Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ



Του
Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Φρανσίσκο Λούτσα και ο Ζερόνιμο ντε Σόουσα, ηγέτες του Μπλόκου και του ΚΚ Πορτογαλίας, έδειξαν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού τους debate το βράδυ της Πέμπτης από τις οθόνες της κρατικής τηλεόρασης μια ωριμότητα και αγωνιστική συνέπεια για την αντιμετώπιση της τρόικας και της δεξιάς πολιτικής των Σοσιαλιστών και των δύο δεξιών κομμάτων από την πορτογαλική αριστερά και το λαό που αντιστέκεται στη λιτότητα. Απέφυγαν τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και εμφανίστηκαν ενωμένοι για να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, απογοητεύοντας όσους στοιχημάτιζαν ότι η συνάντησή τους πριν από ένα μήνα θα είχε εφήμερα θετικά αποτελέσματα στους κοινούς αγώνες.
Τα «πρωτοσέλιδα» των μέσων
Η ιστορική και ενωτική εμφάνιση των δύο ηγετών σχολιάστηκε εκτενώς, στις on line εκδόσεις των μέσων ενημέρωσης της χώρας που παρουσίασαν αργά το βράδυ τις Πέμπτης τη συζήτηση. Αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο, και μάλιστα «εν θερμώ», το κλίμα ενότητας στη δράση και στους θεσμούς της πορτογαλικής αριστεράς. Σταχυολογούμε μερικά σχόλια. Σύμφωνα με τον τίτλο του δελτίου ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, στον οποίο πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση, «Λούτσα και Ζερόνιμο επαναφέρουν την κοινωνική ασφάλεια στο debate». Η συζήτηση ήταν για το RTP «χωρίς εκπλήξεις» και εξαντλήθηκε «στην πολεμική για τις εισφορές και την Κοινωνική Ασφάλιση και στο συσχετισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του PSD και του CDS με τα μέτρα της τρόικας». 
Τα «ιδιωτικά» μέσα μαζικής ενημέρωσης είδαν περισσότερα στοιχεία στο debate ανάμεσα στους δύο ηγέτες της αριστεράς. «Λούτσα και Σόουσα ενωμένοι στην επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, του PSD και της ΕΕ», υπογράμμισε ο τίτλος της «Diario Digital», εκτιμώντας πως η μόνη διένεξη ανάμεσά τους  αφορούσε μόνο την πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Για τη «Diario Digital» «δεν έκαναν καμία σοβαρή προσπάθεια για να διαφοροποιήσουν τις προτάσεις τους», υπογραμμίζοντας ότι ο ηγέτης του ΚΚ τόνισε ότι το κόμμα του έχει διαφορές με το Μπλόκο, που «θα εξεταστούν κατά περίπτωση, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ομοιότητες οπτικής σε σημεία και πολλές καταστάσεις». Σύμφωνα με τη «Diario» οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα της προσφυγής στην τρόικα θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο Λούτσα υποστήριξε την ανάγκη στήριξης της Πορτογαλίας διαμέσου ευρωπαϊκών ομολόγων και πως με την πολιτική της τρόικας η χώρα θα ζητήσει νέα δάνεια για να πληρώσει παλιά. Κατάληξη που συμφωνεί και ο Σόουσα, που εκτιμά ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη αποτελεί «ένα ανοικτό ερώτημα». Την άποψη αυτή απέρριψε, όμως, ο Λούτσα. 
Η μεγάλη εφημερίδα «Publico» υπογράμμισε στον βραδινό τίτλο της on line έκδοσής της «Ανακωχή ανάμεσα σε Ζερόνιμο και Λούτσα, επίθεση εναντίον PS και δεξιάς». «Έφθασαν σαράντα πέντε λεπτά αντιπαράθεσης πρόσωπο με πρόσωπο για να ελαχιστοποιηθούν οι αμοιβαίες κριτικές ανάμεσα στο Σόουσα και το Λούτσα», ενώ «η προσοχή και των δύο επικεντρώθηκε στο PS και στις «δεξιές πολιτικές του». 
Για τη Diario Economico «Ζερόνιμο και Λούτσα έκλεισαν το μάτι στους σοσιαλιστές εκλογείς», αφού «κατεύθυναν όλη (σχεδόν) την κριτική τους στο PS». Για τη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της χώρας οι δύο αριστεροί ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι δεν θα κυβερνήσουν ποτέ με το PS, ενώ έχουν «κοινό πρόγραμμα εναντίον του PS, του PSD, του CDS και της τρόικας».
«Ενωμένοι στην κριτική τους εναντίον των Βρυξελλών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την προβλεπόμενη περικοπή των συντάξεων, τη μείωση του φόρου για το κοινωνικό κράτος, ο Ζερόνιμο και ο Λούτσα υπερασπίστηκαν και οι δύο την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και, από εκεί, την επαναδιαπραγμάτευση του επιτοκίου του διεθνούς δανείου». «Εμφανίστηκαν ενωμένοι στην κριτική τους εναντίον του Ζοζέ Σόκρατες και της πολιτικής των τραπεζών», ενώ «η πιθανή επιστροφή στο εσκούδο αποτέλεσε ένα από τα λίγα θέματα που το ΚΚ Πορτογαλίας και το Μπλόκο διαφοροποιήθηκαν», συμπλήρωσε η «Diario Economico». 
Με πιο λαϊκό τρόπο η δικτυακή «Diario IOL» αναφέρθηκε στην πρόταση των δύο ηγετών για μια αριστερή κυβέρνηση, η «Diario IOL». «Η αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευρεία» από τα δύο κόμματα είπε ο Λούτσα. «Δεν βρίσκονται μόνο στο κόμμα μου πατριώτες και δημοκράτες», συμπλήρωσε ο Ζερόνιμο ντε Σόουσα, προσθέτοντας ότι «αυτό ισχύει και πάει πέρα από το ΚΚ και πέρα από το Μπλόκο». 
Για τον τίτλο του «Sabado», «Το Μπλόκο και το ΚΚ της Πορτογαλίας απέφυγαν την αντιπαράθεση και επικεντρώθηκαν στην κριτική στο Σόκρατες». «Ένα μήνα μετά από τη συνάντησή τους για να εμβαθύνουν τη σύγκλιση της πολιτικής της αριστεράς, ο Σόουσα και ο Λούτσα, παρουσιάστηκαν σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση για τις εκλογές στην RTP αποφεύγοντας την αντιπαράθεση. 
«Όταν ερωτήθηκαν για τους λόγους που θα είχε ένας αναποφάσιστος πολίτης να ψηφίσει το ένα ή το άλλο κόμμα, οι δύο ηγέτες εγγυήθηκαν ότι θα αποτελούσαν μια καλή εναλλαγή έναντι …του PS και του Σόκρατες», υπογράμμισε. 
Ο Σόουσα υπογράμμισε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα, από την ιστορία τους, τις θέσεις τους για την ΕΕ και κυρίως την ομοσπονδιοποίησή της. «Αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι όταν ήταν αναγκαίο δεν δείξαμε καμία προκατάληψη για να συγκλίνουμε [τις θέσεις μας] για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του πορτογαλικού λαού», συμπλήρωσε ο Σόουσα, αναφερόμενος στις κοινές ψηφοφορίες των δύο κομμάτων στη βουλή.
Για τον Λούτσα «η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια αυτοκτονία», ενώ για Σόουσα «δεν αποτελεί ταμπού», συμπλήρωσε το «Sabado», εκτιμώντας πως οι δύο ηγέτες της αριστεράς εμφάνισαν μικρές διαφορές απόψεων.
Η «Diario de Noticias», μια από τις μεγαλύτερης εφημερίδες της Ιβηρικής, υπογράμμισε στο τίτλο της on line έκδοσής της ότι «Το Μπλόκο και το ΚΚ Πορτογαλίας εμφανίστηκαν ενωμένοι στη σκληρή υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους».

Η on line ενημέρωση του ΚΚ
της Πορτογαλίας

Στο δικτυακό κόμβο της CDU, της συμμαχίας του ΚΚ Πορτογαλίας και των Πρασίνων, αναρτήθηκε το εξής σχόλιο: «Ζερόνιμο Σόουσα/Φρανσίσκο Λούτσα CDU μια δύναμη, μια πορεία, ένα σχέδιο εμπιστοσύνης. Μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από το σύμφωνο της καθυπόταξης και της εξωτερικής επίθεσης που το PS / PSD / CDS θέλουν να επιβάλουν στη χώρα, όπου ο Ζερόνιμο ντε Σόουσα επανέλαβε την ανάγκη για ένα άλλο δρόμο για την Πορτογαλία. Αποσαφηνίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στο Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ, ειδικότερα αυτές που σχετίζονται με την απόρριψη της καπιταλιστικής διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ, την οποία υποστηρίζει η CDU, και την πορεία της κάθε μιας από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, ο Σόουσα, σημείωσε ότι ο κύριος αντίπαλος είναι η πολιτική της δεξιάς, αυτοί που την εκτελούν και αυτοί που εξυπηρετεί. 
Δεδομένου ότι έχουν μοναδικό στόχο να καθυποτάξουν τη χώρα, επανέλαβε την ανάγκη για μια πατριωτική και αριστερή πολιτική για να απαντήσουμε στη σημερινή κατάσταση. Υπερασπίζοντας την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (και όχι όταν η κατάσταση της χώρας επιδεινωθεί περαιτέρω), προτείνοντας την αξιολόγηση και αξιοποίηση της εθνικής εγχώριας παραγωγής, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων στον αγώνα κατά της ανεργίας, της ανασφάλειας και των χαμηλών μισθών τόνισε ότι είναι το ΚΚ και η CDU στους οποίους μπορούν να υπολογίζουν όσοι φιλοδοξούν σε μια αλλαγή πολιτικής.
Με μια τελευταία έκκληση, ο Σόουσα, απευθύνθηκε στις νέες γενιές. Με βάση την ανάγκη για μια προοδευτική ώθηση της κοινωνίας, όπου τα παιδιά μπορούν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους, επέμεινε ότι η χώρα δεν είναι καταδικασμένη και ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν να πουν σήμερα μια λέξη, με τον αγώνα και με την ψήφο».

Η Ελλάδα που πληγώνει
Το Μπλόκο και το ΚΚ Πορτογαλίας δίνουν μια σκληρή μάχη χαρακωμάτων στις βουλευτικές εκλογές, γιατί αρκετοί προοδευτικοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν το δίλημμα του μικρότερου κακού μπροστά στον κίνδυνο σχηματισμού μιας δεξιάς κυβέρνησης. Θεωρούν ότι θα υιοθετήσει σκληρότερα μέτρα από αυτά του Σόκρατες. Ηγετικά στελέχη του δεξιού PSD φοβούνται για την πτώση των ποσοστών των δύο κομμάτων της αριστεράς, γιατί θα διασφάλιζε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα την εκλογική ανάκαμψη και τη διεκδίκηση της εξουσίας.
Η ωριμότητα όμως με την οποία απαντούν στην κρίση και το Μνημόνιο οι ηγέτες του Μπλόκου και του ΚΚ, δύο τόσο διαφορετικών αριστερών κομμάτων, δεν μπορεί να μην προκαλέσει την αναγνώριση και την αμηχανία ενός μεγάλου τμήματος των αριστερών στην Ελλάδα, είτε προέρχονται από το ΚΚΕ και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή τις άλλες οργανωμένες και ανένταχτες δυνάμεις της αριστεράς. 
Διδασκόμενοι πιθανώς από τα λάθη, την επιπολαιότητα και τη μικροψυχία της ελληνικής αριστεράς ο Λούτσα και ο Σόουσα, ΚΚ και Μπλόκο, απέδειξαν ότι ανάμεσα στην πορτογαλική και την ελληνική αριστερά υπάρχει μια τεράστια πολιτική, πολιτισμική και ηθική άβυσσος.
Το μεγαλύτερο δογματικό ΚΚ και το μεγαλύτερο κόμμα της νέας ριζοσπαστικής αριστεράς του δυτικού κόσμου έκαναν την υπέρβαση. Για τη δημοκρατική κομμουνιστική αριστερά ο Λούτσα και ο Σόουσα έδωσαν ένα ιστορικό μάθημα για το μεγαλείο των ανθρώπων, των ιδεών και της ανιδιοτέλειας των κομμάτων της αριστεράς.


6 σχόλια:

OOO είπε...

ΟΤΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά..

markos είπε...

Ο δρόμος της ενότητας είναι υποχρεωτικός για όλους αυτές τις στιγμές.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

«Ανάμεσα στην πορτογαλική και την ελληνική αριστερά υπάρχει μια τεράστια πολιτική, πολιτισμική και ηθική άβυσσος»! Είμαστε σοβαροί; Ένα σύμφωνο που οδεύει τις δυνάμει της Αριστεράς να ψελλίζουν καπιταλιστικές λύσεις με αριστερή απόχρωση θα είναι πρότυπο για μας; Και έχει καμία σημασία αν το κάνει το ΚΚΠ; Η ουσία κρίνεται όχι το όνομα.

Εδώ άλλες λύσεις μετώπου χρειαζόμαστε. Πολύ πιο προχωρημένες στη βάση της άρνησης του χρέους και της εναλλακτικής εξουσίας. Αν η κριτική στην δική μας Αριστερά χρειάζεται είναι στο γιατί δεν ανοίγεται σε προχωρημένες λύσεις και οράματα. Το κάθε μέτωπο κτίζεται πάνω σε ελάχιστο πρόγραμμα. Αν είναι να κτίσουμε μέτωπο για την αναδιάρθρωση και την αναγνώριση του χρέους με διαφορετική αποπληρωμή, το κάνει και ο ΓΑΠ, έτσι λέει. Ομοίως δεν γίνεται να κτίσουμε μέτωπα για να προωθηθούν η ΕΛΕ ή τα ευρωομόλογα κλπ, όλα ενταγμένα στην αναγνώριση του χρέους και κατόπιν στους τρόπους «ανώδυνης» αποπληρωμής. Στα μέτωπα γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά υπάρχουν και όρια και βασικές αρχές.

Το μόνο που κρατώ από τη Πορτογαλία είναι η κίνηση για ενότητα αλλά όχι το περιεχόμενο. Αυτό είναι δική μας δουλειά.

cynical είπε...

για το ΚΚΕ λεξη ενοτητα αποτελει κοκκινο πανι. Και οσο ακουει παρομοιες εκκλησεις τοσο και πιο σφιχτα κλεινεται στον εαυτο του.

Αν το ΚΚΕ θεωρει οτι κατεχει το μαγικο κλειδι για την ανορθωση της χωρας, πώς και δεν το εχει χρησιμοποιησει απο το '73 και μετα που βρισκεται στη νομιμοτητα;

Αν θεωρει οτι ξερει το σωστο δρομο, θα επρεπε να το ειχε αποδειξει ως τα τωρα. Αν η πραγματικοτητα λεει αλλα, τα οποια ολοι γνωριζουν, ας σκυψει λιγακι το κεφαλι και ας ακουσει τι εχουν να πουν και οι αλλοι.

Δεν μπορει να ειναι τιμητης των παντων, χωρις ενα καλο record στις βαλιτσες του...

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

cynical μη με διαολίζεις. Το ΚΚΕ έχει προτάσεις και απόψεις για την ενότητα. Μπορείς να διαφωνείς. Κι εγώ άλλωστε έχω εντελώς άλλη άποψη για τη πρακτική των συμμαχιών και ποτέ δεν το έκρυψα. Αλλά να ζητάς τώρα να έχει και μαγικά κλειδιά πάει πολύ. Είναι σίγουρο ότι δε τα έχει. Αν τα είχε μέχρι τώρα η ενότητα που ευαγγελίζεται θα ήταν γεγονός. Όμως ας πιάσουμε τους άλλους που λένε πολλά λόγια ενότητας και νομίζουν ότι μόνο το ΚΚΕ κάνει λάθος πολιτική συμμαχιών. Γιατί δεν πραγματοποιούν αυτό που θέλουν και είναι και σωστό και μιλάνε όλο για το ΚΚΕ; Το ΚΚΕ θέλουν να πραγματοποιήσει την ενότητά τους; Ας τη κάνουν και ας κάνουν πέρα το ΚΚΕ να το χαρούν κιόλας μια και το θεωρούν καθυστερημένο, δογματικό, σταλινικό… να απαλλαγούν επί τέλους από αυτό! Όμως δεν το κάνουν και είναι τόσο απλό! Πάνε γυρίζουν εκεί ξαναγυρίζουν. Κι εσύ το ίδιο C. Αναρωτήθηκε γιατί; Θα αναρωτηθείς; Όλοι ξέρουμε την απάντηση και ας μη κάνουμε μόνο του κριτικάριους. Γι αυτό η κριτική πρέπει να έχει μέτρο γιατί αντιστρέφεται.