Πηγή: Γυναίκες ενάντια στο χρέος
Η πρώτη συνάντηση για ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οι γυναίκες δεν χρωστάνε, τους χρωστάνε», που έγινε την Παρασκευή στις 8 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ…. πήγε καλά!
To επόμενο ραντεβού, θα γίνει Δευτέρα στις 18/4 – 7.00 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ στον 4ο όροφο,
Ακαδημίας 20 στην ΑΘΗΝΑ
Είμαστε 17 γυναίκες από πολλούς χώρους (εργασιακούς μετανάστριες, γυναίκες που συμμετέχουν σε κινήματα στις γειτονιές, από γυναικείες οργανώσεις, ανεξάρτητες…). Λόγω της απεργίας στα ΜΜΕ, λείπανε αρκετές που έχουνε εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν.
ü Μετά από ένα μικρό άνοιγμα, διαπιστώσαμε την πρωταρχική ανάγκη να φτιαχτεί ένα κείμενο με σημεία-άξονες που συμφωνούμε να παλέψουμε για να ορίσουμε την ταυτότητα μας.
Ακολούθησε ενημέρωση από την Θεσσαλονίκη από την Βούλα Τάκη για την δημιουργία της «Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας». Για τις επόμενες δράσεις που ετοιμάζονται προσεχώς στην τοπική κοινωνία, Θα μας στείλουνε σχετική γραπτή ενημέρωση από την Θεσσαλονίκη.
ü Στη συζήτηση, που ακολούθησε εκφράστηκε η βούληση να στήσουμε και εμείς στην Αθήνα έναν πρώτο πυρήνα μιας πρωτοβουλίας γυναικών, που θα δραστηριοποιηθεί εναντία στο μνημόνιο, στο χρέος και την κοινωνική οπισθοδρόμηση ιδιαιτέρα των γυναικών.
ü Να συνεργαστεί, να συντονιστεί με την πρωτοβουλία γυναικών από την Θεσσαλονίκη και να έχει παρόμοια ονομασία, δηλαδή «Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας»
ü Υπογραμμίστηκε επίσης, πως η Αθήνα δεν είναι Θεσσαλονίκη, με την έννοια πως η Αθήνα είναι πολύ μεγάλη και μαζεύεται δυσκολότερα. Ειπώθηκε, πώς θα μπορούσε να συγκροτηθεί καταρχήν στην Αθήνα ένας κεντρικός πυρήνας με συντονιστικό χαρακτήρα, που ταυτόχρονα θα δένεται με τις τοπικές κοινωνίες και θα προσπαθεί σιγά σιγά να συνεργαστεί με τοπικά κινήματα και να επιδιώκει συγκρότηση τοπικών επιτροπών ή πυρήνων γυναικών.
ü Επίσης, επιδιώκουμε συνεργασία και διεύρυνση και σε άλλες πόλεις, όπως γίνεται ήδη στην Θεσσαλονίκη με την Έδεσσα και την Νάουσα.
ü Να κάνουμε επαφές με κινητοποιήσεις και συνεργασία με κοινωνικές και συνδικαλιστικές ομάδες : πχ με σωματεία που έχουν πολλές γυναίκες, με συλλογικότητες που με τους παιδικούς σταθμούς, βία κατά των γυναικών, με την φτώχεια, άστεγους/ες κτλ.
ü Να φτιάξουμε μια λίστα e-mail για εργασία μεταξύ μας.
ü H Θεσσαλονίκη προτείνει να φτιάξει ένα site: Το σάιτ να είναι ο συλλογικός οργανωτής πανελλαδικά και η αρχιτεκτονική του να εξυπηρετεί αυτήν την ανάγκη.
ü Συλλογή στοιχείων για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην ζωή μας και επεξεργασία αναλύσεων.
ü Ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην ζωή των γυναικών με «Πορτρέτα γυναικών»
Και τώρα, τι κάνουμε;
Για πρώτη δράση προτάθηκε να συμμετέχουμε στο «Διεθνές Συνέδριο εναντία στο Χρέος και στο Μνημόνιο» που θα γίνει 6,7,8 Μαΐου στην Νομική. Θα αποτελέσει μεγάλο διεθνές γεγονός και θα γίνει ακριβώς ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου. Οργανώνεται από την Πρωτοβουλία για την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού δημοσίου χρέους. Μετέχουν εκπρόσωποι κινημάτων, οικονομολόγοι και νομικοί από Ελλάδα και από όλο το κόσμο.
Τα θέματα του συνεδρίου: εμπειρίες από αγώνες ενάντια στο δημόσιο χρέος και στις πολιτικές λιτότητας, καθώς και από λογιστικούς ελέγχους στον Ισημερινό, Βραζιλία, Φιλιππίνες και Αργεντινή. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ιρλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, τις Φιλιππίνες αλλά και την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αργεντινή, τη Βραζιλία…
Καλούμαστε να συμμετέχουμε σαν πρωτοβουλία γυναικών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην διοργάνωση ενός εργαστηρίου το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου.
Να κάνουμε κάποιες προτάσεις πώς να στηθεί:
Ομιλήτρια Μαρία Λούσια Φατορελι, Βραζιλία
Θέμα: Εμπειρίες των κινημάτων των πολιτών: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν γυναίκες.
Να ρωτήσουμε για συμμετοχές και τοποθετήσεις γυναικών από διαφόρους χώρους δουλειάς, πχ καθαρίστριες, ΜΜΕ, από ιδιωτικό τομέα, άνεργες και επισφαλείς, μετανάστριες, πρόσφυγες και τοποθετήσεις από την καθημερινή ζωή… Να περιγράψουν τις επιπτώσεις του Μνημονίου στη ζωή μας (να φέρουν και στοιχεία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου