Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εθελοντικά...


Πηγή: ΑΥΓΗ
του Θ. Καρτερού


Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/06/2011
Το επίθετο εθελοντικός-ή-ό έρχεται και ξανάρχεται τον τελευταίο καιρό σε δηλώσεις επισήμων της Ευρώπης, αναλυτών και αρθρογράφων. Εθελοντική αναδιάρθρωση, εθελοντική επιμήκυνση, εθελοντικό κούρεμα, εθελοντική συμμετοχή - εθελοντικά τα πάντα όλα.  Ετοιμαζόμαστε να βρούμε μία λύση, η οποία βασίζεται στην εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων και κάτω από προϋποθέσεις που δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο, είναι η τελευταία δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν.
Πολύς εθελοντισμός, όπως βλέπετε. Που αφορά πάντα στους ίδιους -στους ιδιώτες επενδυτές ή αλλιώς δανειστές ή, κατά πολλούς, τοκογλύφους. Τους οποίους ο Παπανδρέου διαβεβαιώνει ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ. Στους οποίους μεταβιβάζονται κυριολεκτικά χέρι με χέρι όσα παίρνει η χώρα από το «μηχανισμό βοήθειας» με τους γνωστούς δρακόντειους όρους. Και τους οποίους συνεχώς διαβεβαιώνουν επισήμως και ανεπισήμως, οριζοντίως και καθέτως, πώς μόνο εθελοντικά θα συμμετάσχουν σε οτιδήποτε τους θίγει έστω ελάχιστα.


Αυτή η εξαίσια ευαισθησία, αυτή η δημοκρατική τρυφερότητα, αυτή η οικονομική κατανόηση, αυτή η απόλυτη εφαρμογή της αρχής του εθελοντισμού, δεν ισχύει όμως για τους «άλλους». Για όσους καλούνται να πληρώσουν - τα σπασμένα. Εκεί η ράβδος πίπτει πριν από τον λόγο, είτε μιλάμε για συνταξιούχους είτε για μικρομεσαίους είτε για νέους είτε για ηλικιωμένους είτε για γυναίκες είτε για άντρες. Η δημοκρατική τρυφερότητα γίνεται εδώ αυταρχική ισοπέδωση. Θα πληρώσετε θέλετε δεν θέλετε - κανένας εθελοντισμός. Ακόμα χειρότερα: Θα πληρώσετε μπορείτε δεν μπορείτε.
Σε κανενός το μυαλό δεν περνάει η σκέψη να απευθυνθεί στους Έλληνες, όπως στην Ολυμπιάδα παραδείγματος χάρη, και να τους ζητήσει εθελοντική συμμετοχή στην προσπάθεια «διάσωσης της χώρας». Όσοι πιστοί προσέλθετε - εθελοντικώς. Δώστε τη μισή σας σύνταξη ή τον μισό μισθό σας ή ολόκληρη τη δουλειά σας ή διπλάσιο και τριπλάσιο φόρο ή το μαγαζάκι σας ή τις συλλογικές συμβάσεις, υπέρ πατρίδας. Δηλώστε εθελοντές για το Μεσοπρόθεσμο, πράγμα που μπορεί να γίνει εύκολα ηλεκτρονικώς - για να μην περιμένουν οι άνθρωποι στις ουρές.
Όμως όχι. Ο εθελοντισμός είναι ένα λουλούδι που φυτρώνει μόνο μεταξύ δανειστών. Για μας αρκεί ένα νομοσχέδιο ενός άρθρου - και πολύ μας πέφτει. Γιατί; Δεν έχει εμπιστοσύνη στον πατριωτισμό μας ο Παπανδρέου; Δεν έχει εμπιστοσύνη στον δικό του πατριωτισμό; Ή μήπως στη δημοκρατία μας ορισμένοι είναι πιο εθελοντές από τους άλλους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: