Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Σε "νευρική" κρίση ευρωκράτες και μνημονιακοί



ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Με διάχυτη την ανησυχία των διεθνών και ευρωπαϊκών γερακιών του νεοφιλελευθερισμού οδηγούμαστε αύριο στις κάλπες στη χώρα μας και στη Γαλλία. Μια κρίσιμη εκλογική "συγκυρία" έρχεται να δονήσει ισχυρά την έως σήμερα πορεία της Ευρωένωσης που ποδηγετήθηκε από το καταστρεπτικό δίδυμο Μερκοζί. Η ήττα του Σαρκοζί και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά και η αναμενόμενη κατεδάφιση των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα σφραγίζουν το τέλος της κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ολέθρου για όλη την Ευρώπη.

Αριστερά για ανατροπή του ευρωνεοφιλελευθερισμού
Παρά τις όλο και πιο δεξιές κορώνες και τις απειλές του Σαρκοζί για Γαλλία που θα γίνει Ελλάδα, βλέπει τώρα τον Ολάντ να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, την οποία ο ίδιος μετέτρεψε σε υποτακτικό της Μέρκελ. Η σιδηρά καγκελάριος βλέπει ότι, παρά τις βοήθειες στον Σαρκοζί, ο εκλεκτός της χάνει την εκλογή και μαζί του καταρρέει ο σιδερένιος αγώνας των δύο.


Καθόλου συμπτωματικά ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποχαιρετώντας την ηγεσία του Γιούρογκρουπ, έριξε τα αιχμηρά βέλη του και στις δύο πλευρές θεωρώντας ότι "κινούνται λες και υπάρχουν μόνο αυτοί οι δύο στην Ευρωζώνη"!

Από τη Ρώμη τις προάλλες ο Τζόζεφ Στίγκλιτς γάζωσε κυριολεκτικά τις "πολιτικές" λιτότητας υπογραμμίζοντας πως η ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν λύνει τίποτε (θυμίζοντας τα άλυτα προβλήματα στις ΗΠΑ), ενώ τόνισε πως "η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία".

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μόντι, που τον άκουσε, προτίμησε να επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και μόνον εμμέσως να μιλήσει για την ανάγκη μέτρων ανάπτυξης.

Βέβαια την ίδια ώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με το Βερολίνο για να δρομολογηθούν "διορθωτικές" κινήσεις στο σημερινό ασφυκτικό "ζωνάρι" του πακέτου αυστηρής λιτότητας. Το σενάριο των ευρωομολόγων για μεγάλα έργα φαίνεται ότι συζητείται πιο συστηματικά, ενώ το Βερολίνο συνεχίζει να απορρίπτει τα ευρωομόλογα για το χρέος. Βέβαια ακόμη και στην Ιταλία φουσκώνουν οι ανησυχίες για εκτροχιασμό του χρέους και τώρα η κυβέρνηση Μόντι αναζητεί πρόσθετες αιματηρές περικοπές, ενώ ας πούμε δεν "ακουμπάει" τις τερατώδεις εξοπλιστικές δαπάνες (αγοράζει 90 αεροπλάνα F-35 για 10 δισ., όσα περίπου θέλει πρόσθετα να περικόψει!).

Το γεγονός ότι στο χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα "Wall Street Journal" "βλέπει" κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, αστάθεια, ενώ δεν αποκλείει αναστολή του πακέτου στήριξης (διάβαζε Μνημόνιο) από την τρόικα (!) πιστοποιεί την αγωνία των νεοφιλελεύθερων κέντρων για όσα ανατρεπτικά έρχονται με την ψήφο μας αύριο. Τουλάχιστον η εφημερίδα των "γιγάντων" παραδέχεται ότι η ψήφος μας "θα τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο και θα επιφέρει στα δύο μεγαλύτερα κόμματα ισχυρό πλήγμα".

Αλλά και στη γερμανική Die Zeit γράφεται ότι "στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται δάσκαλοι και ψυχολόγοι, διαφημιστές και δημοσιογράφοι, χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και συμβατικοί επικριτές του πολιτισμικού μοντέλου, οι οποίοι παλιότερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλής στις συνοικίες της μεσαίας τάξης...".

Δεν χρειάζονται (αλλά "προσθέτουν") τέτοια δημοσιεύματα για να αντιληφθούμε ότι η ριζοσπαστική αντιπολίτευση του ΣΥΝ στον ευρωνεοφιλελευθερισμό φέρνει την ανατροπή στις αυριανές κάλπες. Το πλήθος των αριστερών προχθές και στην Ομόνοια έστειλε μήνυμα ανατροπής και νίκης που έτρεξε παντού. Η ενωτική Αριστερά, η Αριστερά των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων, των γυναικών, η Αριστερά που αγωνίζεται για μια νέα Ελλάδα και μια Ευρώπη των λαών, "επιστρέφει" με δυναμισμό στο πολιτικό προσκήνιο.

Η ανατροπή του ευρωνεοφιλελευθερισμού είναι προϋπόθεση για ευρύτερη ανασύνταξη των δημοκρατικών, ριζοσπαστικών, αριστερών δυνάμεων στην ήπειρο και για αντίστροφη πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κινητοποιήσεις της πρόσφατης Πρωτομαγιάς, οι αγώνες και η διαδήλωση των εργαζομένων, των ανέργων, των μεσαίων που "εξαφανίζονται", οι ψήφοι μας αύριο στις εκλογές συγκεντρώνουν την κοινωνική, πολιτική, δημοκρατική δύναμη που αλλάζει τους συσχετισμούς και το αύριο της Ελλάδας, της Ευρώπης.

Ας τελειώνουμε με τους νεοφιλελεύθερους Ταλιμπάν και τα "μίζενς" του δικομματισμού.





* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν:

Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος και Ελένη Τσερεζόλε

Για παρατηρήσεις, σχόλια, επικοινωνήστε στο d.stoumpos@avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: