Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ !




Από σήμερα (3/10/2011) διατίθεται από τις τράπεζες η περιβόητη ‘φοροκάρτα’. Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τις ‘διευκρινίσεις’ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της, τις οποίες προφανώς έδωσε το Υπουργείο στη δημοσιότητα.  Το Υπουργείο, που ακόμη μια φορά βιάζεται και είναι σίγουρο πως θα σκοντάψει.

Δεν θα συζητήσω καν τις αστειότητες περί προσωπικών δεδομένων, παρακολούθησης της καταναλωτικής συμπεριφοράς, τους σφραγίσματός μας απ’ τον ‘εξαποδώ’, το 666 κλπ. Αλλού είναι η μεγάλη ΤΡΥΠΑ, που οι υπεύθυνοι Γενικοί Γραμματείς της Ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ.
Έχουμε και λέμε.
  • Από φέτος (δηλώσεις για το 2011)  όλες οι δηλώσεις πάνε ηλεκτρονικά (δεν θα σταλούν καν έντυπα).
  • Θα υπάρχει πάλι ο κωδικός 049, όπου, όπως και φέτος, θα αναγράφεταιΣΥΝΟΛΙΚΑ το ποσό των αποδείξεων που μαζέψαμε όλη την χρονιά. (Με τις εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου για τον νέο φορολογικό νομοσχέδιο μάλιστα θα χρειάζεται μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το εισόδημά μας από το ημερολογιακό 2012).
  • Προφανές επίσης είναι πως ένα ποσοστό (το μεγαλύτερο πιθανότατα σε αριθμό) συναλλαγών όλων μας ΔΕΝ θα περάσουν από το σύστημα της ΦΟΡΟΚΑΡΤΑΣ. (Ούτε το περίπτερο μπορείς να υποχρεώσεις να έχει ‘μηχανάκι’, ούτε το Mini Market, ούτε, ούτε, ούτε. Θα έχουμε λοιπόν στο τέλος του έτους την εξής κατάσταση:
    • Στο TAXIS χρεωμένο το ΑΦΜ μας, με έναν αριθμό συναλλαγών.
    • Στα χέρια μας (του φορολογούμενου) ένα μάτσο αποδείξεις, στις οποίεςείναι μέσα ΚΑΙ αυτές που έχει το taxis στον αρχείο του. Διότι το Υπουργείο το λέει καθαρά (και ορθώς): Ασχέτως εάν έχεις μηχανάκι, την απόδειξη πρέπει να την εκδώσεις και να την δώσεις στον καταναλωτή.

Από εδώ αρχίζει το μπάχαλο ! Τι θα γράψω εγώ ο φορολογούμενος στον κωδικό 049;;

Λέει το υπουργείο, ‘θα μπορώ από ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί’ να ‘μπω’ στο TAXIS να δώ πόσες αποδείξεις ‘μάζεψα’ ηλεκτρονικά. Ωραία και τις είδα. Έχω και στα χέρια μου ένα μάτσο, και τις αθροίζω, και ΑΘΡΟΙΖΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ! Πού θα το βρείτε ξεφτέρια μου;; Μια χαρά σας ‘έκλεψα’ !!..

Λέει, πάλι το πάνσοφο Υπουργείο, ‘στην εφαρμογή που θα δημιουργηθεί’ θα μπορεί ο φορολογούμενος να μπει και να καταχωρήσει τις αποδείξεις (το μάτσο που έχει στα χέρια του και ΔΕΝ έχουν περάσει από μηχανάκι) ώστε να ‘προστεθούν’ στον ΑΦΜ του. Όμως δεν μας λέει την αλήθεια. Διότι όπως καταλαβαίνετε, ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ, αφού με τον τρόπο αυτό πάλι θα μπορούμε να βάλουμε μέσα ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ που έχουν περάσει (είτε από δόλο, είτε από λάθος, είτε επειδή στην πράξη είναι αδύνατο να θυμόμαστε ποιες έχουν και ποιες δεν έχουν ‘περάσει’ από ‘μηχανάκι’. Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να το κάνει, είναι να μας ζητήσει ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΙΑ !!

Κι εδώ είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΚΛΑΜΑ. Ποιος θα κάτσει να περάσει 500, 600 ή και περισσότερες αποδείξεις ΜΙΑ-ΜΙΑ (ΑΦΜ επιχείρησης, ποσό, ημερομηνία) στοTAXIS;; Εδώ μιλάμε για γιγαντιαίο data entry. Και καλά, πες εγώ που είμαι λογιστής κι έχω internet, κάθομαι και τις περνάω, λίγες-λίγες κάθε βδομάδα. Κατ’ αρχήν, για το 2011 (ακόμη δεν υπάρχει καν η ‘ειδική εφαρμογή’,) ήδη έχουν μαζευτεί τόσες πολλές που ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ πια. Αλλά και στο μέλλον, είναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΟ, πως οι περισσότεροι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. Ακόμη και σε λογιστικό γραφείο να τις πας, θεωρώ  ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΟΛΟ να αναλαμβάνει στο τέλος του έτους να κάνει τέτοια δουλειά, κι αν το αναλάβει πάντως θα το ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΝΕΙΣ. Επομένως ΠΑΝΕ ΟΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ.

Συμβουλή μου: ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ. Μαζεύετε τις αποδειξούλες σας. Κάντε και μια απλή άθροιση στο τέλος της χρονιάς. Γράψτε τους το ποσό στον κωδικό και ξεμπερδέψτε. Το ΜΙΚΤΟ πράγμα που υποτίθεται πως θα σας απαλλάξει απ’ την συλλογή μερικών (θα είναι οι λιγότερες) αποδείξεων, θα σας οδηγήσει σίγουρα σε πολύ μεγαλύτερο μπελά.

Όσο για τους  ..ντοκτορούχους Γενικούς του Υπουργείου, να το πάρουν απόφαση από τώρα. Πως με τις απίθανες βλακείες που κάνουν συνεχώς, ο λαός θα τους βγάλει σίγουρα στην ..εφεδρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: