Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Για το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.
Πηγή: tvxs

Των Κώστα Μαρματάκη και Ξανθής Παπαδοπούλου.

Το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις. Η προστασία των ανθρώπων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν και η άρνηση χιλιάδων πολιτών να δεχτούν το βάρβαρο, αντισυνταγματικό και άδικο χαράτσι εξελίσσεται σε κεντρικό πολιτικό θέμα της περιόδου και αρχίζει να απασχολεί ακόμη και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι αυτή η κινητικότητα είναι δυνατόν -υπό προϋποθέσεις- να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στους τόπους κατοικίας των εργαζομένων, με την εμφάνιση δικτύων λαϊκής συνεννόησης και συλλογικών μορφών αλληλεγγύης, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο για την οργάνωση και ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα, αλλά ακόμα και να καταφέρει να προσδώσει σημαντικά στοιχεία ταξικής συνειδητοποίησης στον κόσμο της εργασίας μέσα από νέους δρόμους:

Συγκροτούνται παντού σε όλη τη χώρα επιτροπές, συνελεύσεις, πρωτοβουλίες, σωματεία, φορείς, δημοτικές κινήσεις κοκ που οργανώνουν τους πολίτες, εκδίδουν ανακοινώσεις, διοργανώνουν δράσεις. Γίνονται συνελεύσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.
Αυξάνονται συνεχώς οι δήμοι που “προσχωρούν” στη λογική κάλυψης των δημοτών τους και του κινήματος ανυπακοής, ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Οι παρεμβάσεις πολιτών και δημοτικών κινήσεων σε πολλά δημοτικά συμβούλια επιβάλλουν αποφάσεις στήριξης του κινήματος και κάλυψης των δημοτών.
Προχώρησε η συγκρότηση πρωτοβουλίας “Δικηγόροι ενάντια στα χαράτσια”, που την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου διοργανώνει συζήτηση-εκδήλωση στη Νομική (νέο κτήριο, είσοδος από Μασσαλίας).
Κινητικότητα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχει και στους χώρους του πολιτισμού και των πανεπιστημιακών.
Οι επιτροπές αρχίζουν να διακλαδώνονται ανά γειτονιά. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, πολυποίκιλες μορφές αυτοοργάνωσης:
* Προγραμματίζονται πρωτότυπες πορείες-εξορμήσεις ενημέρωσης στους δρόμους και τα στενά της γειτονιάς, τα στέκια, τα σούπερ μάρκετ, μετά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, στις πολυκατοικίες (στα κείμενα που μοιράζονται υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας).
* Ετοιμάζονται αφίσες για τις εισόδους των πολυκατοικιών με συνθήματα του τύπου “Στην πολυκατοικία μας δεν πληρώνουμε το χαράτσι – Κανείς χωρίς ρεύμα”.
* Γίνονται συνελεύσεις πολυκατοικιών με αποκλειστικό θέμα το χαράτσι της ΔΕΗ.
Το συνδικαλιστικό κίνημα πρωτοστατεί στις κινηματικές δράσεις. Με πρωτοβουλία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων “Δεν χρωστάμε – Δεν πουλάμε – Δεν πληρώνουμε”, προτείνεται σε όλες τις κινήσεις, επιτροπές, συνελεύσεις να συμφωνηθούν τα παρακάτω:
- Πανελλαδική Μέρα Δράσης σε πρακτορεία, γραφεία, τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ την Τρίτη 22 Νοεμβρίου.
- Παννατική συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ημέρα εξέτασης των προσφυγών του ΔΣΑ και άλλων φορέων.
- Συνέλευση-συνάντηση όλων των κινήσεων – συνελεύσεων – φορέων που αναπτύσσουν δράσεις ενάντια στα χαράτσια, το απόγευμα της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου.
Για την απόπειρα διακοπής ρεύματος και την επανασύνδεση
Οι συνεννοήσεις μεταξύ εργαζομένων ΔΕΗ και δήμων (ή δημοτικών κινήσεων), συνελεύσεων, πρωτοβουλιών, επιτροπών προχωρούν σε τοπικό επίπεδο για να εμποδιστεί η απόπειρα μαζικών διακοπών ρεύματος. Υπάρχουν σημαντικές πλευρές που λύνονται μέσω αυτής της επικοινωνίας.
Η απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για προστασία των ανέργων, συνταξιούχων, εργαζομένων αποτελεί τεράστιας σημασίας βήμα για την αναβάθμιση του αγώνα, θα συμβάλει στην αποφασιστική ενίσχυση των ομάδων περιφρούρησης.
Σε πολυκατοικίες ήδη γίνονται ενέργειες προφύλαξης των ρολογιών (κατασκευή ντουλαπιών, αγορά λουκέτων κ.λπ.).
Κυκλοφορούν τηλέφωνα για ειδοποίηση κόσμου αν εμφανιστούν συνεργεία διακοπής. Οργανώνονται δίκτυα ειδοποίησης με SMS.
Έχουν γίνει παρεμβάσεις σε εργολάβους συμβεβλημένους με τη ΔΕΗ για τις διακοπές. Σε επαρχιακή πόλη οι τρεις από τους τέσσερις εργολάβους αποσύρθηκαν μετά από επισκέψεις πολιτών στα γραφεία τους.
Είναι πάρα πολλές οι περιοχές που έχουν ήδη οργανωθεί συνεργεία επανασύνδεσης από ηλεκτρολόγους, πράγμα πολύ χρήσιμο για την αποφυγή κινδύνων ηλεκτροπληξίας.
Το μήνυμα που βγαίνει απ’ όλα τα παραπάνω είναι ένα κι είναι ηχηρό: Ο κόσμος της εργασίας δεν φοβάται την επίθεση του μνημονιακού μπλοκ. Πιστεύει στις δυνάμεις του, συντονίζει τις αντιστάσεις του και απαντά με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση.
Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα!
Όλοι μαζί μπορούμε!
Είμαστε εκατομμύρια και είναι ελάχιστοι!
Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον των παιδιών μας και τις ζωές μας!
* Ο Κώστας Μαρματάκης είναι μέλος της κίνησης «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια»
* Η Ξανθή Παππαδοπούλου είναι από τους «Δικηγόρους ενάντια στα χαράτσια»

2 σχόλια:

markos είπε...

Το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ , δίνει την δυνατότητα για το χτίσιμο ενός παλλαϊκού αντμνημονιακού μετώπου πάνω σε συγκεκριμμένη βάση.
Συναντάμε κάθε μέρα κόσμο που ψάχνει τρόπους αντίστασης.
Πρέπει να τον οργανώσουμε σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Prince Oliver είπε...

Το πρώτο εξώδικο προς τη ΔΕΗ από πολίτες της Πιερίας

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πληρώσουν μέσω ΑΤΜ μόνο την αξία του ρεύματος και τα δημοτικά τέλη και να αρνηθούν την πληρωμή του ειδικού τέλους.

Χθές, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, 122 λογαριασμοί πολιτών που πλήρωσαν μέσω ΑΤΜ μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων, στάλθηκαν με εξώδικο προς τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, από την ομάδα νομικών της πρωτοβουλίας πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα». Η συγκέντρωση των λογαριασμών αυτών πραγματοποιείται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονται σε στάδιο καταγραφής, ώστε να κατατεθούν επίσης στην ομάδα τις επόμενες ημέρες.

Οι λογαριασμοί συγκεντρώνονται καθημερινά 12:00 – 13:00 στην είσοδο του Δημαρχείου και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19:00 – 20:00 στον κεντρικό πεζόδρομο, στο ύψος της Κεντρικής Πλατείας.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να πληρώσουν μέσω ΑΤΜ μόνο την αξία του ρεύματος και τα δημοτικά τέλη και να αρνηθούν την πληρωμή του ειδικού τέλους. Αναμένουμε την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την οριστική κατάργηση του ειδικού τέλους. Ήδη υπάρχει σχετική απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας σύμφωνα με την οποία η επιβολή του ειδικού τέλους είναι παράνομη αφού αντίκειται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2009/72, για την υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Με βάση την οδηγία η υποχρέωση αυτή δε συσχετίζεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις των καταναλωτών.

Κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα

Η οριστική μας νίκη κατά του άδικου νόμου είναι κοντά.