Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σχεδιάζεται η διάσπαση της ευρωζώνης με την ενεργοποίηση του plan B – Θα περιλαμβάνει την δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής ζώνης που θα ενταχθεί η Ελλάδα με νόμισμα το νότιο ευρώ και ισοτιμία 1 προς 2

 
Πηγή: banking news
του Π. Λεωτσάκου

(upd2)Ένα ευρύτερο σχέδιο διάσπασης της ευρωζώνης φαίνεται ότι επεξεργάζονται τεχνοκράτες σε Γερμανία και Γαλλία.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα σχέδια αυτά πραγματοποιούνται με επίκεντρο την Ελλάδα και αυτό καταδεικνύει ότι ήδη υπάρχουν plan B σε ευρωπαϊκούς κύκλους για το μέλλον της Ευρώπης που δεν είναι η ένωση αλλά η διάσπαση.
Ήδη χθες ο  Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί περιέγραψε την ανάγκη ύπαρξης μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
Ταυτόχρονα σχέδιο διάσπασης της Ευρωζώνης σε Βόρειους και Νότιους, με στόχο τη διάσωση του ευρώ, προτείνει το γαλλικό Συμβούλιο Οικονομικών Αναλύσεων (CAE), σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Με βάση ορισμένες πηγές σε αυτό το Plan B περιλαμβάνεται η έξοδος της Ελλάδος από τον σκληρό πυρήνα του ευρώ για 10 χρόνια.
Με βάση το σχέδιο αυτό εφόσον η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνοχή και την σταθερότητα του ευρώ  και εφόσον δεν αποφασίσει να τηρήσει απόλυτα τις αποφάσεις της συνόδου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου θα ενεργοποιήσουν το plan B.
Με βάση τους βασικούς κανόνες που διέπουν την συμφωνία της ΕΕ μια χώρα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ αλλά Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες  να μην διακινδυνεύσουν το ευρώ….
Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων έχει ως εξής….
Οι ευρωπαίοι θα περιμένουν ακόμη και την προκήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση.
Εν συνεχεία θα αναμένουν να τηρηθούν  απόλυτα όσα η Ευρώπη θα προτάξει και επιβάλλει. Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα ενεργοποιηθεί το plan B.
Η Ελλάδα δεν θα τεθεί εκτός ευρωζώνης αλλά θα δημιουργηθεί μια δεύτερη περιφερειακή οικονομική ζώνη που θα ενταχθούν οι αδύναμες χώρες οι ασυνεπείς με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και όσες θέλουν να μπουν στην ζώνη του ευρώ.
Για τις νέες χώρες θα είναι το μεταβατικό στάδιο και για τις παλαιές χώρες θα είναι η τιμωρία.


Οι 3 άξονες του plan B


To plan B το β΄ σχέδιο έχει 3 άξονες.


Άξονας πρώτος

Η Ελλάδα εντάσσεται σε μια περιφερειακή  ίσως και περιθωριακή ζώνη η οποία θα δημιουργηθεί ειδικά για την Ελλάδα με στρατηγική να μην μολύνει άλλο την ευρωζώνη.
Η περιθωριακή αυτή ζώνη θα καθιστά μη ισότιμο μέλος την Ελλάδα στην ΕΕ.

Άξονας δεύτερος

Θα αλλάξει το νόμισμα της Ελλάδος.
Το σχέδιο που έχει προταθεί είναι ή επάνοδος στο νόμισμα Νέα Δραχμή με διασύνδεση του με το ευρώ ή κατά το πιθανότερο την δημιουργία ενός περιφερειακού νομίσματος π.χ. νοτίου ευρώ με το οποίο θα συναλλάσσεται  η Ελλάδα. Το νότιο ευρώ έχει αναφερθεί σε ορισμένους κύκλους ότι θα έχει την εξής ισοτιμία 1 ευρώ θα ισούται με 2 νότια ευρώ. 

Άξονας τρίτος

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτή την περιφερειακή και περιθωριακή ζώνη εκτός ευρώ για 10 χρόνια και μετά το 2022 θα αξιολογηθεί αν πρέπει να επανέλθει στο ευρώ.

Πότε χρονικά θα μπορούσε να συμβεί αυτό ίσως μέσα στο 2012.


Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: