Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οργιο φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρήσεων



ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης  20/4/1995
( το κειμενο μπορει να ειναι παλιο, οι μεθοδοι ομως φοροδιαφυγης ειναι διαχρονικές)

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, παραδέχτηκε χτες δημόσια, ότι μεγάλες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν ασύστολα, απορρίπτοντας το μύθο που καλλιεργούσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και ο ΣΕΒ, πως οι μεγάλες επιχειρήσεις δε φοροδιαφεύγουν γιατί έχουν "οργανωμένα" λογιστήρια
Το όργιο φοροδιαφυγής, στην οποία επιδίδεται προκλητικά και χωρίς προσχήματα το μεγάλο κεφάλαιο, ομολόγησε χτες για πρώτη φορά δημόσια ο αρμόδιος υφυπουργός ΟικονομικώνΔ. Γεωργακόπουλος,με δημόσιες δηλώσεις του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ του Γ. Αλαφούζου. Για πρώτη φορά, έδωσε στοιχεία - χωρίς βέβαια να κατονομάσει τις επιχειρήσεις - σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι από τα αποτελέσματα των ελέγχων των διωκτικών αρχών του υπουργείου σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών, μέσω της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Είναι πάντως, αξιοσημείωτο, ότι ενώ αποτελούσε κοινό μυστικό - για το οποίο μόνο το ΚΚΕ μιλούσε δημόσια - ότι δηλαδή η μεγάλη μάζα της φοροδιαφυγής βρίσκεται στο μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αναζητούσε την καταπολέμησή της με ελέγχους και μέτρα (όπως τα "αντικειμενικά" κριτήρια), που αφορούσαν μόνο τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.


Ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άτομα ή και εταιρίες μαϊμούδες, εξέδιδαν τιμολόγια, αξίας δισ. δραχμών, με αποδέκτες μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις. Οπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, οι εταιρίες μαϊμούδες αποτελούν κατασκεύασμα των επιχειρήσεων ληπτών των εικονικών και πλαστών τιμολογίων, με προφανή στόχο τη διάπραξη φοροδιαφυγής. Είναι αποκαλυπτικός ο διάλογος που είχε ο υφυπουργός με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Λ. Κομίνη:
Δημ.: Σε τι ύψος, δηλαδή, μπορεί να πει κανείς ότι ανεβαίνει η φοροδιαφυγή;
Δ. Γεωργακόπουλος: "Αν σας πω ότι μία εταιρία μπορεί να έχει τιμολόγια εικονικά της τάξης του 1 δισ. ή του 1,5 δισ.;".
Δημ.: Που σημαίνει ότι απέκρυψε κέρδη 1 δισ. δραχμών τουλάχιστον.
Δ. Γ.: "Αυτά βέβαια ανακάλυψε η ΥΠΕΔΑ. Αν πάρουμε αυτά που δε συλλαμβάνει γιατί δεν έχει κάνει ελέγχους, καταλαβαίνετε για τι μεγέθη μιλάμε. Δηλαδή δεν τολμώ να διακινδυνεύσω κάποιο μέγεθος"!!!
Στη συνέχεια του διαλόγου, ο υφυπουργός, απέρριψε το στερεότυπο επιχείρημα των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και του ΣΕΒ, ότι δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν κάνουν φοροδιαφυγή, γιατί έχουν οργανωμένα λογιστήρια, ομολογώντας ότι και "πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που καθένας τουλάχιστον πίστευε, ότι με τα οργανωμένα λογιστήρια που θα έχουν, θα απέφευγαν αυτού του είδους τις καταστάσεις"... Και ο υφυπουργός Οικονομικών, δεσμεύτηκε μέσα στο Μάη, να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων αυτών, την υπόθεση των οποίων θα επιληφθούν οι εισαγγελικές αρχές.
Επίσης, το πρωί, ο Δ. Γεωργακόπουλος, έδωσε στους δημοσιογράφους στοιχεία για τα αποτελέσματα των προσωρινών και προληπτικών ελέγχων της ΥΠΕΔΑ σε 13 περιφέρειες της χώρας τον μήνα Μάρτη σύμφωνα με τα οποία από τις 5.245 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν 39.759 φορολογικές παραβάσεις(μη έκδοση τιμολογίων πώλησης ή αγοράς, μη έκδοση αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες κλπ.) και ότι κατασχέθηκαν βιβλία και στοιχεία από 278 επιχειρήσεις.
Ακόμη, ο υφυπουργός, ανακοίνωσε χτες στοιχεία από τη διασταύρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από ακίνητα, που έκανε το ΚΕΠΥΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός, προκύπτει ότι από τις διασταυρώσεις στοιχείων με707.230 φορολογικές δηλώσεις του έτους 1994, προκύπτει ότι 135.401 ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε δε δήλωσαν καθόλου εισόδημα από οικοδομές είτε δήλωσαν μειωμένο εισόδημα. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, απορρίπτει τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής των ιδιόκτητων ακινήτων στα δηλούμενα μισθώματα.
Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: