Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Ιδού οι κωδικοί των πράσινων ρουσφετιών!ΠΗΓΗ: antinews
Αποκαλυπτικός είναι ο απολογισμός της πορείας του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Προκύπτει ότι αν και οι πληρωμές για αμοιβές μόνιμου προσωπικού μειώθηκαν κατά 13,8% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αυξήθηκαν κατά 56,3% οι δαπάνες για «αμοιβές όσων εκτελούν ειδικές υπηρεσίες»! Η ρητορική για λιγότερο κράτος, λιγότερους υπαλλήλους, πιο χαμηλούς μισθούς που ανέπτυξε κατά το 2010, στη μέση του οποίου άρχισε να εφαρμόζεται το Μνημόνιο πέφτει στο κενό.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία θέτει με ερώτησή του προς όλα σχεδόν τα υπουργεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει «Ενώ, οι πληρωμές για αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 13,8% έναντι των προβλέψεων του 2010, μια αναλυτική ματιά στον απολογισμό του 2010 διαπιστώνει ότι στον ΚΑΕ 0870 «ΑΜΟΙΒΕΣ ΟΣΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» έχουν ανέλθει σε υπερβολικό ύψος. Συγκεκριμένα, είχαν προϋπολογισθεί 193,79 εκ. ευρώ και πληρώθηκαν 302,85 εκ ευρώ δηλ. δαπανήθηκαν σε απόλυτα μεγέθη 109,06 εκ. ευρώ παραπάνω και αποκλίνουν από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού με ποσοστιαία αύξηση 56,3%».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «Οι δαπάνες στους επιμέρους κωδικούς 0871 και 0873 που αφορούν συμβάσεις έργου υπηρεσιών, δηλ. μια άλλη μορφή μισθοδοσίας προσωπικού και εργασιακών σχέσεων, αυξάνονται τη στιγμή που μειώνεται η δαπάνη της μισθοδοσίας του μονίμου προσωπικού»:
- ΚΑΕ 0871: «Αμοιβές φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες». Παρά το γεγονός ότι στο σύνολό του απολογιστικά η δαπάνη εμφανίζει μείωση, σε κάποιους, όμως, επιμέρους φορείς οι υπερβάσεις είναι μεγάλες.
- ΚΑΕ 0873: που αφορά τις αμοιβές νομικών προσώπων δηλ. εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στο δημόσιο σύμφωνα με συμβάσεις που υπογράφουν, του οποίου το ύψος από το αρχικό 47,05 εκ. ευρω ανήλθε στα 66,16 εκ. ευρώ δηλ. 19,11 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν παραπάνω, δηλ. ποσοστιαία αύξηση 40,62%.»
Για τους λόγους αυτούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τα αρμόδια υπουργεία «Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των πιστώσεων για φυσικά πρόσωπα που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες; Ποιες ανάγκες καλύπτονται; Τι είδους ειδικές υπηρεσίες προσφέρθηκαν (αναφορά κατά είδη σύμβασης) για τις οποίες δεν ήταν ικανοί οι υπάλληλοι των υπηρεσιών να καλύψουν; Ποιος είναι ο αριθμός των συμβάσεων, ο σκοπός και το έργο; Υπάρχει συνολικό έργο που προσφέρθηκε και ποιο το συνολικό όφελος;».

Πάντως από την ανάλυση των κωδικών του προϋπολογισμού και από τα στοιχεία του απολογισμού για το 2010 δεν καθίσταται σαφές αν οι «αμοιβές για ειδικές υπηρεσίες» περιλαμβάνουν τα χρήματα που έλαβαν οι σύμβουλοι του opengov που εκείνη την περίοδο «περιόδευσαν» από το Μέγαρο Μαξίμου  και από τα λεγόμενα «παραγωγικά» Υπουργεία.
Σε κάθε περίπτωση αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον οι απαντήσεις των Υπουργών, αλλά και οι κινήσεις των κωδικών κατά το «Μεσοπρόθεσμο» 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: