Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Gib uns die Schlüssel *



thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Από την Παρασκευή έχει αρχίσει να ψήνεται αυτή η ιστορία που θέλει τους Γερμανούς, να ζητούν από την Ελλάδα, να παραδώσει και επίσημα «τα κλειδιά» της. Σήμερα, όμως γίνεται και επίσημη αφού ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ το δηλώνει ορθά κοφτά και χωρίς καμία περιστροφή στην «Μπιλντ».
Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, για την οποία, πρώτος αν θυμάστε είχε μιλήσει ο ΓΑΠ (για όλα μας είχε προετοιμάσει, ο άνθρωπος, μην τον κατηγορείτε συνέχεια..) θα είναι βέβαια το τελευταίο στάδιο στο σερί της ταπείνωσης που έφερε η κρίση για τους Έλληνες. Εβδομήντα χρόνια μετά την κατάληψη της Ελλάδας και την κατοχή, οι Γερμανοί ξανάρχονται και παίρνουν το μαγαζί μας, χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσουν, και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Το κακό είναι ότι τότε οι Έλληνες πολέμησαν ενώ σήμερα δείχνουν να κάθονται ανήμποροι, με μία κυβέρνηση που «αναγκάζεται» κάθε μέρα να σκύβει ακόμη περισσότερο το κεφάλι. Και το ακόμη χειρότερο, ότι τότε στον πόλεμο και την κατοχή αντιτάχθηκε όλος ο πολιτισμένος κόσμος, ενώ σήμερα, οι περισσότεροι μάλλον δεν θα διαφωνήσουν με το νέο γερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα.

Η γερμανική ιδέα για μια νέα κατοχή με το διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα, ύστερα από την εκχώρηση της κυριαρχίας στη δημοσιονομική πολιτική κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες σε ελαφρύτερες εκδοχές. Την Παρασκευή, όμως ήρθε ένα δημοσίευμα των FT που έδειξε ότι δεν πρόκειται περί αστείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των Γερμανών προβλέπει τον διορισμό ενός επιτρόπου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτός θα έχει δικαιοδοσία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου», αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο κατά την ίδια είναι προσχέδιο.

«Μπροστά στην απογοητευτικής ως τώρα προσαρμογή της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία όμως έστειλε ήδη την πρόταση στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Και εκεί φαίνεται να βρίσκει πολλούς σύμφωνους…
Ο Βενιζέλος βγήκε και διέψευσε, βέβαια ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί… αλλά η διατύπωσή του ήταν τόσο προσεκτική, σαν να μην ήταν διάψευση: «Είναι αυτονόητη παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την βαθειά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις».
Κάτι σαν να έκανε σέντρα στον Φιλιπ Ρέσλερ, που βγαίνει σήμερα στον γερμανικό Τύπο, με μια δήλωση φωτιά, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία: Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της.
Είναι ο πρώτος υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την πρόταση να παραδώσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της, αλλά από την θέση του δεν χρειάζεται κι άλλος…
«Χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ρέσλερ και κατέληξε εύγλωττα: 
«Εάν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ξεσκονίστε λοιπόν τα γερμανικά σας;, γιατί μάλλον θα σας χρειαστούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: