Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Σφαγή των εργατών για να εξευμενιστεί η "θεά Αγορά"



του ciaoant1

Οι κινέζοι εργάτες είναι ανταγωνιστικότεροι από εσάς. Πρέπει να "βελτιωθείτε" λοιπόν - προσπαθήστε να τους μοιάσετε

Με... υποσχετικές για το άμεσο μέλλον έκλεισε η επίσκεψη της Τρόικας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς κατά τη χθεσινή συνάντηση άνοιξε διάπλατα το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ενώ όπως φάνηκε, ποτέ δεν έκλεισε το θέμα της μη επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων. Όλες οι παρεμβάσεις που ζητήθηκαν και κατά κύριο λόγο συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της ομάδας των δανειστών, οδηγούν σε δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων για τις πληρωμές των μισθών αλλά και των υπερωριών.
Ο καθένας βέβαια λέει "το μακρύ και το κοντό του", και ποιος ξέρει τι απ' όλα αυτά θα περάσει και τι όχι. Αλλά, ως "γενική ιδέα", αυτό που είναι προφανές είναι η προσπάθεια "κινεζοποίησης" των εργατών. Αυτός είναι σύγχρονος καπιταλισμός, που κάποτε έκοβε τα κεφάλαια των φεουδαρχών, και πλέον για να λειτουργήσει μας επιστρέφει κατευθείαν σε αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές που που κάποτε ανέτρεπε, κάνοντας αναγκαία την ανατροπή του

“Ξέχασαν” να πουν πολλά πράγματα για τις λεπτομέρειες του νόμου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, προτίμησαν να πουν ότι δίνουν ... μάχη με την Τρόικα

Τα... ψιλά γράμματα του νόμου που αφορούν στις αποζημιώσεις ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνουν ότι οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται για περισσότερο από δώδεκα μήνες θεωρούνται, αν δεν συμφωνηθεί ρητά κάτι άλλο από εργοδότες και εργαζόμενους, ως συμβάσεις δοκιμής!

Με λίγα λόγια ξεχάστε τη 12μηνη... δοκιμή, κάθε σύμβαση πλέον αν δεν αναφέρει ότι δεν είναι “δοκιμής” θα θεωρείται τέτοια και ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να την καταγγέλλει χωρίς καμία προειδοποίηση.

Παράλληλα όσοι έχουν κλείσει στη δουλειά από 12 μήνες ως δύο χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να απολυθούν με μόνη υποχρέωση του εργοδότη να τους ειδοποιήσει ένα μήνα πριν.

Αν ο εργοδότης προειδοποιήσει ως και έξι μήνες πριν τον εργαζόμενο ότι θα τον απολύσει, τότε μπορεί να του δώσει τη μισή αποζημίωση.

Ως και δώδεκα μισθούς (μεικτά) θα χάνουν από την αποζημίωση οι εργαζόμενοι που θα ειδοποιούνται γραπτώς από τον εργοδότη ότι θα απολυθούν.

Την ίδια ώρα ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να δίνει την αποζημίωση σε διμηνιαίες δόσεις... Με λίγα λόγια και απολυμένος και στο “περίμενε” για την αποζημίωση.

Εργασιακός μεσαίωνας περιμένει όμως τους νέους. Ο νέος νόμος προβλέπει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που είναι κάτω των 25 ετών μισθό μόλις στο 84% του κατώτατου. Θα αμείβονται δηλαδή με 621,6 ευρώ (μεικτά) αντί των 740 ευρώ που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ

Αυτό για τους “τυχερούς” που θα βρίσκουν 8ωρη εργασίας, καθώς χιλιάδες άτομα που θα βρουν δουλειά part time καταργείται η προσαύξηση 7,5% επί του καταβαλλόµενου ωροµισθίου για όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο για λιγότερες από τέσσερις ώρες την ηµέρα.

Καταργείται επίσης η προσαύξηση κατά 10% του ωρομισθίου για όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο, των ωρών που είχαν αρχικά συμφωνηθεί ημερησίως.

Περίπου 225.000 επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στο αμέσως επόμενο χρονικο διάστημα, άλλς 215.000 επιχιερήσεις αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να συνεχίσουν τη λειτουργεία τους, ενώ ορατός πια είναι ο κίνδυνος να χαθούν περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που προκρίνουν ως μέσο αντίδρασης - δράσης για την ικανοποίηση των ΜΜΕ τη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. Το ποσοστό σήμερα αγγίζει το 51,7% όταν στην έρευνα του Ιουλίου ήταν 43,5%.

Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις, ποσοστό 26,8%, θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του 2010 μπήκαν στο «κόκκινο» άλλες 50.000 επιχειρήσεις, αυξανοντας σε 225.000 τον αριθμός τους, που μέχρι το καλοκαίρι ήταν ήταν 175.000.

Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις, με 1 στις 4 επιχειρήσεις να οφείλει στο ΙΚΑ, 3 στις 10 στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.

Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης αφού 2 στις 10 των επιχειρήσεων που απευθύνθηκε στις Τράπεζες και μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους.

Διαστάσεις γενικής διαμαρτυρίας λαμβάνει η απεργία της 23ης Φεβρουαρίου.

Πέραν της κινητοποίησης των εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κλειστά θα παραμείνουν την ίδια ημέρα και τα εμπορικά καταστήματα, μετά τη σημερινή απόφαση της Συνομοσπονδίας Εμπόρων.
Η οργάνωση αποφάσισε τριήμερο κινητοποιήσεων από τις 21 Φεβρουαρίου που θα κορυφωθεί με το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 του μηνός.
Σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας επισημαίνεται πως η πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων έχει περιέλθει «σε μια ιδιαίτερα δυσμενή, αν όχι τραγική, κατάσταση».
Ποιος θα το περίμενε ότι οι ξεζουμισμένοι εργάτες δε θα έχουν λεφτά να αγοράζουν! Προφανώς οι μικρομεσαίοι έμποροι, που χρόνια τώρα πρωτοστατούν στην καταδίκη κάθε κινητοποίησης, δίχως να κατανοούν ότι απλά σκάβουν τον τάφο τους. Τώρα θα αλλάξουν άραγε μυαλά; Ή θα συνεχίσουν να χτυπούν τους εργάτες;

Πάνω από 50 χιλ. επιχειρήσεις αναδιάρθρωσαν τα χρέη τους, λόγω ασφυξίας Αφού δεν είναι ανταγωνιστικές - ειδικά μετά την ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΑ "ΠΡΕΠΕΙ" ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ.
Πάνω από 50.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αναδιάρθρωση οφειλών, κάνοντας χρήση του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά γίνονται ολοένα και πιο έντονα.

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τα φέσια του 2010, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η Υπηρεσία ΑΕ, με το ποσό των ακάλυπτων επιταγών να ανέρχεται στο 1, 81 δις. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών στα 229, 086 εκατ. ευρώ.

Συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο του 2011 οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στην Λευκωσία ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Go International», οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται και τον πρώτο μήνα του 2011, αναλογικά όμως με μικρότερους ρυθμούς από ότι το 2010, όπου έφτασαν σε ετήσια βάση τα 30 δισ.ευρώ περίπου (-12% περίπου σε σχέση με το 2009).

Στα χαμηλότερα της τελευταίας 10ετίας (και όχι μόνον) κινήθηκε η αγορά τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν 9.747 καινούργια αυτοκίνητα έναντι 26.584 του αντίστοιχου διαστήματος του 2010, κάτι που μεταφράζεται σε πτώση 63,3% (!!!).

Η εικόνα αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομική κρίση, αλλά αντικατοπτρίζει τη στάση αναμονής που τηρούσαν οι αγοραστές εν όψει της εξαγγελθείσας από το 2010 απόσυρσης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι διελεύσεις από τις εκθέσεις είχαν αυξηθεί (άρα και το αγοραστικό ενδιαφέρον), οι καταναλωτές έφευγαν περιμένοντας την απόσυρση, για να επανέλθουν όταν θα είχαν οριστικοποιηθεί η διαδικασία και το οικονομικό όφελος που θα είχαν.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Intracom διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις συναδέλφων τους αλλά και για την πρόταση της διοίκησης για περικοπές στους μισθούς. Ειδικότερα, έχει προκηρυχτεί 48ωρη απεργία για την Τετάρτη και την Πέμπτη 9 και 10 του μηνός ενώ είχε προηγηθεί 48ωρη απεργία στις αρχές του Φεβρουαρίου. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναπρόσληψη 100 απολυμένων συναδέλφων τους που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αλλά και να μην προχωρήσει η εταιρεία σε νέες απολύσεις εντός του Φεβρουαρίου.

Πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει και σε μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις αλλά οι περικοπές δεν θα αφορουν σε εργαζόμενους με μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μικτά.

«Κάποτε έρχεται η στιγμή που οι συνεταίροι μεταξύ τους τα σπάνε...». Με τη φράση αυτή, στέλεχος της Intracom, σχολίασε την πρόσφατη αποχώρηση από όλες τις διοικητικές θέσεις του ομίλου Intracom, του συνιδρυτή της εταιρείας και μέχρι πρότινος αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Intracom Holdings, κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η αποχώρηση είχε ως αιτία τις διαφορετικές απόψεις, σχετικά με την ανάπτυξη του ομίλου, που υπήρχαν μεταξύ του κ. Δημητριάδη και του προέδρου του ομίλου κ. Σ. Κόκκαλη. Ο τελευταίος, έχοντας αφήσει τον ΠΑΕ Ολυμπιακός, φέρεται ν' ασχολείται περισσότερο με την Intracom, γεγονός που οδήγησε σε τριβές και τελικά στη σύγκρουση.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης θα παραμείνει μέτοχος στην εταιρεία και ότι δεν προτίθεται να πωλήσει τη συμμετοχή του. Οι αιτίες της σύγκρουσης των -επί μια 35ετία- συνεταίρων στην Intracom, αλλά και την Intralot, είναι πολλαπλές και πιο βαθιές. Η δυσπραγία που διέρχεται ο όμιλος, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και από τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την απότομη πτώση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου στον ΟΤΕ και τον δημόσιο τομέα, οδήγησαν σταδιακά στη συρρίκνωση του πανίσχυρου τεχνολογικού ομίλου της χώρας. Ο όμιλος που το 2001 πέτυχε πωλήσεις ρεκόρ, πλησιάζοντας το 1 δισ. ευρώ, δέκα χρόνια αργότερα έχει συρρικνωνθεί σε πωλήσεις 150-180 εκατ. ευρώ. Ο υπόλοιπος τζίρος του ομίλου Intracom, που εκτιμάται σε περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (Hellas Online) και από κατασκευαστικές δραστηριότητες (Ιντρακάτ).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία δημοσια εμφάνιση του ήταν στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν της οικογένειας Πάγκαλου, στη βασιλική σουίτα του ξενοδοχείου King George την οποία παραχώρησαν αφιλοκερδώς φυσικά οι ιδιοκτήτες συντρόφοι Ν.Σιφουνάκης και Μάρι Δασκαλαντωνάκη της γνωστής σοσιαλιστικής κολεχτίβας ξενοχειακών επιχειρήσεων Grecotel.

Παρακαλώ να γραφτεί στην αφίσα αφού συνηθίζεται όταν εξαφανίζεται κάποιος να αναφέρεται ο τόπος,ο χρόνος καθώς και τα ενδύματα που φορούσε στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση.

Ανώνυμος είπε...

Εχω την εντύπωση ότι ανά διαστήματα τον βγάζουν που και που έξω υπό αυστηρή φυσικά προστασία και πολυπληθή βεβαίως συνοδεία.Για κανά σουβλάκι κανά λογύδριο στο Καπι της περιοχής του και σπανιότερα στο γυαλί.Αίφνης προχτές σα να τονε πήρε το μάτι μου σε στασίδι του Αλτερ,στου Χατζηνικολάου