Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μείωση εξοπλιστικών δαπανών


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (11/9)


ΜΠΟΡΕΙ να έχει και την καλή πλευρά της η πίεση της τρόικας; Να που έχει. Υποχρεώνει τους κυβερνητικούς εγκεφάλους στην Αθήνα να αναζητήσουν λύσεις πραγματικά εναλλακτικές, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν κι άλλο το εισόδημα των πολιτών.
ΤΟ μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης είναι η υστέρηση των εσόδων. Η περικοπή των δαπανών αποδείχτηκε ευκολότερη. Η είσπραξη των προϋπολογισθέντων εσόδων, όμως, αρχίζει να γίνεται βραχνάς. Αναμενόμενη εξέλιξη σε μια χώρα όπου από τη μια κάνει πάρτι η φοροδιαφυγή και από την άλλη, μετά τα τελευταία μέτρα, η αγορά χειμάζεται.
ΟΙ ελεγκτές της τρόικας, όμως, που έρχονται ξανά στην Αθήνα, θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος. Γι' αυτό απαιτούν να αντισταθμιστεί η βέβαιη απώλεια εσόδων με την περικοπή κι άλλων δαπανών. Η πίεση αυτή οδήγησε τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην αναζήτηση κάποιου σίγουρου κονδυλίου, το οποίο μπορεί να μειωθεί χωρίς νέες αντιδράσεις.Διότι περιθώρια νέας μείωσης των μισθών ή αύξησης των φόρων δεν υπάρχουν. Ηδη έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τη σχεδιαζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
ΤΕΤΟΙΑ κονδύλια προς περικοπή ασφαλώς υπάρχουν. Ενα από αυτά είναι το κονδύλι για τις εξοπλιστικές δαπάνες, που για φέτος ανέρχεται στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Με μείωσή του κατά 1,5 δισ. ο στόχος επιτυγχάνεται. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι' αυτήν την απόφαση, ώστε να εξασφαλίσουν την υποστήριξή της. Θα τη χρειαστούν, όταν θα κάνουν τις συνεννοήσεις με τις προμηθεύτριες χώρες, που είναι και οι ισχυρότερες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία).
ΟΙ δύο αυτές χώρες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος δανείζει την Ελλάδα 110 δισεκατομμύρια για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ταυτόχρονα, είναι οι δύο χώρες που εισπράττουν ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών που κάνει η χώρα για εξοπλισμούς. «Δανείζουμε την Ελλάδα, για να αγοράζει τα όπλα μας», όπως είπε και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στο πρόσφατο ξέσπασμά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΟΜΩΣ, η πρωτοφανής μείωση του ελλείμματος, την οποία απαιτούν Μέρκελ και Σαρκοζί, περνάει και μέσα από τη μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για τις πολεμικές βιομηχανίες τους. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, την ώρα που οι Ελληνες πολίτες χάνουν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, η αγορά βουλιάζει και η ανεργία φουντώνει.
ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να έχει αντίρρηση σε μια μερική, ορθολογική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την άμυνα της χώρας.
ΤΟ ζητούμενο όμως και το μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνηση είναι να πείσει για την αναγκαιότητα της απόφασής της τις ενδιαφερόμενες ξένες κυβερνήσεις -και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού- χωρίς να ζητηθούν από την Αθήνα πρόσθετα, άλλα ανταλλάγματα.
ΚΑΙ αυτό γιατί τόσο οι ΗΠΑ όσο και ευρωπαϊκές χώρες προσ- βλέπουν και στις πολεμικές βιομηχανίες τους για να αντιμετωπίσουν τους χαλεπούς καιρούς στην οικονομία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: