Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY



 ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την κατάληψη της Γουόλ Στριτ στις 17 του Σεπτέμβρη από την πρωτοβουλία «Occupywallst», που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο μετά από κάλεσμα του αμερικανικού εναλλακτικού δικτύου Adbusters, και στην οποία συμμετέχει ένα μεγάλο πλήθος οργανώσεων, κινημάτων και ακτιβιστών. Στόχος των διοργανωτών είναι να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι με σκηνές, κουζίνες και ατομικά είδη προστασίας, που θα μείνουν εκεί επ’ αόριστον σε μια συναρπαστική κατάληψη μέσα στην «καρδιά του κτήνους».Όπως και οι ίδιοι λένε, η δράση τους είναι εμπνευσμένη από το κίνημα των πλατειών στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ισπανία, και για αυτό ενθαρρύνουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της κατάληψης που θα αυξήσει την συμμετοχή και θα εξασφαλίσει την ασφάλεια.




Για την επιτυχία της κινητοποίησης, η πρωτοβουλία χρησιμοποιεί κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πιο παραδοσιακούς τρόπους όπως λαϊκές συνελεύσεις και ανοιχτές συζητήσεις, ενώ πολλές τοπικές επιτροπές και ομάδες καλλιτεχνών προπαγανδίζουν την δράση σε όλες τις ΗΠΑ. Παράλληλα, σε συμπαράσταση των αμερικανών «αγανακτισμένων», στις 17 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν καταλήψεις χρηματιστηρίων και σε άλλες πόλεις, όπως Λονδίνο, Τορόντο, Τόκιο, Μαδρίτη, Σαν Φρανσίσκο, Μιλάνο, ενώ έπεται και συνέχεια.Στόχος της πρωτοβουλίας «Occupywallst», είναι να εκφραστεί η κοινωνική αγανάκτηση από την δικτατορία του χρηματοπιστωτικού τομέα, από την διαφθορά και την απληστία του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου, από την ανεργία που επίσημα ξεπέρασε το 16%, από την κοινωνική υποβάθμιση και την περιθωριοποίηση λόγω της κρίσης. Παράλληλα, θέλουν να ακουστούν τα αιτήματά τους για έλεγχο στη χρηματοδότηση των κομμάτων, για περιορισμό στις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες και για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ σε συγχρονισμό με τις πλατείες της Μεσογείου διεκδικούν «πραγματική δημοκρατία τώρα». Να επισημανθεί, ότι η κατάληψη της Γουόλ Στρητ είναι μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής που έχει ξεκινήσει προκειμένου να εκφραστεί η νέα κοινωνική δυναμική στις ΗΠΑ.
Επόμενη δράση είναι η Ημέρα της Οργής και η κατάληψη της πλατείας Ελευθερίας στην Ουάσιγκτον στις 6 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαδηλώσεις που θα γίνουν στις 15 Οκτωβρίου, ημέρα της παγκόσμιας κινητοποίησης των κινημάτων, σε μια προσπάθεια παγκοσμιοποίησης της αντίστασης. Γιατί όπως εύστοχα επισημαίνει ο Raimundo Viejo από το πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης: «το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα ήταν το πρώτο βήμα στο δρόμο. Τότε το μοντέλο μας ήταν να επιτεθούμε στο σύστημα σαν μια αγέλη λύκων. Υπήρχε ένας λύκος που οδηγούσε την κούρσα και εκείνοι που ακολούθησαν πίσω. Τώρα το μοντέλο έχει εξελιχθεί. Σήμερα είμαστε ένα μεγάλο πλήθος των ανθρώπων».
Δημήτρης Γκιβίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: