Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Aνθρωπιστική κρίση στο Πέραμα – BBC & Guardian



ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΡΕΚΟΡ Η ΑΝΕΡΓΙΑ.
KAΘΗΜΕΡΙΝΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ BBC
Την απελπιστική κατάσταση των κατοίκων του Περάματος κατέγραψε το BBC, το οποίο δημιούργησε ένα βίντεο για την πολύπαθη περιοχή που μαστίζεται από την φτώχεια και την ανεργία.
Σύμφωνα με το BBC, μετά από τρία χρόνια περικοπών και λιτότητας, στο παλιό λιμάνι, η κατάσταση είναι τόσο κακή, που οι άνθρωποι κάνουν πλέον λόγο για “ανθρωπιστική κρίση”.
Περίπου το 60% των 25.000 κατοίκων του Περάματος, είναι άνεργοι και πολλοί από αυτούς καταφέρνουν να επιβιώσουν χάρη στα επιδόματα και την φιλανθρωπία, καθώς βασίζονται στην “καλοσύνη των ξένων” για να αγοράσουν τρόφιμα και να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.

Στο βίντεο γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που έτσι και αλλιώς αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του Περάματος πριν την κρίση και στη ραγδαία επιδείνωση της ζωής τους στην εποχή του μνημονίου.
Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται ακόμα δηλώσεις του επικεφαλής των “Γιατρών του Κόσμου” στην Ελλάδα, Νικήτα Κανάκη, ο οποίος χωρίς περιστροφές δηλώνει ότι οι άνθρωποι στο Πέραμα δίνουν πια μάχη για την επιβίωσή τους.
…………………
“Μην εκπλαγείτε εάν η Αθήνα τυλιχτεί στις φλόγες…”
….Συνεχίζω κάνοντας μία βόλτα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, και όμως το Πέραμα είναι παντελώς έρημο. Παρατηρώ ένα σκουριασμένο σκαρί πλοίου, το οποίο μου λένε ότι εγκαταλείφθηκε πριν από λίγα χρόνια, γιατί αυτοί που το παρήγγειλαν δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να το πληρώσουν. Πριν από μια δεκαετία, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος απασχολούσε 7.000 εργαζομένους - τώρα απασχολεί περίπου 500 και όχι σε μόνιμη βάση. Κάποτε η κατασκευή μικρών πλοίων δεν θεωρείτο σπουδαία δουλειά – πέρσι όμως κατασκευάστηκαν μόνο δύο μικρά πλοία και υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για τις θέσεις αυτές. Λίγα λεπτά μακριά ζει ο Τάσος Αλεξανδρής, ο οποίος είχε απολυθεί από το Πέραμα το 2008. Το καθιστικό του είναι διακοσμημένο με κεντητές εικόνες της Παναγίας από τη σύζυγό του, Νίκη. Η Νίκη είναι άρρωστη, και η 26 ετών κόρη του έχει εργαστεί για έξι μήνες σε όλη της την ζωή. Πώς τα βγάζουν πέρα; Η Νίκη βάζει τα γέλια.
“Ο πίνακας του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μέσα στο διαμέρισμα. Διαφορετικά θα μας είχαν κόψει το ρεύμα”, ομολογεί ο Τάσος. Η πεθερά του ζει στον πάνω όροφο, στον κοινόχρηστο χώρο έχει έναν καταψύκτη και επειδή ντρέπονται να της ζητήσουν τρόφιμα, τους αφήνει να κάνουν νυχτερινή επιδρομή όταν αυτή κοιμάται. Είχαν ένα μικρό πράσινο Citroen, αλλά το παράτησαν, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Τώρα έχει ένα μοτοσακό, χωρίς πινακίδες και ασφάλεια. “Το βράδυ δεν με παίρνει ο ύπνος από το άγχος. Έχει επηρεαστεί κάθε κομμάτι της ζωής μας: επαγγελματικό, προσωπικό, σεξουαλικό… τα πάντα.” Πόσες οικογένειες σε αυτό το τετράγωνο βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Η Νίκη υπολογίζει πάνω από το 80%.
Ο Τάσος δεν υποστηρίζει απλώς τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Θεωρεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν περισσότερο. “Μην εκπλαγείτε εάν η Αθήνα τυλιχτεί στις φλόγες,” λέει ο πενηντάχρονος. “Και ούτε να λυπηθείτε γι’ αυτό”….
Απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Aditya Chakrabortty στη Guardian 19/06/2011
 Πηγές: ΙΣΚΡΑ -ΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: