανθρώπους.
Ένας άλλο τρόπος είναι η κοινή μείωση τιμών σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας η οποίας έχει μάλιστα ονομαστεί «η ώρα της αντι – τρόικας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: