Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Μετά την τεχνική ευφορία που θα έρθει από τα 130 δις του νέου δανείου και την νέα πλασματική άνοδο του ΧΑ για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες θα έρθει η συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ….βίαια – Η Ελλάδα ζει με αυταπάτες



Πηγή: bankingnews.gr

του Π. λεωτσάκου

Η δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο ψηφίστηκαν. 

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία επ αυτού λόγω του συσχετισμού δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν την μεταβατική κυβέρνηση. 
Η ψήφιση του νέου μνημονίου θα αποδειχθεί καταστροφικό λάθος λόγω της μη εφαρμογής του. 

Θα επιχειρηματολογήσουμε επ΄ αυτού. 
Το νέο μνημόνιο συρρικνώνει επιθετικά τον εθνικό πλούτο χωρίς να δημιουργεί ούτε ένα εκατοστό προσδοκίας για ανάπτυξη. 
Ακολουθείται η ίδια λανθασμένη και αποτυχημένη συνταγή.
Το νέο μνημόνιο είναι απόρροια της αποτυχημένης πολιτικής των κομμάτων στην Ελλάδα να ορθώσουν μια αντιπρόταση. 
Την χρεοκοπία εντός ευρώ. 
Η ψήφιση του νέου μνημονίου θα δημιουργήσει μια πλασματική ευφορία. 
Η ευφορία αυτή θα έχει τις εξής πτυχές. 
1)Θα εισρεύσουν δισεκατομμύρια. Ήδη η πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης είναι 35,7 δις ευρώ. 
Αυτό θα δημιουργήσει την προσδοκία ότι χρήματα υπάρχουν. 

2)Το χρέος θα μειωθεί έως 100 δις ευρώ με βάση το καλό σενάριο. Τα ομόλογα που θα μπουν σε διαδικασία haircut είναι 200 δις ευρώ ονομαστικής αξίας και θα περιοριστούν στα 100 δις ευρώ εκ των οποίων τα 70 δις θα είναι τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. 
3)Στο χρηματιστήριο θα επικρατήσει το προσεχές διάστημα, άνοδος καθώς οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και στόχος είναι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου να είναι….καλές άρα θα ανεβάσουν τον μέσο όρο με την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. 
Οι ελληνικές τράπεζες, θα υποστούν μια ζημία τουλάχιστον 20-25 δις ευρώ και αυτό είναι μια απάντηση για όσους θεωρούν ότι το μνημόνιο διασώζει τις τράπεζες. 
4)Οι οξύτατοι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης θα πέσουν και αυτό θα επιτρέψει να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη ότι «η κοινωνία θα υποστεί τα πάνδεινα αλλά η χώρα μπορεί να διασωθεί»
Όμως όλα αυτά δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια πλασματική και ψεύτικη ευφορία. 
Θα πρόκειται για μια πλάνη στο μυαλό των περισσότερων. 
Η Τρόικα δεν δίνει 130 δις ευρώ χωρίς να ζητάει γη και ύδωρ. 
Η Ελλάδα μέσω της ψήφισης του μνημονίου δηλώνει ότι θα εφαρμόσει τα νέα σκληρότατα μέτρα κατά της κοινωνίας, μέτρα που δεν έχουν καμία αναπτυξιακή τροχιά. 
Στην πορεία και δυστυχώς πολύ σύντομα θα διαπιστωθεί ότι το νέο μνημόνιο είναι ανεφάρμοστο και με μαθηματική ακρίβεια θα τιναχθεί στον αέρα. 
Τότε ξαφνικά και βίαια θα έρθει στο προσκήνιο το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας. 
Η συνυπευθυνότητα των ελλήνων πολιτικών είναι τεράστια, όπως και των ευρωπαίων που εφαρμόζουν ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο.
Όταν θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα παρά την νέα δανειακή σύμβαση βρίσκεται σε αδιέξοδο θα τεθεί επί τάπητος η λύση της χρεοκοπίας εντός ευρώ και ελπίζουμε να μην τεθεί το δίλλημα χρεοκοπία εκτός ευρώ και επιστροφή στην δραχμή. 
Η Ελλάδα είναι γεγονός ότι υποκύπτει στην πίεση και θα οδηγηθεί σε ακρίβεια χιλιοστού στην αποτυχία.  
Η λύση της χρεοκοπίας εντός ευρώ, θα ζημίωνε τους ιδιώτες σίγουρα μεγάλο πλήγμα και τεράστιο λάθος της Ελλάδος προς τους δανειστές της. 
Όμως η πίεση στην κοινωνία και στον φορολογούμενο πολίτη θα ήταν πιο ήπια και έτσι τα μέτρα που θα προταθούν για την πραγματική εξυγίανση της οικονομίας θα είναι και πιο εφαρμόσιμα. 
Η Ευρώπη αν είχε έτοιμους τους μηχανισμούς στήριξης ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης θα ενεργοποιούσε τώρα την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ. 
Επειδή όμως φοβάται να διαχειριστεί μιας τέτοιας κλίμακας κρίση επέλεξε τον εύκολο δρόμο για την Ευρώπη που είναι ο πολύ δύσκολος για την Ελλάδα. 
H Ελλάδα θα ζήσει και θα τραφεί τις επόμενες εβδομάδες με αυταπάτες. 

Πέτρος Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: