Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Επανέρχεται το Plan B ενδιάμεσου δανείου €15 δισ.



ΠΗΓΗ: capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά


Προσωρινό δάνειο 15 δισ. ευρώ που θα καλύψει μόνο τα λεφτά για τις λήξεις ομολόγων του Μαρτίου συζητείται, αν υπάρξει εμπλοκή στη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αλλά και των  δανειστών.



Με εντατικούς ρυθμούς  θα συνεχιστούν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος για το PSI αλλά και το νέο δάνειο. Στελέχη που μετέχουν στο πολύ δύσκολο εγχείρημα επιχειρούν να διατηρήσουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβασή του. 



Εξηγούν ότι, η πρώτη δόση (των 89 δισ. ευρώ του δανείου και των 30 δισ. ευρώ του PSI) είναι πολύ μεγάλη για να διατηρηθούν οι πολιτικές διαφωνίες.  Ωστόσο, καθώς οι προθεσμίες είναι πλέον πολύ ασφυκτικές, κάποια από αυτά σιγοψιθυρίζουν ξανά το «σχέδιο Β» ενός ενδιάμεσου δανείου που θα  έχει ως στόχο να αποτραπεί η  χρεοκοπία σε περίπτωση «ατυχήματος».  



Όπωςέγραψε χθες το Capital.gr το χρονοδιάγραμμα είναι πάρα πολύ αυστηρό: πρέπει να υπογραφούν έως την Κυριακή  η συμφωνία για το PSI, το κείμενο του προσωρινού μνημονίου, αλλά και  του δεύτερου μνημονίου, οι προαπαιτούμενες παρεμφάσεις και οι επιστολές των πολιτικών αρχηγών. Εν συνεχεία, θα πρέπει έως τις  13 Φεβρουαρίου να εγκριθούν τα κείμενα από 2 συνεχόμενα Eurogroup, από όλα τα κράτη – μέλη, αλλά και να διευκρινιστεί το φλέγον ζήτημα της συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) με άγνωστο «Χ» το ρόλο της ΕΚΤ. 



Καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, συνεπάγεται τον κίνδυνο η δόση των 89 δισ. ευρώ (80 από το νέο δάνειο και 9 δισ. ευρώ από το παλαιό) να μην φτάσει στην ώρα της τον Μάρτιο για τη κάλυψη των ομολόγων 14,5 δισ. ευρώ που τότε λήγουν. 



Τα λεφτά του παλαιού δανείου (9 δισ. ευρώ) δεν φτάνουν γιατί λόγω του θρίλερ  του προηγούμενου Σεπτεμβρίου ουσιαστικά η Ελλάδα είναι ένα τρίμηνο πίσω στην καταβολή των δόσεων. Δηλαδή η δόση του Δεκεμβρίου έχει μεταφερθεί στον Μάρτιο και του Μαρτίου (15 δισ. ευρώ) για τον Ιούνιο. 



Συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες,  η φόρμουλα καταβολής τουλάχιστον των 15 δισ. ευρώ για να αποτραπεί η χρεοκοπία. Την πρόταση είχε απορρίψει προ ημερών η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δίδοντας έμφαση στην άμεση ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού. Ωστόσο ο αντίλογος από αρμόδια στελέχη είναι ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη να διασφαλιστεί μία σχετική σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός τον Ιούνιο και ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στη Γαλλία.  



Ως εκ τούτου, συνεχίζουν, βασικός στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας στην οποία δηλώνουν προσηλωμένοι, συζητώντας όμως  ξανά το μεταβατικό δάνειο. Ωστόσο, και στην περίπτωση του Plan B  τα λεφτά δεν θα φτάνουν για  τις πληρωμές στο εσωτερικό:   το ελληνικό κράτος θα πρέπει να κάνει μία μεγάλη και απότομη περικοπή δαπανών για να πληρώνει με βάση όσα έσοδα έχει στα κρατικά ταμεία...




Δεν υπάρχουν σχόλια: