Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί διαδηλώνουν οι ένστολοιΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ 
Του Τάσου Μαυρόπουλου

Το κράτος έδωσε τη δυνατότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.) να συνταξιοδοτούνται μετά την 25ετία λόγω των συνθηκών εργασίας και της υπέρμετρης επιβάρυνσης του ωραρίου τους. Στατιστικά στα 25 χρόνια υπηρεσίας ένας ένστολος έχει καλύψει σε υπερωριακή απλήρωτη εργασία άλλα 10 χρόνια. Η υπερεργασία αυτή δεν πληρωνόταν και δεν πληρώνεται, λόγω της νομοθεσίας που διέπει τα Σώματα αυτά. Αν αποζημιώνονταν γι' αυτές τις ώρες με τα προβλεπόμενα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ήταν πλούσιοι.
Το μόνο "ευεργέτημα" που είχαν (το οποίο κόπηκε) είναι να μπορούν να συνταξιοδοτούνται με 25 χρόνια υπηρεσίας. Για να πάρεις όμως μια σύνταξη που θα σου επιτρέπει στοιχειωδώς να επιβιώσεις, πρέπει να εξαντλήσεις την 35ετία. Αυτοί που σήμερα είναι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών είναι αυτοί που: α) εξάντλησαν την 35ετία επειδή προσλήφθηκαν σε ηλικία 18 ετών ή μικρότεροι. β) Αποστρατεύτηκαν παρά τη θέλησή τους λόγω κρίσεων. γ) Όσοι για οικονομικούς ή οικογενειακούς λόγους παραιτήθηκαν για να καλύψουν κάποιες τρύπες από το εφάπαξ, το οποίο μαζί με τη σύνταξη είναι σαφώς μικρότερα από το να εξαντλούσαν την 35ετία. δ) Υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις των Ε.Δ. και Σ.Α. και βιολογικά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν.


Κανείς δεν έφυγε με εθελουσία και πριμοδότηση. Αυτούς λοιπόν τους συνταξιούχους, μετά το ξεζούμισμα, τους πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες, στοχοποιώντας τους ως υπεύθυνους για την κατάντια της οικονομίας και τους τιμωρεί με φορολόγηση 40%. Από τη μια τούς διώχνει παρά τη θέλησή τους ή τους εξαναγκάζει σε παραίτηση και από την άλλη τούς τιμωρεί. Τους τιμωρεί για δεύτερη φορά, αφού και στην ενέργεια ουδέποτε τους έδωσαν τα κεκτημένα και αυτονόητα για τους άλλους κλάδους και τους εξαίρεσε από τα συνταγματικά και πολιτικά δικαιώματα των υπολοίπων Ελλήνων.
Αυτοί με τα κεφάλαια στις ελβετικές τράπεζες, τις υπεράκτιες εταιρείες, τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, οι τραπεζίτες και οι αεριτζήδες κερδοσκόποι, όλοι αυτοί που ρούφηξαν τον πλούτο της χώρας και το αίμα του λαού, που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα και μίζες και τα κουκούλωσαν σε μια βραδιά, κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε ότι πατριωτισμός είναι να μη μιλάς, να μην αντιδράς όταν σου κόβουν μισθούς, συντάξεις, σε απολύουν και σε εξαθλιώνουν οικογενειακώς. Ε, όχι λοιπόν! Πατριωτικό καθήκον για μας τους ένστολους είναι η υπεράσπιση του Συντάγματος, στο οποίο δώσαμε όρκο και καταλύεται. Πατριωτικό καθήκον για μας τους ένστολους είναι η κοινή δράση με τον λαό, που αντιστέκεται σ' αυτή την κατρακύλα που μας εξαθλιώνει και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, των παιδιών μας, και ποινικοποιεί την εργασία, τον μισθό και τη σύνταξη.
Τα στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. και οι απόστρατοι δεν είναι μισθοφόροι, όπως βιάστηκαν κάποιοι να μας κατηγορήσουν. Μισθοφόρος είναι ο μισθωτός στρατιώτης στην υπηρεσία ξένης χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης πάει να μας μετατρέψει σε μισθοφόρους, αφού έχει αρχίσει τις διαδικασίες παραχώρησης του πλούτου της χώρας σε ξένα χέρια, υλοποιώντας τη θέληση των κερδοσκόπων και των αγορών. Κίνητρο των μισθοφόρων είναι ο πλουτισμός και το πλιάτσικο. Κίνητρο των ενστόλων είναι η συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους πολίτες της χώρας. Γι' αυτό κάθε μέρα η μείωση των αποδοχών έχει φτάσει το 40%, βάζουν το χέρι στην τσέπη για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, αφού και οι λειτουργικές δαπάνες είναι πετσοκομμένες.
Όσοι μέχρι σήμερα πίστευαν ότι Ε.Δ. και Σ.Α. αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν τους αγγίζει κανείς, διαψεύδονται πανηγυρικά. Έστω και τώρα οι άνδρες των ΜΑΤ πρέπει να καταλάβουν ότι η θέση τους είναι δίπλα στον λαό και όχι απέναντί του. Αυτοί που διαδήλωναν και θα διαδηλώνουν, διαμαρτύρονται και για τα δικά τους συμφέροντα.

* Ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ε.α., μέλος του τμήματος Σ.Α. του ΣΥΝ.