Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πλησιάζει η ώρα που η ΕΚΤ θα κερδοσκοπήσει με τα ελληνικά ομόλογα.


ΠΗΓΗ: bankingnews

Πως θα συμβεί αυτό; 
Η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε στήριξης στα ομόλογα των περιφερειακών αγορών συνολικά συγκέντρωσε 60 δις ευρώ. 

Από αυτά τα 40 δις ευρώ εκτιμάται ότι είναι ελληνικά ομόλογα και αγοράστηκαν σχετικά την πρώτη περίοδο της ενεργοποίησης του μηχανισμού παρεμβάσεων. 
Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα με ένα μέσο εύρος spread περίπου 640 με 720 μονάδες βάσης εν συνεχεία ακολούθησε ανοδική πορεία το spread έφθασε έως τις 930 μονάδες βάσης ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στις 825 μονάδες βάσης. 
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις η ΕΚΤ θα καταγράψει κέρδος από τα ομόλογα Ελλάδος εφόσον υποχωρήσει το spread προς τις 600 ή και 550 μονάδες βάσης, το οποίο εκτιμάται σε 500 εκατ ευρώ τουλάχιστον. 
Aν το spread, υποθετικά υποχωρούσε στις 400 μονάδες βάσης το κέρδος που θα αποκόμιζε η ΕΚΤ θα ήταν πάνω από 1,5 δις ευρώ. 
Όχι άσχημα για τοποθετήσεις σε ομόλογα μιας χώρας που κινδύνευσε να καταρρεύσει. 
Η ΕΚΤ αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα για δύο λόγους 

1)Για να μην καταρρεύσει η χώρα λόγω της επιθετικής κερδοσκοπίας και 
2) γιατί πίεσαν έως απαίτησαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρέμβει η ΕΚΤ. 
Το πρώτο καιρό θεωρήθηκε και όχι τυχαία από πολλούς ότι η ΕΚΤ με τις συστηματικές αγορές ελληνικών ομολόγων ότι αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. 
Αποδεικνύεται όμως ότι τελικά οι κεντρικές τράπεζες έχουν μεγάλη δύναμη καμιά φορά ίση με των αγορών. 

www.bankingnews.gr

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΝΑ ΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

waste είπε...

Για να κερδοσκοπίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να βρει κάποιον να τα πουλήσει, κι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές, είναι αδύνατο να κερδοσκοπίσει.

ΥΓ όσο για τον ανώνυμο σπάμερ, είναι η ιδέα μου ή μήπως η χούντα δεν έπεσε επειδή "300 κωλόπαιδα" έκλεισαν το πολυτεχνείο. Μήπως να αφήσουμε τα ηρωικά ευκολάκια και να ασχοληθούμε με το πως πραγματικά θα φύγει αυτή η κυβέρνηση (και ποιος θα έρθει στη θέση της?)

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι αναλυτές και οι οικονομικοί συντάκτες αναφέρουν ξανά και ξανά ότι ο κ Παπανδρέου μετά τις δημοτικές εκλογές και εάν τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά για αυτόν, θα πάρει νέα σειρά αντιεργατικών μέτρων πολύ πιο ακραία από αυτά που έχει πάρει μέχρι τώρα. Νέοι φόροι, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κλπ. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι για τον Ελληνικό λαό σε αυτές τις δημοτικές εκλογές να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το Μνημόνιο. Όχι λοιπόν στους ΚΟΜΙΝΗ στην Αθήνα και ΜΠΟΥΤΑΡΗ στη Θεσσαλονίκη κλ. Μην αμελείτε έρχονται κρίσιμες μέρες. Τα μπλογκς πρέπει να αναλάβουν δράση για την ενημέρωση του λαού.

στελιος είπε...

Δυναμώνουμε τις Αριστερές Αντιμνη-
νιακές Δυνάμεις τον Νοέμβρη.

Left Liberal Synthesis είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, μόνο που δεν ξέρω αν έχει κατανοηθεί ότι η είδηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει "τεχνικά" το υποτιθέμενο "καλό" σενάριο του μνημονίου.
Αν με οποιοδήποτε τρόπο πιστούν οι αγορές ότι η Ελλάδα δεν χρεωκοπεί , τότε τα spreads μπορεί να πέσουν ραγδαία, αποφέροντας γιγαντιαία κέρδη.Η κερδοφορία τεχνικά μπορεί να επιταγχύνει δραματικά την αποκλιμάκωση.
Αρχές το 12 η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, με ένα διαφορετικό τοπίο στην κοινωνία.(αν συνέχίσουμε στην λογική γραμμή της ανάρτησης)
Η ανάρτηση κινείται στον Αντίποδα της λογικής "διαγραφή χρέους" "σταση πληρωμών" γιατί προυποθέτει ότι είναι δυνατόν τεχνικά η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.
Ενδιαφέρων ο πλουλαρισμός στο YPYC που ασφαλώς τιμά τους διαχειριστές, αλλά ταυτόχρονα απενοχοποιεί άλλες επιλογές εντός αριστεράς.

στελιος είπε...

Η ΕΚΤ αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα κυρίως για να τα ξεφορτωθούν οι Τράπεζες.
Υπάρχει περίπτωση να καιρδοσκοπήσει μόνον αν βρει πρόθυμους αγοραστές.Πιθανόν, λόγω εγγύησης της Κίνας.
Αν δεν βρει αγοραστές τότε θα μετακυλήσει την ζημιά στους Ευρωπαϊκούς λαούς,
Τελικά η αλληλοεξάρτηση και μεταξύ των οικονομιών και των τραπεζών είναι πολύ μεγάλη.
Αυτό σημαίνει δυο πράγματα , οι τράπεζες και τα κράτη συννενοούνται πριν πάρουν σοβαρές αποφάσεις αλλά και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδρούν πλεον σε συντονισμό και όχι αποσπαματικά.
Εχουμε μπει στην εποχή των μεγάλων μετώπων και η Διεθνιστική αντιμετώπιση κερδίζει έδαφος.

waste είπε...

επειδη είμαι λίγο ουφο και δεν παρακολουθώ την επικαιρότητα στα ελληνικα ΜΜΕ, αρχίζω να φαντασιώνομαι πως υπάρχει κάποια μορφή προεκλογικής αισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση.

οπότε my2cents είναι πως

α) Η κίνα δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ελλάδα. με την τουρκία έφτιαξε swap και συμφωνίες ύψους 50δις οταν με εμας είπε πως ίσως κι εάν σε λίγο καιρό να δώσει κατι πιστώσεις για να φτιάξουν οι εφοπλιστές πλοια σε κινέζικα καρνάγια.

β) το μνημόνιο και τα μέτρα του θα συνεχιστούν κανονικά , παρα το προεκλογικό διάλειμμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού.

γ) η αναμονή του νέου τυπώματος από τους αμερικάνους, διάφορα "ηλεκτρονικά" κεφάλαια τρέχουν προς ομολογα, παραγωγά, commodities κλπ. ετσι "εξηγείται" και η πτώση των ελληνικών spread (στην ουσία βέβαια σιγά μην έγιναν συναλλαγες, οπότε τα ρίχνουν με φραγκοδίφραγκα). παρολαυτά εάν βγουμε στις αγορες σήμερα κι αυτές θέλουν να μας δανείσουν (χαχα) το επιτοκιο που θα πληρώσουμε είναι πάνω από 8-10%

You Pay Your Crisis είπε...

LLS

δεν προκειται περι πλουραλισμου. Η συγκεκριμενη δημοσιευση δεν καταθετει αποψη για το τι δεον γενεσθαι, αλλα περιγραφει το σκεπτικο με το οποιο δρουν αυτοι απο τους οποιους εξαρτωμεθα.

Λιγοι πιστευουν οτι τα spreads πεφτουν αυτη την περιοδο εξ αιτιας των καλων προοπτικων της ελλ. οικονομιας. Να μην μαθουμε τι μπορει να κρυβεται απο πισω;

cynical

waste είπε...

cynical , έκανα μια γύρα στα συνήθη ελληνικά παππαγαλάκια και κατάλαβα όλο αυτό το spin που έχει πέσει. 2 παραδείγματα.

μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζων από την ΕΚΤ, άρα αυξήθηκαν οι καταθέσεις δηλώνει η credit suisse. (όλα αυτά για μείωση 1,6δις τη στιγμή που έχουν δανειστεί 90φεύγα)

και ταυτόχρονα ο ταμβάκης της ΕΤΕ σε κάτι χαριεντισμούς με τον ΓΑΠ είπε πως επιστρέφουμε στις αγορές (οι τράπεζες εννοούσε)...

ας πουμε και μιαλήθεια βατσιτσελο βατσιτσο.

όλο αυτό το καραγκιοζ μπερντε στήνεται λόγω της δήλωσης/προειδοποίησης της ΕΚΤ (και κυρίως του κακού βέμπερ) πως η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα προσωρινής ρευστότητας (τα 90φευγα δηλαδή προς τις τράπεζες) σιγα σιγά.

γιαυτό και έτρεξαν όλοι να δείξουν πόσο υγειής είναι (και καλά).

τι σημαίνει αυτό? εάν ο βέμπερ λέει αλήθεια η ελλάδα και η ιρλανδία (και μερικά pigs ακόμα) την έχουν πολύ άσχημα. Αν ο βέμπερ είναι απλά μόνο λόγια, τότε και η ΕΚΤ θα μπεί στο παραμυθάκι του τυπώματος χρήματος και ακόμα περισσότερα κέρδη θα εισρέυσουν στις τράπεζες...

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Παρ'οτι η ανάρτηση είναι μικρή και τεχνική, αποδελτιώνει ένα σοβαρό ζήτημα
Η κυρίαρχη αριστερή κριτική είναι ότι το μνημόνιο είναι όχι μόνο βλαπτικό για τους εργαζόμενους αλλά και τεχνικά αδύνατο, δηλαδή οδηγεί αναπόφευκτα στην χρεωκοπεία (Καζάκης,Βαρουφάκης,Λαπαβίτσας κλπ)
Η ανάρτηση περιγράφει πως είναι δυνατόν το μνημόνιο να βλάψει τους εργαζόμενους,αλλά να "πετύχει τεχνικά", δηλαδή να οδηγήσει την Ελλάδα στις "αγορές"
Οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας ανάλυσης δεν είναι καθόλου αμελητέες,γιατί βγάζουν off όλη την μονομερή καμπανια που στοχεύει στο απλώς μνημόνιο.
Στην ίδια γραμμή κινείται και το editorial των θέσεων.
Νομίζω ότι ο de facto πλουλαρισμός αναλύσεων στο YPYC είναι και ο λόγος που παραμένει ένα μετα ιστολόγια αναφοράς στην συγκυρία.
Και για αυτή οι διαχειρίστριες πρέπει να είναι υπερήφανες.

waste είπε...

καλησπέρα LLS, η αξιοπιστία του άρθρου παραμένει χαμηλά,
διοτι είναι ένα άρθρο του καλού παπαγαλιστάν, δηλαδή εντάσσεται σε μια φιλολογία γύρω από τη "θετική ενέργεια" που προσπαθεί να σκορπίσει η κυβέρνηση (δεν θέλω να μάθω με τι κόστος ως δώρα στους οικους αξιολόγησης)...

το άρθρο δεν μας εξηγεί ποιος θα αγοράσει αυτά τα ομόλογα για να κερδοσκοπίσει η ΕΚΤ (σίγουρα οι γαλλοι και οι γερμανοι και οι ελβετοι που τα ξεφορτώνονται δεν θα είναι στους αγοραστές). Κι από αυτή την άποψη το άρθρο δεν δίνει καμία πληροφορία και καμία λογική σύνδεση, παραμένει ένας εξυπνακισμός στο κενό.

εάν εσύ ή κάποιος άλλος πιστεύει πραγματικά πως οι πολιτικές του μνημονίου μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση (ακόμα κι αν μειώσουν τους μισθούς στα 200 ευρώ το μήνα), τότε πολύ θα ήθελα να ακούσω με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Και δεν με πειράζει να ακούσω οποιαδήποτε ακρότητα φτάνει να είναι ελαφρώς λογική. Δηλαδή δέχομαι και προτάσεις θα σκοτώσουμε τους μετανάστες και θα τους πάρουμε τα χρυσά δόντια και θα ξεχρεώσουμε :)

Left Liberal Synthesis είπε...

Φίλε waste
Δε έχω οικονομικές γνώσεις, και γι αυτό ακριβώς παραξενεύτηκα που είδα αυτό το άρθος στο YPYC
Δεν έχω λογο να μην λάβω σοβαρά τν γνωμάτευση οου, που προφανως στηρίζςις σε ειδκές γνώσεις, και την ακούω πολύ προσεκτικά.
Έχω όμως την εξής αίσθηση
Οι πολιτικές του μηνμονίου είναι αποκρουστικές σια τους εργαζόμενους και αυτό τεκμηριώνει την άποψη μου γι αυτό.
Όσον αφορά όμως την τεχνική οικονομική κατάληξη "το καλό της χώρας" όπως λες,επιτρεψε μου να έχω αμφιβολίες γα το ποσο είναι δεδομένο.Έχω τεράστια δυσπιστία στην τεχνική ανάλυση όλων των οικονομολόγων όλων των αποχρώσεων (δεξιών,αριστερών,μνημονιακών, αντιμνημονιακών,ευρωπαιστών αντι ευρωπαιστων κλπ).Το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό.

waste είπε...

lol εάν προσέξεις δεν αναφέρω πουθενά το καλό της χώρας. αντε στα μεγάλα ντουζένια μου να φτάσω σε κάποιο κοινωνικό "καλό".

και δεν ρώτησα καν αυτό, ρώτησα εάν γνωρίζεις κάποιον που με ένα συγκροτημένο τρόπο μπορεί να εξηγήσει πως το μνημόνιο θα οδηγήσει την ελλαδα εκτός κρίσης. γιαυτό είπα, δεν με απασχολεί η εργασία, δεν με απασχολεί η επιβίωση, τίποτα. Ας μου εξηγήσουν μόνο με ποια λογικά βήματα θα βγούμε από την κρίση βάση του μνημονίου.

θα παρατηρήσεις λοιπόν πως δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί -συγκροτημένα κι όχι με παπαριές τυπου καψή- να εξηγήσει το μηχανισμό που θα μας οδηγήσει εκτός κρίσης. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει μια συγκροτημένη κατεύθυνση καν. Ακόμα και ο στρος καν μιλάει για μια εσωτερική υποτίμηση χωρίς να εξηγεί σε τι τελικά θα οφελήσει αυτό (για να μην πω πως δεν εχει ιδέα πως επιτυγχάνεται αυτό πέρα από το κοψιμο των μισθών). θα φύγουν τα εργοστάσια από τη βουλγαρία και θα γίνουμε εξαγωγική οικονομία? ας μας εξηγήσουν πιο είναι το όραμα τους .

Οι πάντες σκέφτονται μια ελαφρα καλύτερη εκδοχή του σήμερα για τους ίδιους. Είτε μικρότερους μισθους για τους υφιστάμενους, είτε ένα μπόνους για τον ίδιο, είτε λιγότερους φόρους.
Δηλαδή ένας εργοδότης που ξέρω νομίζει πως εάν ριξουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του, θα πάει καλά το μαγαζί του.

το πολιτικό που λες δεν είναι κάτι αόριστο, είναι κάτι απτό. Ποιο είναι λοιπον το πολιτικό σχέδιο που το μνημονιο στοχεύει??

Greek Rider είπε...

Το άρθρο αυτό επιβεβαιώνει την άποψη που έχω εκφράσει πολλές φορές ότι από την κυβέρνηση (και γενικότερα) περιμένουν τις χρηματοοικονομικές αγορές για να μας σώσουν και όχι την πραγματική οικονομία ή κάτι τέτοιο.

Ο Γερμανός τραπεζίτης είχε πρόσφατα δηλώσει ότι το κόστος βοήθειας της Ελλάδας ξεπέρασε το κόστος που θα είχαμε αν δεν την βοηθούσαμε.

Αυτό νομίζω είναι μια πολύ σημαντική δήλωση που δείχνει μια αλλαγή πορείας. Ίσως πουληθούν κάποια ομόλογα στους Κινέζους. Οι Κινέζοι παράλληλα επενδύουν σε πολεμικά όπλα στους Τούρκους. Αυτό έχει νόημα. Αγοράζουν δικά μας ομόλογα και ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στους δεσμοφύλακές μας.

Τότε θα είναι που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δηλώσουμε χρεοκοπία. Και είναι γνωστοί οι κινέζοι για τις αναπτυξιακές μεθόδους τους που ενισχύονται από την αντίληψη που έχουν περι δημοκρατίας...

Δε νομίζω όμως οι Ευρωπαίοι να "ξεφορτώσουν" συνολικά στους Κινέζους γιατί θέλουν και αυτοί κομμάτι από την πίτα του συνολικού πλειστηριασμού.

Μια καλή αναλογία θα ήταν να θυμηθούμε τι έπαθε η Γερμανία μετά τον Β'παγκόσμιο πόλεμο (διαμελισμό, σφαίρες επιρροής κτλ). Αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να έχουμε για να κατανοήσουμε την κατάσταση.

Οι Γερμανοί σκέφτονται τις μεταφορές, οι Γάλλοι τις τράπεζες, οι Κινέζοι τα λιμάνια, κάποια άλλα ιδιωτικά συμφέροντα τις παραλίες και τα δάση.

Η Ελλάδα έχει υποθηκευτεί μέσω μνημονίου εκατοστό προς εκατοστό. Αξίζουμε πολλά περισσότερα "νεκροί" παρά ζωντανοί, να γιατί δεν είναι δυνατόν να σωθούμε.

Όταν μια μαφία ήθελε να σε εκβιάσει αγόραζε πάντοτε τις οφειλές σου.