Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

FΙΝANCIAL TIMES: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ



ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 'ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ!
Σήμερα αναμένεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το PSI+, οι οποίες κατέρρευσαν την Παρασκευή. Η Iskra, με σκοπό την πληρέστερη καισφαιρικότερη ενημέρωσή σας, αναδημοσιεύει το χθεσινό άρθρο της στήλης LEX των Financial Times (FT), το οποίο κάνει "φύλλο φτερό" τους ισχυρισμούς τηςσυγκυβέρνησης Παπαδήμου, πως το PSI+ θα είναι"ανάσα για τη χώρα..." κλπ.
Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος,  τεκμηριώνει πως οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουν σε εθελοντική συμφωνία, και πιο πιθανή εξέλιξη είναι το "πιστωτικό γεγονός". Σύμφωνα όμως με τους FT, ακόμα και αν προχωρήσει το PSI+ θα είναι πλήρως ανεπαρκές και ατελέσφορο σε ότι αφορά την επάνοδο του δημοσίου χρέους σε "διαχειρίσιμα επίπεδα".
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από ιδεολογικούς συγγενείς (FT) τηςσυγκυβέρνησης Παπαδήμου με τους οποίους είναι προφανές ότι η iskra έχει ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα...


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012, 11:30
 Το άρθρο των FT έχει ως εξής:

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - Το ερώτημα είναι πώς

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες επενδυτές φαίνεται πως δεν οδηγούν πουθενά. Και οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του ύψους του χρέους που έχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι κατά 50%, στα 100 δισ. ευρώ περίπου. Μέσα στην ευρύτερη κρίση της ευρωζώνης, οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δευτερεύον θέμα. Παρά ταύτα, υπάρχειισχυρός ηθικός κίνδυνος και γι' αυτό η επίτευξη συμφωνίας είναι σημαντική.  
Υπάρχουν δύο προβλήματα σε αυτήν την πρωτοβουλία: Το πρώτο είναι ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πως το ΑΕΠ πιθανότατα συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% το 2011. Πριν από έξι μήνες, προβλεπόταν ύφεση3,8%. Επίσης, αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας. Οι τράπεζες της χώρας εκτιμάται ότι χρειάζονται αναδιάρθρωση κεφαλαίων 40 δισ. ευρώ, λόγω των μαζικών αναλήψεων και όχι 26 δισ. ευρώπου είχε υπολογιστεί πριν από λίγους μήνες.
Δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία για οτιδήποτε όταν το έδαφος μετακινείται τόσο βίαια κάτω από τα πόδια όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτευχθεί η συμφωνία στην οποία τόσο πολλοί ελπίζουν. Η διαγραφή χρέους υποτίθεται ότι θα είναι εθελοντική. Οι όροι της, όμως, είναι πολύ σκληροί και ορισμένοι ομολογιούχοι θα παλέψουν άγρια. Και υποτίθεται ότι αφορά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικά εθελοντική συμφωνία.
Στόχος είναι να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Με διαγραφή χρεών κατά 50%, όμως, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος, δεδομένης της μακροοικονομικής επιδείνωσης. Η συμφωνία, παράλληλα, δεν μπορεί να είναι πολύ γενναιόδωρη για την Αθήνα, ή για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, που ενδέχεται να ζητήσουν παρόμοιο deal.
Το πραγματικό ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ή πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πώς.
Η πρωτοβουλία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορά τη διαχείριση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.
Χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα για να τα καταφέρει. Οι ομολογιούχοι θα πρέπει να δεχθούν την ελληνική χρεοκοπία ακόμη και με απαίσιους όρους που προτείνονται. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να τους επιβληθούν ακόμη χειρότεροι.

*** Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας παραθέτουμε, επίσης, σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα www.euro2day.gr: 

«ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΕΝΤΟΣ 48ΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ PSI
Στην τελική ευθεία, μετά την ολιγοήμερη διακοπή, εισέρχεται σήμερα η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και του ΔΝΤ από τη μία και των ομολογιούχων από την άλλη, για την οικειοθελή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι δύο πλευρές αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός του επόμενου 48ώρου.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει και εν συνεχεία να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) για να εξασφαλίσει συμμετοχή που να αγγίζει το 100%.
 
Αντίστοιχη αισιοδοξία προέρχεται και από τον ιδιωτικό τομέα: ο Bruce Richards, επικεφαλής του hedge fund Marathon Asset Management LP, που είχε συμμετοχή στις συνομιλίες, δηλώνει: «είμαι πεπεισμένος ότι το deal θα γίνει».
 
Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ ακολούθως θα δει τον αρχηγό της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Οι συναντήσεις διενεργούνται λίγο πριν από το ραντεβού του Λ. Παπαδήμου με τον επικεφαλής του IIF Charles Dallara, και αφού έχει μεσολαβήσει από την περασμένη Παρασκευή πυρετός άτυπων επαφών και πιέσεων για να κλείσει η συμφωνία.
 
Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για τη στάση των θεσμικών εταίρων και δανειστών της χώρας(Ευρώπη και ΔΝΤ) και να ζητήσει επιβεβαίωση της στήριξης ώστε να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τον Ch. Dallara.
 
Ταυτόχρονα, στη Νέα Υόρκη βρίσκονται ήδη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, για να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παραδώσουν το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης.
 
Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι από την Παρασκευή επιδιώκεται να βρεθεί η χρυσή τομή στο μέτωπο των επιτοκίων, ώστε η συμφωνία για το PSI να κλείσει αν είναι δυνατόν και εντός των επόμενων 48 ωρών.
Η πίεση που έχουν ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Ευρώπη για χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι έχει εν μέρει αποδώσει καθώς οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%, όπως δήλωσε σήμερα ο Bruce Richards.
Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο σημείο στο εύρος των κλιμακούμενων επιτοκίων δεν θα ξεπερνά το 5%, ενώ αρχικά οι ομολογιούχοι ζητούσαν να φθάνει έως και το 5,3%.
Οι ομολογιούχοι διαμήνυσαν στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ ότι, αν επιμείνουν σε επιτόκια της τάξης του 3% - 3,5%, δεν έχει νόημα η συζήτηση για εθελοντική αναδιάρθρωση καθώς η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας θα ξεπερνά το 70%, ισοδυναμώντας με ζημία χρεοκοπίας.
Αν επιμείνουν στη θέση τους, τότε η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποφασίσουν υποχρεωτικό κούρεμα, που σηματοδοτεί πιστωτικό γεγονός και γενικευμένη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), είτε να κλείσουν συμβιβαστικά το PSI σε εύρος επιτοκίων 4% - 4,5%, αναζητώντας πρόσθετους τρόπους για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι Έλληνες διαπραγματευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν επιτοκιακό κίνητρο συνδεδεμένο με την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
Ωστόσο, κάποιοι ομολογιούχοι υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια συμφωνία έχει ελάχιστη επίπτωση στις ζημιές που θα εγγράψουν σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας, σε συνδυασμό με ένα επιτόκιο χαμηλότερα από το 4%.
Σύμφωνα με τους FT, οι πιστωτές ενδέχεται να είναι "θερμότεροι" στην ιδέα ενός κουπονιού που θα επαναπροσδιοριστεί σε υψηλότερα επίπεδα σε κάποια δεδομένη στιγμή στα επόμενα χρόνια.
Ο κύβος ερρίφθη για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs)
Το μόνο θέμα που δείχνει ήδη ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την επίτευξη συμφωνίας στη θεσμοθέτηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clause), ώστε, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στους NYT, να την ενεργοποιήσει, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας δεν ανέλθει στο 100%.
«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των εκτιμήσεων αναφορικά με τον βαθμό συμμετοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό».
Όλοι οι όροι της συμφωνίας στο τραπέζι δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος
Όλοι οι όροι της συμφωνίας ανάμεσα στους ιδιώτες πιστωτές και την Ελλάδα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το PSI, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters λίγη ώρα πριν την επανεκκίνηση των συζητήσεων.
"Εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές" ανέφερε ο αξιωματούχος. "Το κουπόνι βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα υπό συζήτηση", πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει να συντάξει νόμο για την επιβολή κουρέματος στο σύνολο των ιδιωτών πιστωτών, εφόσον η συμμετοχή στο PSI δεν είναι αρκετά υψηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: