Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Χίλιες και μια ..μπούρδες !




Ένα φάντασμα πλανιέται στα σκοτεινιασμένα μυαλά των εκάστοτε υπουργών οικονομικών και των συνεργατών τους, από καταβολής της κρίσης: Η πάταξη της φοροδιαφυγής !

Είναι ένα φάντασμα που παραλύει κάθε  άλλη ‘φορολογική’ σκέψη. Ζήτημααναλογίας άμεσων-έμμεσων φόρων δεν υφίσταται. Προβληματισμός για την ηθική, την νομιμότητα, ακόμη και την συνταγματικότητα της φορολόγησης του κεφαλαίου, κανείς από κανέναν ! Αμφιβολία για τον χαρακτήρα των τεκμηρίων και την ‘δικαιοσύνη’ τους, ούτε τόση δα ! Κουβέντα για τις προκαταβολές και τις παρακρατήσεις στην πηγή των φόρων εν καιρώ καλπασμού της ανεργίας !

Ένα επίπεδο πιο πάνω, σ’ αυτό της πολιτικής ηγεσίας η παραμικρή ..υποψία, πως μάλλον είναι απίθανο να ΠΕΙΣΕΙΣ έναν λαό να ΠΛΗΡΩΣΕΙ, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις ..Τράπεζες και τους δανειστές ! Ούτε η παραμικρή  λογική σκέψη, πως δεν μπορείς να ζητάς να ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, για ένα ΔΗΜΟΣΙΟ που εσύ ο ίδιος ΠΡΟΤΙΘΕΣΑΙ να το κάνεις ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ! Και βέβαια, ούτε ο πιο ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ δεν θα περίμενε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να επιχειρήσουν το στοιχειώδες: Μια ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ του εισοδήματος μέσω της φορολογίας !

Όλοι, μοναδική τους σκέψη έγινε αυτό το …σωληνάριο της οδοντόκρεμας, που ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ πως έχει ακόμα 30-40% (του ΑΕΠ) μέσα, και που δεν μπορεί κανείς να το ‘ζουλήσει’ ως το τέλος του !! Κολλημένοι, ως άλλοι ..Ιζνογκούντ, που τους είπαν πως άμα βγει η …οδοντόκρεμα, θα γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη, σ’ ολόκληρο το ..επεισόδιο, επινοούν χίλιες μια μπούρδες, που ενίοτε φτάνουν στην γελοιότητα ! Ζητάν τις αποδείξεις και τις πριμοδοτούν με επιστροφή φόρων ! Αμέσως μετά, καταργούν την επιστροφή φόρων από αποδείξεις ! Ανεβάζουν τον ΦΠΑ της εστίασης στο 23% ! Μετά όμως, σκέφτονται να ξανακατεβάσουν τον ΦΠΑ στην εστίαση ! Μειώνουν τους συντελεστές στα ακίνητα ‘για να κινηθεί η οικοδομή’ ! Την ίδια ώρα, όμως, μειώνουν το ..αφορολόγητο στα ακίνητα, για να πιάσει περισσότερους ο ΦΑΠ ! Σχεδιάζουν άρση του τραπεζικού απορρήτου για ότι κινείται και αναγγέλλουν ..παγκόσμιο έλεγχο του πόθεν έσχες, ταυτόχρονα όμως, σκέφτονται να άρουν το πόθεν έσχες για ένα διάστημα, ώστε να ‘έλθουν’ πίσω τα λεφτά ! Μόλις σήμερα,  διαβάζω πως κάποιοι –λέει- σκέφτονται να φορολογούμαστε με βάση έσοδα-έξοδα ! Με λίγα λόγια, να βγάζουμε …αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς (μήπως να φτιάχναμε και ..ισολογισμό;;), και ΕΦΟΣΟΝ έχουμε ΚΕΡΔΗ, να πλερώνουμε !! Εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση, άλλα στελέχη του …ιδίου Υπουργείου (του ..ίδιου Αντώνη που είχε ..εκφωνήσει τα ..τέσσερα Ζάππεια), επίσης σήμερα (το χε η μέρα φαίνεται) λένε πως πρέπει να ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ, ούτε καν το 10% των γιατρών, κλπ, που του ‘χαρίζουμε’ τώρα !...

Απ’ το Καστελόριζο και εντεύθεν, κι από  τη στιγμή που μας κατσικώθηκαν οι μαλάκες οι τροϊκανοί, (οπότε μας έπιασε εγκληματικός πανικός), η πάταξη της φοροδιαφυγής έγινε ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Πόσες φορές δεν άκουσα από τα χείλη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ‘ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ’ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, την περίφημη φράση: ‘Φανταστείτε πως τα εισπράτταμε αυτά τα δις’ κλπ, κλπ. Όλοι διαθέτουν το ‘σωστό σχέδιο’ ! Το κακό είναι, πως ..ΜΕΤΑ (μετά από κάθε ..εφαρμογή του ..σχεδίου) η ίδια αυτή η ‘πάταξη της φοροδιαφυγής’, από πανάκεια, μετατρέπεται σε ..ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ: Θα τα είχαμε καταφέρει, εάν..

Ένα μέρος της 'φοροδιαφυγής', ετούτη την ώρα, μπορεί να είναι και μια ..καταφυγή του λαού, απέναντι στην αδικία και την επιδρομή. Μην καταπίνετε την κρατική προπαγάνδα ενάντια σ’ όλα τα ‘δεν πληρώνω’ κινήματα, που άνθισαν τα δυο αυτά χρόνια. Άλλωστε η φοροδιαφυγή είναι εγγενής του καπιταλιστικού μοντέλου. Ακόμη και οι ‘αστοί’ οικονομολόγοι (μεταξύ των οποίων παλιώτερα και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας) γνωρίζουν καλά, πως το ποσοστό της είναι ευθέως ανάλογο και με το ύψος των ..φόρων, και με την ‘αίσθηση αδικίας’ και με την ‘μη ανταποδοτικότητα’ σε δημόσιες παροχές.  

Το σύστημα, βεβαίως, ‘λιμπίζεται’ να συλλάβει το ‘ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ εκείνο 30%’, που επιτρέπει στον ‘παλιοπούστη’ τον ‘έλληνα’ να επιβιώνει παρά τα χαράτσια που του έχει χώσει ! Το ίδιο ακριβώς ‘σύστημα’ (σήμερα διάβασα για μείωση των φόρων στα ..μερίσματα) ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ των εφοπλιστών, των πολυεθνικών, των υπερτιμολογήσεων, κλπ.! Πάταξη της συγκεκριμένης, λοιπόν, φοροδιαφυγής ! Και μην μας λένε μπούρδες !

Μόνο η αριστερά (μια γνήσια αριστερά, όχι εκείνη που θα γεμίσει τον κεντροαριστερό χώρο των ..νοικοκυραίων) θα μπορούσε να λύσει το ‘πρόβλημα’. Υπό τον απαράβατο όρο, πως θα ξεφορτωνόταν αμέσως και  εντελώς, μνημόνια, τρόικες, ‘εφαρμοστικούς’, ‘ευρωπαϊκές πολιτικές’, πιθανώς και το ευρώ το ίδιο ! Μια τέτοια αριστερά, χωρίς κανένα ταμπού. Μια αριστερά, σταθερά προσηλωμένη στο λαϊκό συμφέρον, θα μπορούσε με τολμηρά βήματα να άρει όλες τις αδικίες και να δώσει πραγματική πνοή στην οικονομία. Και βέβαια, μόνο δίπλα σε μια τέτοια αριστερά, ο λαός (ο πολίτης) θα στεκόταν σύμμαχος, βοηθός και συμπαραστάτης.

Πού ’ν’ την όμως;;…

1 σχόλιο:

Β.Π είπε...

Αγαπητοί φίλοι !

Σχετικα με το φορολογικό :
Ας βάλουμε και λίγα μαθηματικά στην πολιτική μας σκέψη
Χρειαζόμαστε νέα συνθήματα, όπως π.χ το:
ΨΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΙΡΕΤΗ
- Ας λύσουμε πρώτα αυτήν την απλή εξίσωση Π=Δ/(Α+Ε)
-Ας βρούμε πρώτα την : [Άγνωστη παράμετρο της Οικονομίας]
βλέπε : http://www.vostiniotismos.blogspot.gr/2011/03/blog-post_22.html#more
-Ας δούμε πρώτα ότι μπορούν να υπάρξουν : [Όχι ένα, αλλά δύο φορολογικά]
βλέπε: http://www.vostiniotismos.blogspot.gr/2011/11/blog-post.html#more
Διαφορετικά θα καταντήσουμε σαν : «Ο παπάς και η γάτα»
http://www.vostiniotismos.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html#more