Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το τέρας των αγορών


Στις Βρυξέλλες παίζεται σήμερα η τύχη του ευρώ. Στην ουσία δεν είναι το ευρώ αυτό που διακυβεύεται, αλλά οι τύχες των λαών της Ευρώπης. Οι «Μερκοζί» -όπως αποκαλούνται πλέον οι ηγέτες των Γερμανίας και Γαλλίας- υπόσχονται ότι δεν θα φύγουν από το τραπέζι αν δεν υπάρξει συμφωνία. Την προηγούμενη Δευτέρα οι Μέρκελ και Σαρκοζί περιέγραψαν σε αδρές γραμμές το σχέδιό τους για τη νέα... Ευρώπη.
Πρώτο μέλημα και υπόσχεση είναι ότι οι διεθνείς τραπεζίτες δεν θα χάσουν ποτέ ξανά τα λεφτά τους, υπερχρεώνοντας μια χώρα. Οι δύο ηγέτες φρόντισαν κατ' επανάληψιν να διακηρύξουν ότι το ελληνικό «κούρεμα» είναι μοναδική περίπτωση και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί...

Δεύτερον, για να μη γίνουν -υποτίθεται- και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης «Ελλάδα», το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί προβλέπει έναν ακόμη πιο αυστηρό δημοσιονομικό ζουρλομανδύα. Επιβάλλει την ποινικοποίηση της οικονομικής πολιτικής, με αυτόματες κυρώσεις στις χώρες των οποίων το έλλειμμα θα ξεπερνά το 3% και ζητεί με το έτσι θέλω την καθιέρωση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» -ο οποίος προβλέπει υποχρεωτικά το μηδενισμό των ελλειμμάτων- στα εθνικά Συντάγματα των κρατών-μελών κατά τα γερμανικά πρότυπα.
Η αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, εγχείρημα άλλοτε μακρόχρονων διπλωματικών και πολιτικών διεργασιών, μετατρέπεται σε διαδικασία-εξπρές, περιορίζεται κατά τα φαινόμενα μόνο στους 17 της ευρωζώνης και χωρίς ουσιαστικό αντίλογο. Εξαίρεση, η παραδοσιακά «ευρωφοβική» Βρετανία, η οποία αντιδρά μόνο και μόνο γιατί θίγονται τα προνόμια του δικού της κεφαλαίου με την κυριαρχία του Σίτι και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Οι λαοί φυσικά είναι παντελώς απόντες από αυτή τη διαδικασία. Το «δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ε.Ε. όχι μόνο δεν συζητιέται αλλά διευρύνεται μέσω της δικτατορίας των τεχνοκρατών που έχει επιβληθεί σε Ελλάδα και Ιταλία, με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης αλλά και με την πλήρη περιφρόνηση ακόμη και αυτών των αστικών θεσμών, αφού οι συζητήσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς -κορυφαία άλλοτε πολιτική μάχη- υποβιβάζονται σε διαδικασία επικύρωσης απλώς ειλημμένων αποφάσεων, όπως ήδη βλέπουμε να γίνεται στη χώρα μας.
Η κρίση αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για να ξεριζωθούν με τη βία μια για πάντα τα απομεινάρια του μεταπολεμικού «κοινωνικού συμβολαίου» και να υπάρξει μία ακόμη πιο βίαιη μεταφορά πλούτου, θυμίζοντας αυτήν που συντελέστηκε με την πείνα, την κατοχή, την κατάσχεση περιουσιών και τον αφανισμό εκατομμυρίων σε στρατόπεδα και πεδία των μαχών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση στη χώρα μας των επιχειρήσεων που «αγοράζουν χρυσό», εκμεταλλεύονται με άλλα λόγια την απελπισία χιλιάδων συμπολιτών μας που ξεπουλούν όσο-όσο ό,τι έχουν και δεν έχουν, είναι ενδεικτική των νέων ηθών που φέρνει η «γερμανοκρατία» στην Ευρώπη.
Οσο όμως περισσότερο ταΐζεις το τέρας των αγορών τόσο αυτό, σαν εκείνο του μυθιστορηματικού Φράνκενσταϊν, στρέφεται κατά του δημιουργού του, όπως δείχνουν οι αλλεπάλληλες απειλές από τη Standard & Poor's ότι θα υποβαθμίσει ολόκληρη την ευρωζώνη, ακόμη και την Ε.Ε. (!).
Εως και ο 92χρονος πρώην ηγέτης του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Χέλμουτ Σμιτ εξανέστη, επικρίνοντας το «διεθνές τραπεζικό λόμπι» και τους «λίγους χιλιάδες χρηματιστές και τραπεζίτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συν μερικούς οίκους αξιολόγησης που θέτουν σε ομηρία τις πολιτικά υπόλογες κυβερνήσεις στην Ευρώπη».
Η σημερινή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς της Ευρώπης, πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό, που έγινε το «πειραματόζωο» για την εφαρμογή όχι απλώς μιας πολιτικής σκληρής λιτότητας, αλλά μιας βάναυσης πολιτικής υποταγής στους κυρίαρχους του χρήματος και των πειθήνιων οργάνων τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Η δική μας διετής διακυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδα, κοινωνικά, οι­κονομικά, εθνικά. Οδήγησε σε φτώ­χεια και κοινωνική αποσύνθεση, πρω­τοφανή οικονομική ύφεση που φτάνει το τουλάχιστον 8% και πλέον, σε εθνική ταπείνω­ση, εθνική αναξιοπρέπεια και κρατική αποδιοργάνωση»
ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, και συνέβαλαν από της 3ης Δεκεμβρίου 1944, γενικότερα και ειδικώότερα στην εθνι­κή ταπείνωση και την εθνική αναξιο­πρέπεια. Η ανατροπή του κα­θεστώτος της υποτέλειας, της πτώχευ­σης και της εξαθλίωσης ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
(ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΙΝΗ !)

ODA Nobunaga είπε...

Ωστε η τελευταία διετία φταίει για όλη την κατάσταση μόνο?
Και εγώ που νόμιζα πω φταίει ο καπιταλισμός, οι τραπεζίτες και το όλο πολιτικό κατεστημένο!
Τελικά χρειάζεται πολύ λιγότερο μυαλό για να ερμηνεύσεις την Ιστορία.
Μπράβο ανώνυμε!