Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ετοιμάζονται για την... «αναπόφευκτη» χρεοκοπία της Ελλάδας οι Αμερικανοί – Ότι και να αποφασιστεί στη Σύνοδο απλά θα καθυστερήσει τις εξελίξειs



Πηγή: banking news

Αναπόφευκτη πλέον θεωρεί την χρεοκοπία της Ελλάδας ο Martin Feldstein, συστήνοντας παράλληλα και την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και επικεφαλής του National Bureau of Economic Research (Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών), θεωρείται από τις αγορές ως ένας από τους εκφραστές της αμερικανικής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση της χώρας συμβουλεύεται το Ινστιτούτο με την 90χρονη ιστορία. 
Μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να παρατείνει το χρόνο μέχρι τη χρεοκοπία. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν αυτό τελικά συμβεί, ανέφερε ο Feldstein. Τα βασικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια να αμφισβητήσει κανείς αυτήν την εξέλιξη: το χρέος κοντά στο 150% του ΑΕΠ, διψήφιο ποσοστό ανεργίας και επιταχυνόμενη ύφεση. 

«Θεωρώ ότι εάν η Ελλάδα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη, χωρίς να τιμωρηθεί από τους εταίρους της, θα ήταν η καλύτερη επιλογή που θα πρέπει να ακολουθήσει», ανέφερε ο καθηγητής του NBER. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα να διατεθούν στον EFSF για να σταματήσουν τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα να εξαπλωθούν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Ο EFSF έχει αρκετά κεφάλαια για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ιταλία ή την Ισπανία. 
Ο Feldstein κατέκρινε και τους Ευρωπαίους για τους χειρισμούς τους. «Δεν κάνουν κάτι. Μιλούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, στέλνοντας τις στις αγορές. Εάν δεν μπορέσουν εκεί τότε μπορούν να κάνουν χρήση των κυβερνητικων κεφαλαίων. Εάν όμως και πάλι αποτύχουν; Ποιος ξέρει...», αναρωτιέται ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι και οι ΗΠΑ θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις, με τη διαφορά όμως ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν περιορίσει την έκθεση τους στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: