Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τρισέ: Σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών!

euro_burningΠΗΓΗ: Banks' News
Σχέδιο για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών από τα… δόντια της Γερμανίας και του σχεδίου Μέρκελ για «κούρεμα» πιστωτών έχει θέσει σε εφαρμογή ο Ζαν Κλωντ Τρισέ και σκοπεύει να το έχει εφαρμόσει με επιτυχία πριν αποχωρήσει από την κορυφαία θέση της ΕΚΤ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές του «Β».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Β», ο Τρισέ σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε στις αρχές του έτους να εγκριθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης (κυρίως δηλαδή την Γερμανία…) χρονική επιμήκυνση της δανείων 110 δις. ευρώ προς την Ελλάδα για μια πενταετία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας προς τη χρεοκοπία και μια σοβαρή κρίση, με καταλυτική επίδραση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και την ίδια την ΕΚΤ.
Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν παράλληλα με την προσπάθεια της ΕΚΤ να «εκτροχιάσει» το γαλλογερμανικό σχέδιο για ελεγχόμενες χρεοκοπίες, μέσω των προτάσεων που θα υποβάλει η κεντρική τράπεζα στον μόνιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 


Η πλειοψηφία του συμβουλίου της ΕΚΤ, με εξαίρεση ίσως τη «σκληρή» γερμανική πλευρά, που εκφράζεται από τον υποψήφιο διάδοχο του Τρισέ, Άξελ Βέμπερ, έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο του Γάλλου προέδρου της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι περισσότεροι τραπεζίτες ανησυχούν έντονα για τις καταλυτικές επιδράσεις των ελεγχόμενων χρεοκοπιών στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι εξέφρασε με αρκετή σαφήνεια, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Ντουμπάι, την κοινή συνισταμένη των απόψεων της πλειοψηφίας του συμβουλίου της ΕΚΤ κατά του γαλλογερμανικού σχεδίου για «κούρεμα» πιστωτών.
Μίλησε για ανέξοδες αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών, που είναι στην πράξη  πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν και πρόσθεσε: «Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, περιλαμβανομένων αυτών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έναντι κατοίκων και μη κατοίκων. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελεγχόμενη».
Αυτό που τρομάζει το «ιερατείο» της Φραγκφούρτης είναι ότι αν η Ελλάδα (ακολουθούμενη ίσως από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ή ακόμη και από μεγαλύτερα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας με σοβαρά προβλήματα υπερχρέωσης) ζητήσει τη στήριξη του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού και αμέσως ενεργοποιηθεί μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας με «κούρεμα» των πιστωτών, οι απώλειες που θα υποστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα δημιουργήσουν μείζον ζήτημα φερεγγυότητας, το οποίο θα μεταφερθεί αμέσως στην ίδια την ΕΚΤ, που έχει ανοικτή γραμμή πιστώσεων σχεδόν 100 δις. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στη διατραπεζική αγορά.
«Ας μην ξεχνάμε», τονίζει στο «Β» τραπεζικό στέλεχος με γνώση των προβληματισμών που διατυπώνονται στην Φραγκφούρτη, «ότι το ίδιο το Ευρωσύστημα θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες από ένα “κούρεμα” των πιστωτών της Ελλάδας». Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα και έχει δανείσει τεράστια ποσά, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ελληνικές τράπεζες, με κάλυμμα κρατικά ομόλογα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ούτε που θα ήθελαν να σκεφθούν πώς θα αντιμετώπιζαν μια τέτοια πρωτόγνωρη στην ιστορία της ΕΚΤ κρίση, γι’ αυτό και εξαρχής η ΕΚΤ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διάσωσης της Ελλάδας.
Με άλλα λόγια, το μεγάλο πρόβλημα των κεντρικών τραπεζιτών είναι ότι το σχέδιο Μέρκελ θα δημιουργήσει τελικά πρόβλημα.. τοξικότητας στον ίδιο τον ισολογισμό της ΕΚΤ, με δύο τρόπους: αφενός η κεντρική τράπεζα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος –και σε μερικές περιπτώσεις ο μοναδικός- αγοραστής ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέλη του Ευρωσυστήματος, έχουν δανεισθεί τεράστια ποσά από την ΕΚΤ, με ενέχυρο ομόλογα χωρών της περιφέρειας.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κεντρικοί τραπεζίτες λένε, ότι το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί έχει και ένα στοιχείο «προδοσίας» της ΕΚΤ: η κεντρική τράπεζα στήριξε τις αποφάσεις των πολιτικών τον περασμένο Μάιο, αποδεχόμενη να αγοράσει μαζικά ομόλογα των περιφερειακών οικονομιών και τώρα οι πολιτικοί έρχονται να «κουρέψουν» την ίδια την κεντρική τράπεζα!
Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ δεν έκρυψε χθες, από όσους «αποκωδικοποίησαν» προσεκτικά τα λόγια του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τη νομισματική πολιτική, ότι σκοπεύει να αναλάβει άμεσα δράση για τον «εκτροχιασμό» του σχεδίου Μέρκελ-Σαρκοζί για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη:
n  Ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο των Βρυξελλών αντιπαρατέθηκε ανοικτά με το γαλλογερμανικό ηγετικό δίδυμο: «υπήρξε μια “βαριά” ανταλλαγή απόψεων. Δεν θα διαψεύσω όσα ειπώθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.
n  Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Τρισέ απάντησε στο επιχείρημα της γερμανικής κυβέρνησης, ότι και στα προγράμματα που εφαρμόζει το ΔΝΤ περιλαμβάνονται οι αναδιαρθρώσεις χρέους, τονίζοντας ότι μόνο στο 25% των προγραμμάτων που έχουν εφαρμοσθεί από ιδρύσεως του Ταμείου έχουν «κουρευτεί» οι πιστωτές.
n  Επιπλέον, ο Τρισέ προανήγγειλε ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη συζήτηση στην Ευρώπη για το μηχανισμό χρεοκοπιών, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, με την παρουσίαση των προτάσεων Ρομπάι, ώστε τον Μάρτιο να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας. «Θα ξεκαθαρίσουμε το μήνυμά μας προς τον Χέρμαν φαν Ρομπάι και την επιτροπή που θα εισηγηθεί για την αναθεώρηση της Συνθήκης. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Φαν Ρομπάι και στην επιτροπή, ότι τελικά θα λάβουν υπόψη όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να διατυπώσουν μια ακριβή πρόταση», τόνισε ο Τρισέ.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα γεγονότα θα τους έχουν δικαιώσει πλήρως και θα έχουν καταδειχθεί τα ρίσκα της γαλλογερμανικής πρότασης. Ήδη στις περιφερειακές αγορές ομολόγων η πρόταση για «κούρεμα» πιστωτών έχει προκαλέσει «μακελειό», ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος δανεισμού, όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει ο Τρισέ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χθες, η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία αντιμετωπίζουν spread που οδηγούν και τις δύο χώρες σε αποκλεισμό από τις αγορές. Αυτές τις σοβαρές παρενέργειες θα επικαλεσθεί και πάλι η ΕΚΤ, στην προσπάθειά της να εκμαιεύσει μια επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και «εκτροχιασμό» των γαλλογερμανικών προτάσεων για ελεγχόμενες χρεοκοπίες. Αν πετύχει το στόχο της, η ΕΚΤ θα έχει συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τις ολέθριες επιπτώσεις ενός «κουρέματος», έστω και αν η αποφυγή του «κουρέματος» πιστωτών εκ των πραγμάτων θα μεταφέρει όλα τα βάρη στις πλάτες των φορολογούμενων

Δεν υπάρχουν σχόλια: