Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

FT: Από το "Δεν Πληρώνω" στη μεταρρυθμιστική κόπωση

ΠΗΓΗ: euro2day
By Kerin Hope (FT)
Ξεκίνησε στις Αφίδνες, μία μικρή πόλη έξω από την Αθήνα. Οι κάτοικοι της περιοχής, εξαγριωμένοι που έχασαν το προνόμιο εξαίρεσης από τα διόδια για την χρήση του αυτοκινητόδρομου για 500 μ., σήκωσαν ένα πανό με την επιγραφή «Δεν Πληρώνω».

Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, το "Δεν Πληρώνω" έχει εξελιχθεί από μία μεμονωμένη διαμαρτυρία σε πανεθνική κίνηση εναντίον των μέτρων.

Οι αυξανόμενες αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις δημιουργούν νευρικότητα στις αγορές και θορυβούν τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη, των οποίων οι ηγέτες συναντώνται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε ένα κίνημα λαϊκό και όχι πολιτικό, που ακολουθεί μία στάση πρόληψης κατά την χειρότερη κρίση της Ελλάδας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ο 30χρονος προμηθευτής mini market και ένας από τους ιδρυτές του "Δεν Πληρώνω".

Οι υποστηρικτές του κινήματος αρνούνται να πληρώσουν διόδια στους αυτοκινητόδρομους. Στην Αθήνα, χρησιμοποιούν τα λεωφορεία και το μετρό χωρίς να πληρώνουν εισιτήρια, διαμαρτυρόμενοι για την «άδικη» αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων κατά 40%.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κίνηση "Δεν Πληρώνω" για καθοδήγηση μίας εκστρατείας ανυπακοής πολιτών με στόχο την υπονόμευση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν σε αντάλλαγμα για την στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Άλλοι δηλώνουν ότι το κίνημα υπογραμμίζει την αυξανόμενη κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις, καθώς η τρόικα ζητά περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και πιο σκληρή προσέγγιση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Περισσότερο από ποτέ, τα επόμενα βήματα… απαιτούν κυβερνητική αποφασιστικότητα, πολιτικό συντονισμό και κοινωνική συναίνεση» αναφέρει η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα. Η διεύρυνση της στήριξης για το "Δεν Πληρώνω" υποδεικνύει ότι η επίτευξη αυτής της συναίνεσης ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι μισθοί των Ελλήνων έχουν μειωθεί κατά 20% σε μέσο όρο από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα του ΕΕ και ΔΝΤ τον προηγούμενο Μάιο. Το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, στο 14,8%. Ο πληθωρισμός άγγιξε τον Ιανουάριο το 4,9%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει πως το επόμενο βήμα θα είναι να σκίσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι οι χρεώσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η ύφεση. Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας ήδη συμφωνεί σε πληρωμές με δόσεις για τους καταναλωτές των φτωχότερων περιοχών της Αθήνας αντί να τους κόβει το ρεύμα, σύμφωνα με την ένωση των εργαζομένων της.

Ο κ. Παπανδρέου στηρίζεται από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια να πετύχει χαλαρότερους όρους για την αποπληρωμή του πακέτου στήριξης κατά την σύνοδο της Παρασκευής. Τόσο όμως το συντηρητικό κόμμα, όσο και το κομουνιστικό αρνούνται να στηρίξουν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Αυτό το πρόγραμμα πνίγει την ελληνική οικονομία… χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση και ριζικές αλλαγές» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη. Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως «Έρχονται χειρότερα μέτρα…προφανώς λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση»

Η κόπωση των μεταρρυθμίσεων φαίνεται παράλληλα, πως επηρεάζει την σοσιαλιστική κυβέρνηση, καθώς καταγράφονται καθυστερήσεις στις νομοθεσίες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή ακόμη και εξασθένιση των αρχικών διατάξεων χάρη στις ομάδες συμφερόντων της αντιπολίτευσης.

Τα ελληνικά ΜΜΕ τακτικά έχουν αναφορές για διαμάχες στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου που αφορούν μάλιστα υπουργούς πρώτης γραμμής που έχουν αναλάβει σημαντικά πόστα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί υπουργοί να μπουν στην προεκλογική λογική. Πολλά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι πολιτικοί παλαιού τύπου που είναι ανοιχτοί στις πιέσεις από τα κατοχυρωμένα συμφέροντα» αναφέρει ένας αναλυτής.

Η βουλή έχει εγκρίνει τον πολυαναμενόμενο νόμο για το άνοιγμα των περίπου 60 κλειστών επαγγελμάτων. Ο νόμος όμως μετριάστηκε, επιτρέποντας σε ισχυρές ομάδες όπως τα φαρμακεία και τους δικηγόρους να διατηρήσουν τα προνόμιά τους ακόμη και εάν έρχονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Είναι απογοητευτικό γιατί το άνοιγμα αυτών των κλειστών επαγγελμάτων είναι κρίσιμο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μεσοπρόθεσμα» αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει αυτόν το μήνα νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, που ετοιμάζεται με την συνδρομή ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στοχεύει στην ίδρυση ειδικής υπηρεσίας για την αξιολόγηση κατηγοριών δωροδοκίας εφοριακών αλλά και στην εκκίνηση ενός τριετούς προγράμματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αυτό το νομοσχέδιο πάει το σύστημα μπροστά, αλλά παραμένει το μεγάλο ερώτημα, εάν το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί σωστά» αναφέρει ο Νίκος Καραβίτης, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


ΠΗΓΗ: FT.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: