Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Θέσεις της Λυών: Η ιταλική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας



Συγγραφείς: Αντόνιο Γκράμσι
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Σελίδες: 112
Τιμή: 9 ¤

Οι Θέσεις της Λυών αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Η κυκλοφορία τους στα ελληνικά καλύπτει ένα εκδοτικό και βιβλιογραφικό κενό. Πρόκειται για τις Θέσεις του Γ? Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πόλη Λυών (εξαιτίας της φασιστικής καταστολής) στις 20-26 Γενάρη του 1926.


Συγγραφέας τους είναι ο Αντόνιο Γκράμσι. Αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας της νέας ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, υπό την καθοδήγηση του Γκράμσι (μετά την περίοδο Μπορντίγκα), να συνδυάσει την επαναστατική στρατηγική με μια μάχιμη πολιτική παρέμβαση. Απ' αυτή την άποψη, οι Θέσεις της Λυών συνιστούν την ωριμότερη στιγμή τόσο του επαναστατικού ΚΚ Ιταλίας όσο και του ίδιου του Γκράμσι.Η κρίση που βιώνουμε σήμερα βάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη την ανατροπή του καπιταλισμού. 


Όμως η ανατροπή αυτή δεν θα είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης «νύχτας των οδοφραγμάτων» αλλά ζήτημα μεθοδικής προετοιμασίας στη διάρκεια του ?πολέμου των θέσεων? πριν τις αποφασιστικές κινήσεις των στρατευμάτων. Οι Θέσεις της Λυών αποτελούν ένα εγχειρίδιο για τη νικηφόρα προετοιμασία του αντικαπιταλιστικού στρατοπέδου.Ο Αντόνιο Γκράμσι (22/01/1891-27/04/1937) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαρδηνία της Ιταλίας. Το 1911 βρέθηκε για σπουδές στο Τορίνο, όπου και οργανώθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιταλίας. Εναντιώθηκε στον ΑΆ Παγκόσμιο Πόλεμο και τάχθηκε με τη ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος. Η νίκη της Ρώσικης Επανάστασης το 1917 σημάδεψε την προσωπική και πολιτική του πορεία. Το 1919-1920 συμμετείχε στο κίνημα της «Κόκκινης Διετίας» ως μέλος της συντακτικής ομάδας της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ordine Nuovo. Στήριξε με ενθουσιασμό τα εργοστασιακά συμβούλια και αγωνίστηκε για τη νίκη της επαναστατικής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 1921, μαζί με άλλους αγωνιστές, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, του οποίου την ηγεσία ανέλαβε από το 1924 μέχρι το 1926. Τον Νοέμβρη του 1926, η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι τον συνέλαβε και τον καταδίκασε σε εικοσαετή φυλάκιση. Πέθανε το 1937, σε ηλικία 46 ετών, από την κατάρρευση της υγείας του που προκάλεσε ο πολύχρονος εγκλεισμός του. ¶φησε πλούσιο συγγραφικό έργο τόσο στη διάρκεια της πολιτικής του δράσης όσο και στα χρόνια της φυλάκισής του.

1 σχόλιο:

markos είπε...

Ο συνδιασμός της άμεσης παρέμβασης πάνω στα καθημερινά σημερινά προβλήματα με τρόπο που να οδηγούν ολοκληρωμένα στο αύριο, αποδείχτηκε οτι είναι μια πολύ δύσκολη τέχνη που η σημερινή αριστερά πρέπει να μάθει.