Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Έκρηξη της ανεργίας και στην Πορτογαλία


Στο 14% ανήλθε η ανεργία στην Πορτογαλία το τελευταίο τρίμηνο του 2011, από 12,4% το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνε με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ). Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ξεπέρασε τις 770.000. Το μεγάλο θύμα είναι οι νέοι, καθώς η ανεργία στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 14-24 ετών έφθανε το 35,4% στα τέλη του 2011.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Η αντιπολίτευση αποδίδει την αύξηση της ανεργίας στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κοέλιου, υπό την πίεση των δανειακών συμβάσεων ύψους 78 δισ. ευρώ που συνομολόγησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μιγκέλ Ρίβας παραδέχθηκε πως τα ποσοστά αυτά είναι «ανησυχητικά», αλλά υποστήριξε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «στην ορθή κατεύθυνση» όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κατά τον οικονομολόγο Φρανσίσκου Μαντελίνου είναι δύσκολο να συγκρατηθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 15% μέσα στο 2012.

Εάν η κυβέρνηση επιβάλλει «περισσότερες θυσίες» στους Πορτογάλους, θα εξακολουθήσουν να χάνονται θέσεις εργασίας, τονίζει η Μαρίνα Αϊβέκα του Αριστερού Μπλοκ. Η ίδια ζήτησε να εφαρμοσθούν «μέτρα που θα ευνοούν τις δημόσιες επενδύσεις».

Την ίδια ώρα, η CGTP, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων στην Πορτογαλία, κάλεσε τα μέλη της σε γενική απεργία στις 22 Μαρτίου, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προωθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας.

Οι μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που χορηγούν στη Λισαβόνα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: