Πηγή: Ποντίκι
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός Πέερ Στάινμπρουκ, τον Ιανουάριο του 2009, ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Άγγελα Μέρκελ. Από μια μαρτυρία του (η οποία καταγράφεται στο βιβλίο του με τίτλο Under Strich, που στα ελληνικά σημαίνει κάτι σαν «Ο απολογισμός») προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2009!
Όπως καταγράφεται σε χθεσινά δημοσιεύματα (Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος κ.λπ.), Στάινμπρουκ και Παπανδρέου είχαν συναντηθεί εκείνες τις μέρες στο Βερολίνο και, όπως ισχυρίζεται ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού άκουσε όσα του είπε ο Γερμανός ομοϊδεάτης του για την εξαιρετικά κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «του ζήτησε συμβουλές για τη μείωση του ελλείμματος».
Ύστερα από την ενημέρωση, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν είναι πλέον σίγουρος αν πραγματικά θέλει να κερδίσει τις εκλογές»...
Ο Στάινμπρουκ, για ν’ αναφερθούμε στις γενικότερες απόψεις του, ανήκει σ’ αυτούς που εκτιμούν ότι το μέλλον της Ευρωζώνης δεν είναι ευοίωνο και μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσής της. Ιδιαίτερα όμως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρεί (σύμφωνα με συνέντευξή του στο Der Spiegel στα μέσα Σεπτεμβρίου), ότι:
● «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της».
● «Θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο».
● «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεολύσια ή – όπως είναι ο τεχνικός όρος – εφαρμόζοντας ένα "haircut"».
Και μια τελευταία επισήμανση πριν περάσουμε στα δικά μας: Το τελευταίο που θα μπορούσε κάποιος αυτή την εποχή να αμφισβητήσει στον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη είναι η ειλικρίνειά του. Σε εκείνη τη συνέντευξή του στο Der Spiegel ο Στάινμπρουκ, όταν ρωτήθηκε αν η ευρωπαϊκή κρίση οφείλεται στουςκερδοσκόπους, είχε κάνει μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι «για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι κυβερνήσεις»:
«Οι μεν (σ.σ.: οι ελληνικές) επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν και οι δε (σ.σ.: οι ευρωπαϊκές) επειδή παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα "κόλπα" που γίνονταν. Σ' αυτή την τελευταία παρατήρηση συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου»!
Βεβαίως ήξερε...
Η μαρτυρία του Στάινμπρουκ για τη συνάντησή του με τον Παπανδρέου – και το ότι ο νυν πρωθυπουργός «ήξερε» τα πάντα όταν υποσχόταν πολλά σε πολλούς επειδή «λεφτά υπάρχουν» – έχει τεράστια πολιτική αξία, η οποία δεν εντοπίζεται απλώς στο ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας απλώς «ήξερε». Άλλωστε, και χωρίς τη δική του αφήγηση, αυτό το γνωρίζαμε ήδη:
● Από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πριν από τις εκλογές Καραμανλής και Παπανδρέου είχαν εγκαίρως ενημερωθεί από τον ίδιο.
● Από τη μαρτυρία του νυν υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ήδη από τις 5 Οκτωβρίου (την... επομένη των βουλευτικών εκλογών) το ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμη αναλάβει την κυβέρνηση και ενημερωθεί επισήμως, είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ. Άρα γνώριζε άριστα από πριν και είχε μάλιστα ήδη επιλέξει το... «φάρμακο».
Έκρυψαν μαζί τη χρεοκοπία
Η αφήγηση του Στάινμπρουκ λαμβάνει εντελώς διαφορετική αξία αν θυμηθούμε τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο με την Ελλάδα.
Κατ’ αρχάς, το μεγαλύτερο (και πολιτικά απαράγραπτο!) έγκλημα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν θα το βρούμε σε καμιά από τις υποθέσεις για τις οποίες συστηματικά κατηγορήθηκε, ούτε καν αυτή του Βατοπεδίου, που σήμανε την αρχή της πτώσης της.
Αν κάτι η Ιστορία θα χρεώσει στον Καραμανλή, αυτό θα είναι ο χειρισμός της πρώτης κρίσης δανεισμού που αντιμετώπισε η Ελλάδα εκείνο τον κρίσιμο μήνα: τον Ιανουάριο του 2009. Τότε το θέμα «λύθηκε», προσωρινά βεβαίως, με ευρωπαϊκή συνδρομή και εξασφάλιση δανείων υπό τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπαιρνε ακαριαία μέτρα για τη μείωση των απειλητικών ελλειμμάτων.
Η τότε κυβέρνηση πήρε τα λεφτά και μια γενναία ανάσα, αλλά έκτοτε οι Ευρωπαίοι... την έχασαν. Μέτρα άκουγαν και μέτρα δεν έβλεπαν, αφού ο Καραμανλής, με καμένη τη γούνα από τον δικό του λάθος χειρισμό για το Βατοπέδι και την κυνική του δήλωση συγκάλυψης στη ΔΕΘ, έψαχνε ματαίως να βρει ευκαιρία για να προσφύγει στην κάλπη με το μικρότερο δυνατό κόστος. Εν τω μεταξύ οι οικονομικοί δείκτες χειροτέρευαν ραγδαία και το χρέος εκτοξευόταν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εικοσαετίας.
Εκείνο τον μήνα, λοιπόν, τον Ιανουάριο του 2009, και ο Παπανδρέου μαθαίνει από τον Στάινμπρουκ αυτό που ξέρει ο Καραμανλής: ότι ήδη η Ελλάδα είναι μια πτωχευμένη χώρα.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα πορεύεται προς τις εκλογές βυθισμένη στον βόθρο του Βατοπεδίου, αφού, ένα βήμα πριν από την πλήρη δημοσιονομική καταστροφή, οι δύο πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, Καραμανλής και Παπανδρέου, αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Κι όμως, όπως με χαρακτηριστική άνεση περιέγραψε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γιάννης Πρετεντέρης, αυτοί που ήδη γνώριζαν «αρμοδίως» την τραγικότητα του αδιεξόδου ήταν πολλοί.
Αλλεπάλληλα ψέματα
Έτσι οι δυο τους πηγαίνουν στις εκλογές, ο Παπανδρέου συντρίβει το πολιτικό πτώμα του Καραμανλή, αλλά οι πρώτοι μήνες κυλάνε σαν κανείς στην κυβέρνηση να μην γνώριζε την αλήθεια – την ίδια ώρα η Ν.Δ. σπαράσσεται από την εσωκομματική κρίση και παράλληλα, με θράσος χιλίων πιθήκων, το παίζει «δικαιωμένη» για τα προεκλογικά ψελλίσματα του Καραμανλή περί «σκληρών αλλά αναγκαίων» μέτρων, τα οποία υποτίθεται ότι αποτέλεσαν το αντίβαρο στην αποδεδειγμένη πια εξαπάτηση του «λεφτά υπάρχουν».
Κι επειδή τα υπόλοιπα, από εκεί και ύστερα είναι γνωστά σε όλους, το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είπε την αλήθεια αμέσως μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο νυν υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στο Mega, δεν μπορούσε η κυβέρνηση να αναιρέσει όσα το ΠΑΣΟΚ έλεγε προεκλογικά: δηλαδή όλα όσα εν συνεχεία στην πράξη αναίρεσε στο φορολογικό, το ασφαλιστικό κ.λπ.
Απίστευτος πολιτικός κυνισμός την ώρα που η χώρα κατέρρεε και βάδιζε με προειλημμένες αποφάσεις προς το σφαγείο του ΔΝΤ.
Κατά έναν άλλο ισχυρισμό, το να μιλούσαν θα επιδείνωνε το διεθνές κλίμα. Αυταπόδεικτο το ψέμα, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός γύριζε τον πλανήτη φωνάζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη και βαθύτατα διεφθαρμένη χώρα προκαλώντας διεθνή σάλο και θέτοντας επί της ουσίας ο ίδιος την Ελλάδα «εκτός αγορών». Την ίδια ώρα οι παπαγάλοι στο εσωτερικό ανακάλυπταν... «έκπληκτοι» αυτό που δύο πρωθυπουργοί, ο τέως και ο νυν, γνώριζαν ήδη έναν χρόνο πριν.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το πώς και γιατί η χώρα σύρθηκε στη χρεοκοπία έχει ακόμη πολλές άγνωστεςλεπτομέρειες, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να μείνουν για πολύ άγνωστες. Το ερώτημα είναι πότε και πώςθα σπάσει η ομερτά της συνενοχής ενός συστήματος εξουσίας για το οποίο πληθαίνουν τα στοιχεία ότι λειτούργησε συνειδητά κατά τρόπο εγκληματικό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου