Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Phoenix Capital Research: Τέσσερα σημάδια που προμηνύουν την επερχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη - Το μέγεθος και η μόχλευση του τραπεζικού κλάδου βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης



www.bankingnews.gr

Εξαιρετικά δυσοίωνο διαγράφει το άμεσο μέλλον της Ευρώπης, ο επικεφαλής αναλυτής της Phoenix Capital Research, Graham Summers, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η βραχύβια ανακούφιση των αγορών από τις παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, σε συνδυασμό με τις κρίσιμες εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, συνθέτουν ένα περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο κραχ την Ευρώπη. 
Ο Summers εφιστά την προσοχή σε ορισμένα σημαντικά και κρίσιμα μεγέθη:


Πιο συγκεκριμένα: 


1)Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν δείκτη μόχλευσης κατά μέσο όρο 26 προς 1, αν και στην πραγματικότητα οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα επίπεδα θυμίζουν την εποχή της Lehman Brothers.
2)Το μέγεθος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ξεπερνά τα 46 τρις. δολ. (περίπου 3X του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ)
3)Ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πλέον κοντά στα 4 τρις. δολάρια, μεγαλύτερος δηλαδή της γερμανικής οικονομίας και σχεδόν το 1/3 του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Εκτός των προβλημάτων πληθωρισμού και των συστημικών κινδύνων, ο δείκτης μόχλευσης της ΕΚΤ ξεπερνά το 36 προς 1

4)Πάνω από το 25% του ισολογισμού της ΕΚΤ αποτελείται από ομόλογα των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης (Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας), με τις περισσότερες απώλειες να έχουν διοχετευτεί στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. 
Έτσι μιλάμε για ένα τραπεζικό σύστημα που είναι περίπου 4πλάσιο του αμερικανικού (46 τρις. δολ έναντι 12 τρις. δολ), με τουλάχιστον διπλάσιο μέγεθος μόχλευσης (26 προς 1 έναντι 13 προς 1), και οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν γεμίσει ομόλογα – σκουπίδια ανεβάζοντας το δείκτη μόχλευσης στο 36 προς 1.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περιοχή 17 χωρών μελών, από τις οποίες καμία δεν έχει επιδείξει ικανότητα να βγει από την κρίση, ενώ σε όλες οι πολιτικές πιέσεις αυξάνονται σημαντικά, καταλήγει ο Summers. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: