Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Υπέρ του Μεσοπρόθεσμου 11 πανεπιστημιακοί

Ο πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θαν. Βερέμης


ΠΗΓΗ: ΕΝΕΤ 15/6
Διακήρυξη με την οποία τάσσονται υπέρ της εφαρμογής όσων συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα συνυπογράφουν 11 πανεπιστημιακοί. «Χάσαμε τη μάχη της ανάπτυξης και προϋπόθεση για να μη χάσουμε τον πόλεμο είναι να ανακτήσουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη πρώτα του εαυτού μας, στη συνέχεια δε και των ξένων, ως λαός που διδάσκεται από τα λάθη του και αγωνίζεται για την αναίρεση ή έστω τον περιορισμό των συνεπειών τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Διαφωνούν με τη "δαιμονοποίηση" των ξένων κυβερνήσεων και καλούν τους πολίτες να αναρωτηθούν αν η κατάσταση του μέσου έλληνα θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί, στην περίπτωση που η χώρα κηρήξει στάση πληρωμών. Παραδέχονται ότι πολλές από τις αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών δεν είναι κοινωνικά δίκαιες ή οικονομικά αποτελεσματικές, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν διαφαίνεται εναλλακτική προοπτική από τη συνέχιση της χρηματοδότησής, "έστω και με τους, σκληρούς πράγματι, όρους του Μνημονίου".


Επιρρίπτουν ευθύνες και στους πολίτες. "Δεν καθυστερήσαμε με μαζικές κινητοποιήσεις τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος; Οι πολιτικές μας επιλογές, η επίμονη απαίτηση ευχάριστων προεκλογικών υποσχέσεων που οδηγούσε τα κόμματα σε πλειοδοσία «δεσμεύσεων» και εξοστράκιζε τις φωνές της πρόνοιας και της λογικής, ο ατομικός υπερδανεισμός και ο ακραίος υπερκαταναλωτισμός την περίοδο της φαινομενικής ευμάρειας δεν συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση; Και υπήρξαν ποτέ λαοί που δεν κατέβαλαν τίμημα για τα λάθη τους;" σημειώνουν.
Ισχυρίζονται ότι η "ορθολογική" αντίδραση στην κρίση θα ήταν "η αποδοχή της νέας πραγματικότητας ως κατάστασης δυσχερώς (και μόνο σε βάθος χρόνου) αναστρέψιμης, καθώς και ο πολλαπλασιασμός των ατομικών και συλλογικών μας προσπαθειών για την έξοδο από την κρίση".
Τη διακήρυξη υπογράφουν οι:
Θάνος Βερέμης, ιστορικός, πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Απόστολος Γεωργιάδης, αστικολόγος, πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Θανάσης Διαμαντόπουλος, πολιτικός επιστήμων
Θόδωρος Κουλουμπής, διεθνολόγος, πρώην πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικός επιστήμων
Γιώργος Παγουλάτος, πολιτικός επιστήμων
Χρήστος Ροζάκης, διεθνολόγος, αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Μιχάλης Σταθόπουλος, αστικολόγος, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
Πλάτων Τήνιος, οικονομολόγος
Γρηγόρης Τσάλτας, διεθνολόγος, εκλεγμένος πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Λουκάς Τσούκαλης, πολιτικός επιστήμων

Σημ. Cynical: Έρχεται και η δικη σας η σειρα... και να πεις οτι ειναι αθωοι και απλοι πεφωτισμενοι που βλεπουν αυτο που εμεις δεν βλεπουμε; Απο τον Τσουκαλη της Bildenberg, μεχρι τον κομμουνιστοφαγο Μαραντζιδη, μεχρι τους Βερεμη, Παγουλατο και σια του συγκροτηματος Αλαφουζου, ολοι καλοτρωνε.

4 σχόλια:

cynical είπε...

εδω βλεπω ενα ...βαθυ ρηγμα στην ακαδημαικη κοινοτητα. Οι 32 τολμητιες φαινεται δεν τους επαιξαν στη διακηρυξη τους, πιθανον να τους θεωρησαν ειτε δευτεραντζες, ειτε πολυ ξεπουλημενους, ειτε το αντιθετο (ποιος ξερει;) και αναγκαστηκαν οι ανθρωποι (οι 11) να κανουν κοινη και ανεξαρτητοι καθοδο, μπας και λειψουν απο τη νεα μοιρασια.

Αλλα, τζαμπα εκαναν δηλωση μετανοιας, ο νεος πρωθυπουργος και οι νεοι υπουργοι θα ειναι οπως παντα, αδιαβλητοι, αδιαφθοροι, ατεγκτοι, ορθολογιστες, ακομματιστοι και εκ του εξωτερικου.

pentanostimi είπε...

καραγκιόζηδες οπως και οι άλλοι...απλά πράγματα

cornelsen είπε...

Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τα εισοδήματά τους αλλά και τούς χρηματοδότες τους.

eliamep-bilderberg group είπε...

Αφού ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Παιδείας όρισε την εθνική (μας) ιστορία με βάση την κατά το ΕΛΙΑΜΕΠ αναγκαία υπερεθνική εξωτερική πολιτική, τώρα ο κυρ-Θάνος μας καλεί να φάμε αδιαμαρτύρητα το κυρίως γεύμα.

Γενικόλογο, αλλά αναγκαίο:
Μεσοπρόθεσμη ναναι η ακαδημαϊκή ώρα ολονών τους.